galéria megtekintése

„Amíg mozgott, addig ütöttem” – végre a törvény előtt Balla Irma gyilkosa

10 komment

K. Zs.

Kilenc év telt el Balla Irma képviselő meggyilkolása óta, de a lehetséges elkövető csak ma állt bíróság elé, holott a gyilkosságot 2009-ben kétszer is beismerte. Akkor futni hagyták, és az asszony fiát ítélték el.

– Amíg mozgott, addig ütöttem. Miért tettem? Nem tudom megmagyarázni. Egy pszichológus sem tudná. Nagyon sajnálom. Nekem ez nagy teher, megvisel – mondta a 2009-es, de röviddel később visszavont beismerő vallomásában D. Lajos, aki ma azzal a váddal állt a Nyíregyházi Törvényszék elé, hogy 2007 húsvétján brutális kegyetlenséggel megölte Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt. A gyanúsított büntetőperét azért tárgyalják Nyíregyházán, mert a Hajdú-Bihar megyei bírák elfogultságot jelentettek be az ügyben.

Fotó: Balázs Attila / MTI

Mint beszámoltunk róla: az asszony halálát a fia, ifj. Schönstein Sándor jelentette a rendőrségnek, s habár a bűntény időpontjára sziklaszilárdnak tűnő alibije volt, egy évvel később őt gyanúsították meg a gyilkossággal. Első fokon anyagyilkosként 12 évre ítélték, de az ítéletet a Debreceni Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, az új eljárásban pedig azzal mentették fel: nem bizonyítható, hogy ő az elkövető. Ezután Balla Irma fia az összesen 23 hónapnyi előzetes fogva tartásáért beperelte a magyar államot, s vagyoni kártalanításként mintegy 14 millió forintot, nem vagyoni kártalanítás gyanánt pedig 6 millió forintot követelt. A polgári peres ügy 2014-ben kezdődött meg a Debreceni Járásbíróságon.

 

A most 37 éves, debreceni születésű D. Lajos iskolázatlan és vagyontalan ember, visszaeső bűnöző, aki lopásokból tartotta fönn magát, s tisztességtelen úton szerzett jövedelme jelentős részét drogokra és alkoholra költötte. 2007-ben szabadult a börtönből, s a Balla Irma halálát megelőző napokban segédmunkásként dolgozott az asszony háza melletti portán. Tanúként kihallgatták a nyomozók a bűncselekmény után már egy hónappal, de akkoriban terhelő adat nem merült föl ellene.

Fotó: Balázs Attila / MTI

A férfi akkor került ismét a Balla-ügy fókuszába, amikor 2009 nyarán beismerő vallomást tett. Azt állította, hogy munka közben figyelte ki Balla Irma házát, majd a bűncselekmény estéjén egy pajszert ragadott, behatolt az asszonyhoz, s amikor az észrevette, D. Lajos szó nélkül ütlegelni kezdte a feszítővassal. Ezután ellopta az asszony telefonját, zenelejátszóját, elemelt egy húszezrest, s távozott. A később visszavont beismerő vallomást azonban – eljárásjogi okok miatt – nem tudták figyelembe venni 2009-ben, így a bűntény gyanúsítottja továbbra is ifj. Schönstein Sándor maradt.

Az ügy tavaly év elején vett új fordulatot, amikor a Petőfi Attila által vezetett, kiemelt életellenes ügyeket felderítő főosztály meggyanúsította a váci börtönben lopás miatt raboskodó D. Lajost. A férfi – akit a mai tárgyaláson fegyőrök kísértek – nem kívánt vallomást tenni arra hivatkozva, hogy nem kapta kézhez a vádiratot. Kérdésekre sem válaszolt, azt viszont közölte: nem ismeri el a büntetőjogi felelősségét.

A bíróság ezek után ismertette a 2009-ben tett vallomásait, amelyek alapján az körvonalazódott: az akkor is börtönben lévő D. Lajos – állítása szerint – csak azért ismerte be 2009-ben a gyilkosságot, hogy engedélyt kaphasson a szerelmével való találkozásra, akivel három napot szeretett volna együtt tölteni. Úgy fogalmazott: „annak érdekében, hogy három napra elengedjenek, akár a móri mészárlást is elismertem volna”. Vallomását azért vonta vissza, mert a hatóságok nem engedélyezték neki az eltávozást, így D. Lajos már nem látta értelmét annak, hogy magára vállalja a bűncselekményt.

A tárgyaláson Balla Irma gyermekei nem jelentek meg, de ott volt Magyar György ügyvéd, ifj. Schönstein Sándor jogi képviselője, aki azt mondta: az elkövetés óta eltelt kilenc év, és rendkívül sajnálatos, hogy e hosszú idő alatt Balla Irma fiával szemben lefolyt egy olyan büntetőeljárás, amelynek semmi értelme sem volt.

Fotó: Balázs Attila / MTI

Arra az újságírói kérdésre, hogy D. Lajos büntetőpere befolyásolhatja-e ifj. Schönstein Sándor kártalanítási perét, Magyar György azt válaszolta: ha D. Lajost jogerősen elítélné a bíróság, akkor perújítás keretében sor kerülhetne arra, hogy védencét ne bizonyíték, hanem bűncselekmény hiányában mentsék föl.

Az ügyvéd egyébként „teljes blődlinek” tartja, hogy egy lopásért megfogott ember csak azért vállaljon magára egy életfogytiglannal fenyegető bűncselekményt, hogy három napra láthassa a szerelmét. Mint mondta, a magyar kriminalisztika történetében páratlan eset, hogy kétszeri feltáró jellegű, beismerő vallomás után egy esetleges gyilkost futni hagytak, s mást ítéltek el helyette. Magyar György hozzátette: a család számára némi lelki megnyugvást jelenthet az esetleges igazi gyilkos elítélése.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.