galéria megtekintése

„Ahelyett, hogy szégyellné magát, Orbán büszke a menekülők szenvedésére”

58 komment

NOL

Az Amnesty International szerint a menedékkérőkkel szemben tanúsított bánásmód egy tudatos populista játszma része. Az emberi jogi szervezet jelentésében az áll, hogy több ezer menedékkérő, köztük kísérő nélküli kiskorúakszenvednek a magyar hatóságok és a távoltartásukra kitalált rendszer erőszakosságától, az illegális visszaküldésektől és jogellenes fogva tartástól.

A hat nappal a kvótanépszavazás megtartása előtt nyilvánosságra hozott jelentés tartalmazza, hogy több száz menedékkérőnek kell hónapokig várakoznia megalázó körülmények között a déli határnál, azokat pedig, akik bejutnak az ország területére visszaküldik Szerbiába vagy jogellenesen tartják fogva.

„Orbán Viktor a jogállamiság elvét felcserélte a rettegés elvére. Intézkedéseinél, amelyekkel szándékosan akadályozza, hogy a
menekültek és migránsok Magyarországra jussanak, még ijesztőbbek az ellenük és a nemzetközi védelem intézménye ellen intézett támadásai" - mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai igazgatója.

A szervezet magyarországi igazgatójának véleménye szerint a menedékkérők számára biztosított útvonalak sokszor jobban garantálják az országban élők és a menekülők biztonságát egyaránt, mint a határra húzott kerítés.

 

Az emberi jogi szervezet jelentésének alapját egy Szerbiában, Magyarországon és Ausztriában folytatott kutatás képezi, amely során 143 emberrel - legnagyobb részük menekült és migráns - készült interjú. Külön kitérnek arra, hogy a Magyarország területén elfogottak visszakísérése Szerbia területére teljességgel jogellenes. Az Amnesty International helyszíni felmérése szerint az őrzött befogadóközpontokban vagy a nyitott befogadó állomásokon "alig voltak biztosítva a legalapvetőbb szolgáltatások, a gyerekek számára az oktatás és az egészségügyi ellátás". Ezen kívül a tolmácsok hiánya szerintük hosszadalmassá és bonyolulttá teszi az eljárást.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az Amnesty International európai igazgatója azt mondta: „Ahelyett, hogy szégyellné magát a hatóságok által elkövetett nemzetközi jogsértések miatt, Orbán Viktor inkább büszkén vállalja ezeket, és követendő példaként állítja más országok elé. Ha ezt továbbra is hagyják, még több kiszolgáltatott menekülő ember fog szenvedni." 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.