galéria megtekintése

Akarja valaki a lányának a Kandida vagy az Orália nevet adni?

3 komment


Lencsés Károly

Hanna és Bence névre hallgatnak legtöbben az utóbbi hat évben született gyermekek közül. De ha valaki különlegességre vágyik, az Arzén, az Erős vagy a Móka nevet is adhatja fiának, a lányok számára pedig ott a Kandida, a Prudencia vagy az Orália.

Hanna, Anna, Jázmin – 2010 óta ezek a legnépszerűbb kislánynevek. Az elmúlt hat év adatait tekintve az Anna az örök második, miközben a Csenge és a Réka egyre kevésbé divatos, a Luca és a Zoé pedig mind közkedveltebb a népesség-nyilvántartást vezető Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának adatai szerint.

Fotó: Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

A fiúneveknél nincs változás a dobogós listán: mostanában a Bence, Máté és Levente neveket adták leggyakrabban az újszülötteknek. Az utóbbi két évben viszont már nem fért be az első tízbe a Balázs és a Gergő, ellenben a Marcell és az Áron nevet egyre többen választják.

 

Az össznépességre vonatkozó adatok viszont azt mutatják, hogy a ma élő magyar állampolgárok körében egészen más nevek vannak az élcsoportban. A hölgyeknél – ami korántsem nagy meglepetés – a klasszikus Mária vezet: 337 ezer honfitársunk hallgat erre. Van emellett 256 ezer Erzsébet és 190 ezer Katalin.

A férfiak között a László az éllovas, mert ezt a nevet háromszázezren viselik. Él továbbá 275 ezer István és 246 ezer József. Az első ötbe még belefér a 215 ezer János és a 206 ezer Zoltán is. De a tízbe belefér még a Sándor, a Gábor és a Ferenc is.

A nők esetében a negyedik hely az Éváké: csaknem 173 ezer leánykát kereszteltek erre a névre, s őket a 168 ezer Ilona követi. Érdekes, hogy hatodikként az Annák következnek, akik 136 ezren vannak. A sorban a Zsuzsannák, a Margitok és a Juditok következnek.

Így az Anna az egyetlen ma is divatos név, amely belefér a top tízbe.

Ezzel szemben a Hanna csak a 74., a Jázmin pedig a 89. legnépszerűbb, miközben a Csenge és a Zoé nincs is az első százban, s a Luca is mindössze a kilencvenedik. A fiúknál kissé más a helyzet, mert a Bence, a Máté és a Levente egyaránt a harmincadik és negyvenedik hely között van.

Érdekes ugyanakkor, hogy a Mária nyolcvanezerrel, a László viszont csak 25 ezerrel vezeti a lányok, illetve a fiúk között a legnépszerűbb nevek jelenleg érvényes örök rangsorát. Szóval a szebbik nem esetében a névadás során a szülők korábban kevésbé bizonyultak kreatívnak, hiszen csaknem negyvenezerrel többen választották gyermeküknek az éllovas Mária nevet, mint a fiúk esetében listavezető Lászlót, miközben az újszülöttek neme között alig van különbség.

És hogy mely nevek vannak a sor végén?

A százas lista utolsó helyezettje a ma élők között a 3400 Henrik és a 11 ezer Rebeka. Ennél eggyel jobb helyen a férfiaknál a Tivadar, a nőknél a Gréta áll, s őket az Emilek és a Virágok előzik meg.

A Bendegúz nevet csaknem négyezren viselik, s így négyszázzal többen vannak, mint az Emilek, a nőknél pedig hátulról számítva negyedik a Mariann keresztnév – nem egészen 11 és fél ezren hallgatnak erre –, miközben ez jóval gyakoribbnak tűnik.

Amúgy a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete közzétette az anyakönyvi bejegyzésre alkalmas utónevek március 1-jétől érvényes listáját. A szülők e szerint bő háromezer lehetőség közül válogathatnak, s a konvencionális nevek mellett egészen extrém megoldást is választhatnak.

Ha szeretnének csúf tréfát űzni fiukkal Farkasék, akár a Bátor Farkas utónevet is adhatják neki. De vélhetően az sem köszönné meg a névadást, akinek Erős Acélként, esetleg Keresztes Bajnokként kellene felnőnie.

Az is kérdéses, hogy bárki szeretne-e Arzén, Áldás, Március, Móka, Nárcisszus vagy Vérbulcsú lenni.

A lányok esetében ugyancsak széles a választék, így a kisded a keresztségben – legalábbis egy vicces kedvű családban – akár a Színes Napsugár, esetleg a Sudár Üdvöske nevet is elnyerheti. Emellett a leányka lehet Barack, Búzavirág, Gesztenye, Hortenzia, Levendula, Mályva, Majoranna, Vanília, Vadvirág és Zsálya.

Ha elszakadunk a növényvilágtól, jöhetnek például az értékes fémek és ásványok: Arany, Platina, Gyémánt, Rubin – ezek is női nevek. Miként a Pompónia, Prudencia, Szüntüké és Szüvellő, jelentsenek bármit.

Meg a Vendelina, a Verbéna, a Veselke, a Vilászini, a Vrindávani – hogy csak a v betűnél maradjunk. Mellesleg a sorban vannak áthallásos nevek is, mint például a Kandida vagy az Orália. Mindez egyébként nem igazi újdonság, mert a legfurább hangzású nevek többsége is évek óta anyakönyvezhető.

 Újszülötteknek adott leggyakoribb nevek 2010-2015
 LányFiú
 HannaMáté
Anna
 Bence
 Jázmin Levente
 NóraÁdám
 LiliDávid
 Zsófia Dominik
 Boglárka Milán
 Luca Balázs
 Emma Dániel
 Zoé Gergő

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.