galéria megtekintése

A Jobbik és a szalonképesség látszata

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 12. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

A szélsőjobboldal erősödése főleg a Fidesz pártpolitikai érdekeit veszélyezteti.

Bejött a kiábrándult és bizonytalan választók megnyerésére indított kampány, a felmérések egyöntetűen a Jobbik erősödéséről tanúskodnak.

Miközben a parlamenti szélsőjobboldal a külvilág felé a szebbik arcát igyekszik mutatni, a párt politikusai arról beszélnek, hogy a mérsékeltebb stílus nem jelent tartalmi változást. A Betyársereg tagjaival fényképezkedő jobbikos képviselőket látva, mi sem gondoljuk, hogy a párt öles léptekkel elindult volna középre.

A Jobbik élete sosem volt mentes súlyos konfliktusoktól.

 

A Magyar Gárda létrehozása után alapítók hagyták el a pártot. Pősze Lajost nem sokkal a 2010-es választások után kitették az országgyűlési frakcióból, mert a gárdával kapcsolatban éles vitába keveredett a párt vezetőivel. A mélypont azonban 2012-ben jött el. Ekkor zárták ki Endrésik Zsolt és Lenhardt Balázs parlamenti képviselőt, ekkor lépett ki Rozgonyi Ernő.

A radikális párt összefirkált plakátja Kőbányán, a Maglódi úton
A radikális párt összefirkált plakátja Kőbányán, a Maglódi úton
Földi Imre

Ugyanebben az évben emlékezetes körülmények között távoznia kellett a Jobbikból a „párt öklének”, Szegedi Csanád EP-képviselőnek (miután kiderült róla, hogy zsidó származású). Vona Gábor pártelnök egy lakossági fórumon kijelentette: pártjára sorsdöntő év vár, „ha ezt túléljük, akkor mindent túl fogunk élni. De nagyon nehéz lesz.”

Bár a Jobbik túlélte, népszerűsége visszaesett. A cigányellenes és antiszemita retorikával már nem tudott új szavazókat megnyerni. Politikai elemzők tavaly kora ősszel úgy vélték, hogy a Jobbik előtt nincs növekedési pálya, már csak azért sem, mert a választási rendszer átalakítása is rendkívül kedvezőtlen a párt számára.

Megnőtt az egyéni körzetek szerepe, s ezekben a papírforma szerint a Jobbiknak kevés babér terem. Az egyfordulós szisztémában könnyen megtörténhet, hogy a baloldali győzelem megakadályozásáért jobbikos szimpatizánsok is nagy számban szavaznak majd a Fideszre.

Ráadásul a szélsőjobboldalon is megjelent a konkurencia: görög neonáci mintára szerveződni kezdett a Magyar Hajnal. (A mozgalom később pártot alapított. Elnöke az a Kisgergely András ózdi önkormányzati képviselő lett, akit még Endrésik Zsolttal együtt zártak ki a Jobbikból.)

Korábban is előfordult már, hogy volt jobbikosok új mozgalom szervezésébe fogtak, de ezek a kísérletek elhaltak. A Magyar Hajnalról viszont hihetőnek tűnt, hogy képes lesz összefogni a szélsőjobboldal legszélén elhelyezkedő szervezeteket, közöttük a Betyársereget.

Novák arcán a pofon

A kigyúrt férfiakat felvonultató, egyre nagyobb befolyással bíró Betyársereg – amelynek a magát nemzetiszocialistának, azaz nácinak valló Tyirityán Zsolt a vezetője – korábban a Jobbik szövetségesének számított.

A viszony azt követően romlott meg, hogy Tyirityán megütötte Novák Elődöt, a Jobbik alelnökét. (Novák nehezményezte, hogy a Betyárseregben próbálják erénnyé tenni a börtönviseltséget.) Az incidens után a Jobbik felszólította tagjait, hogy lépjenek ki a Betyárseregből.

Ehhez képest most ott tartunk, hogy a Nemzeti Forradalmi Párt néven futó Magyar Hajnal mindössze három egyéni jelöltet tud indítani a választáson, a Betyársereg ellenben jobbikos rendezvényeken lát el „védelmi feladatokat”.

Horthy Miklósra emlékezik a Jobbik
Horthy Miklósra emlékezik a Jobbik - Földi Imre / Fotó

Ahogyan Vona Gábor fórumán, a volt esztergomi zsinagógánál is tette. Egy másik eseményen készült fotón a jobbikos Bertha Szilvia és Morvai Krisztina a Betyársereg tagjai társaságában mosolyog.

Furcsa ellentmondás, hogy mindeközben a nagyközönségnek szóló kampányában a Jobbik szalonképes párt benyomását szeretné kelteni, és feltűnően hanyagolja azokat a látványelemeket, amelyek alapján azonosítható lenne a szélsőséges eszmékkel.

A közvélemény-kutatások szerint a választók vevők az új imázsra. Még akkor is, ha időnként belerondítanak a képbe olyan akciók, mint például az uniós zászló kidobása a Parlamentből.

Tartja magát az a téves vélekedés, hogy a Jobbik tábora elsősorban baloldalról verbuválódott. Grajczár István és Tóth András vizsgálata ellenben kimutatta: a jobbikosok mintegy harmada érkezett a szocialisták egykori támogatói közül, több mint fele 2006-ban még a Fideszre szavazott. Más felmérések is hasonló arányokat állapítottak meg.

A fideszes Kövér László 2009-ben az MSZP kreatúrájának nevezte a szélsőjobboldali pártot, a fideszes kötődésű sajtóban azt állították, hogy baloldali szimpatizánsok tömegesen lépnek át a Jobbikba.

Szabó Gábor pártigazgató erre közleményben hangsúlyozta, hogy „a Jobbik 7100 tagjából csak kilenc olyan személy van, aki valaha az MSZP-nek sima tagja volt, viszont 541 olyan jobbikos tagtársunk van, aki a Fideszt hagyta el”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.