galéria megtekintése

Ajkáról érkezhet a befutó

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 30. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Veszprém megyében néhány hónapon belül kétszer is alkalma lesz az ellenzéknek arra, hogy megbuktassa a Fidesz parlamenti kétharmadát. A még ki sem tűzött tapolcai időközi voksoláson kiegyenlítettnek tűnik a mezőny: a Fidesz, az MSZP vezette baloldal és a Jobbik is győzelmi álmokat dédelget.

Veszprémben február 22-én dől el, hogy Navracsics Tibor helyett ki lesz a „királynék városának” új képviselője. Ezt követően az elhunyt, ugyancsak fideszes Lasztovicza Jenő utódjáról voksolnak Tapolcán és környékén.

A két választáson várhatóan három politikai erőnek lesz győzelmi esélye. A Fidesznek, a baloldalnak – pontosabban Veszprémben az általa is támogatott jelöltnek, a civil Kész Zoltánnak –, valamint a Jobbiknak. Az LMP Veszprémben viszonylag erős, Tapolca és Ajka környékén viszont nincs jelentős bázisa. Mikro- és kamupártok, illetve olyan függetlenek, akik mögött nem áll szervező-mozgósító erő, nem számíthatnak jelentős sikerre, ám a szavazatok megosztására alkalmasak – önként vagy megrendelésre.

Schwartz Béla. Ő ugyan nem indul, de nélküle aligha döntenek a baloldali jelöltről
Schwartz Béla. Ő ugyan nem indul, de nélküle aligha döntenek a baloldali jelöltről
Nagy Lajos / MTI

 

A Fidesz megpróbálja eljelentékteleníteni a két választást, de érezhetően tart is tőlük. A kormányzó párt mindkét városban jobban bízik kipróbált helyi, a második vonalba tartozó kádereiben, mint egy külsős nagyágyúban. Veszprémben Némedi Lajos 59 éves alpolgármestert jelölték, Tapolcán pedig Fenyvesi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke a kiszemelt, bár utóbbiról még nem született végső döntés. Állítólag Tapolcán az első körben szóba került Ékes József volt országgyűlési képviselő neve is, de aztán elvetették az ötletet.

Kikerülhetetlennek látszik Ajka szocialista polgármestere, Schwartz Béla, már csak azért is, mert a népesebb Ajka a tapolcai választókörzethez tartozik. Fenyvesi az önkormányzati választásokon Schwartz Bélával szemben indult Ajka polgármesteri székéért, de alulmaradt az MSZP-s politikussal szemben. Fenyvesi korábban iskolaigazgató volt Ajkán. Akkor nevezték ki, miután a helyi önkormányzattól a megyéhez kerültek az intézmények. A Fidesz leváltotta mind a két addigi vezetőt, s helyettük a saját embereit rakta oda. Nem sokkal később azonban a város visszavette az intézményeket, a két iskolát összevonta, s az új igazgató már nem Fenyvesi lett, csak tanárként dolgozhatott volna tovább.

E helyett a Fidesz a várpalotai gimnázium élére „dobta át” az emberét. A baloldalon folyamatosak a tárgyalások. A minap Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese és Schwartz Béla egyeztetett a lehetséges indulókról, de egyelőre nem közölték, van-e már jelölt. Informátoraink szerint nincs, illetve ha van, egyelőre akkor sem nevezik meg. Az ajkai polgármester annyit mondott érdeklődésünkre: el tudja képzelni az MSZP és a DK összefogását. Ez azért is fontos, mert az önkormányzati választások előtt volt némi huzavona a két párt között.

Összeesküvés: elmélet?

A 21-ből csak 1 pert bukott el Schwartz Béla. Azért kapott 120 ezer forintos pénzbüntetést, mert egyik riválisát lemangalicázta. A polgármester arra számít: már írják ellene a 22. feljelentést is.

Azt biztos forrásból tudjuk, hogy Horváth József,Ajka jelenlegi szocialista alpolgármestere – akit sokan szerettek volna jelöltként látni – nem akar elindulni. Megbízható értesüléseink szerint a szocialisták megkeresték Rácz Jenőt, a veszprémi kórház főigazgatóját, az MSZP egykori egészségügyi miniszterét is, ám kevéssé valószínű, hogy a kórházvezető jelenlegi megbízatását ismét politikai pályára cserélné fel. Ráadásul a szocialisták is félnek attól, hogy a tapolcai kórházért kampányoló Jobbikkal szemben egy olyan kórházvezető, aki a megye legnagyobb egészségügyi intézményét irányítja, eleve hátránnyal indulna. Informátoraink úgy tudják, hogy a baloldalon komolyan szóba került egy ajkai vállalkozó, helyi szocialista képviselő neve is.

A baloldalnak és a Fidesznek egyaránt számolnia kell az erősödő Jobbikkal. Dobó Zoltán személyé ben Tapolcának ősz óta jobbikos polgármestere van, a várostól 27 kilométerre található Devecsert pedig az ugyancsak jobbikosFerenczi Gábor irányítja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.