galéria megtekintése

Aktaajándék a Veritasnak

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 01. számában
jelent meg.

3 komment


Vári György
Népszabadság

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kezdeményezésére megváltozhat a levéltári törvény, és a Szakály Sándor vezette Veritas Történetkutató Intézet tekintélyes méretű szaklevéltárhoz jutha. A rendszerváltás utáni, hosszan elhúzódó kárpótlási folyamat iratanyaga kerülhet az intézményhez.

Hogy mi indokolja épp ezeknek a dokumentumoknak az elkülönítését, és miért éppen a Veritasnak jutott a megtiszteltetés, arra nem tér ki a törvényjavaslat. A kurta módosító indítvány – amelyet kedden tárgyalt az Országgyűlés kulturális bizottsága – az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárára utal a tervezetthez hasonló intézményként. Ez a 2003-tól működő szaklevéltár a létező szocializmus állambiztonsági tevékenységének, az ezzel kapcsolatos jogfosztásokat dokumentáló iratoknak a kezelője, vagyis szintén külön kezeli a magyar levéltári anyag egy jól körülhatárolható részét.

Szakály Sándor hallgat, de nem aggódik
Szakály Sándor hallgat, de nem aggódik
Teknős Miklós / Népszabadság

Ugyanakkor – amint arra a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) tiltakozó közleménye felhívja a figyelmet – a Történeti Levéltár létrehozásának világos indoka volt: a megfigyelt, az állam által jogaiktól megfosztott polgárok információs kárpótlása, a múltfeltárás iránti elköteleződés erkölcsi-politikai motivációja. Jelen esetben semmi ilyesmiről nem lehet szó.

 

A kérdéses iratanyag nagyobb részét ugyan még nem levéltárban őrzik, de a jelenlegi jogszabályi környezetben ezek is a Nemzeti Levéltár illetékességébe tartoznának, és speciális, szakmai indok nem szól elkülönítésük mellett. Papp Katalin, a KKDSZ megbízott elnöke szerint ennek a „tematikus” szaklevéltárnak a létrehozása semmilyen lehetséges kutatás munkálatait nem könnyítené meg különösebben, ugyanakkor bizonyosan sokkal többe kerül,mint ha ezeket a dokumentumokat is a Nemzeti Levéltárban helyeznék el.Hogy mennyivel többe, azt nem lehet tudni, ugyanis ezzel kapcsolatban semmiféle számítás nem került nyilvánosságra, mi több, a módosító javaslatot úgy nyújtották be, hogy elmulasztottak egyeztetni a levéltárosok minden fontosabb szakmai és érdekvédelmi szervezetével.

Csóti Csaba levéltáros, KKDSZ-alelnök szerint a levéltár kiépítésének várhatóan sok százmilliós összegét érdemesebb volna a közgyűjteményi dolgozók bérrendezésére vagy munkakörülményeik javítására fordítani: a szféra dolgozóinak érdemben 2002 óta nem emelkedett a fizetése, és immár tudható, hogy jövőre sem fog.

A szakmában azt is sokan kétlik, hogy a Veritas intézetnek volna szakmai kapacitása vagy akár csak helye jelenlegi állapotában az érkező anyag tárolására és szakszerű kezelésére. Szakály Sándor, a közvetlenül a Miniszterelnökség irányítása alá tartozó kutatóintézet vezetője egyelőre elhárította lapunk érdeklődését: arról, hogy milyen szakmai háttér áll jelenleg a rendelkezésükre, a törvénymódosítás elfogadásáig nem kívánt nyilatkozni. Úgy véli, hogy ha a törvény megszületik, a megfelelő szakapparátus is fel fog állni a végrehajtására.

A kérdést megtárgyaló kulturális bizottság kormánypárti többsége még azt is megakadályozta, hogy Csóti Csaba a KKDSZ nevében hozzászólhasson a kérdés tárgyalásához, Szabó Szabolcs, az Együtt képviselőjének kérdésére pedig, hogy miért maradt el a szakmai egyeztetés, válaszként az hangzott el: a szaklevéltár létrehozása, a levéltári törvény módosítása nem levéltári, hanem „irattározási” kérdés, így nem igényel szakmai egyeztetést.

Jelenlegi tudásunk szerint a kormány azon szándékát, hogy a Veritas intézetnek szaklevéltárat kíván juttatni, az indokolja, hogy a kormánynak aktuálisan épp ez jutott eszébe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.