galéria megtekintése

A patikus annyit kér, amennyit csak akar

9 komment


Danó Anna

Patikától függően több száz forintos árkülönbség is lehet a nem támogatott, de vényköteles orvosságok árai között. Az ilyen készítmények árát a patika szabadon határozhatja meg, és a beteg csak úgy juthat a legolcsóbb készítményhez, ha végigjárja a gyógyszertárakat, és sorban áll az információért.

Miként lehetséges az, hogy néhány év alatt több mint hétszeresére nőtt egy doboz B12-vitamin-injekció ára? A kérdést olvasónk szegezte a Népszabadságnak, mert a minap egy váci patikában egyetlen dobozért (3 ampullás Richter 1000 mikrogram/ml oldatos B12-injekcióért) 5055 forintot kértek tőle. Ezt tíz éve még 663 forintért lehetett megvásárolni.

A kérdés annál is indokoltabb, mert a termék jó ideje van a piacon, és az elmúlt évek alatt nem érte innováció. Viszont számos betegség – köztük a rák egyes fajtái – kiegészítő terápiájaként, vényre rendeli az orvos. S ugyan recept nélkül ki sem adhatja a gyógyszerész, az egészségbiztosító egyetlen fillért sem vállal át az árból.

A drasztikus áremelést a gyártó, a Richter Zrt. kommuniká­ciós vezetője, Beke Zsuzsa azzal magyarázta, hogy az elmúlt 10 évben az alapanyag- és az injekciógyártás költségei jelentősen megemelkedtek. Hozzátette: ugyanakkor az 5055 forintos patikai ár a B12-injekció esetében nem indokolható a termelői árral, a szóban forgó készítményt a levélíró által kifizetettnél akár 25 százalékkal olcsóbban is be lehet szerezni. Beke Zsuzsa úgy tájékoztatott: cége a terméket 3100 forintért adja át a nagykereskedőknek.

 

A szabadáras gyógyszerekre a gyártók közzétesznek ugyan ajánlott fogyasztói árat, ám a patikák általában többet kérnek értük. Valójában a nem támogatott orvosságokért mind a gyógyszer-nagykereskedők, mind a gyógyszertárak annyit kérnek, amennyit akarnak.

Óriásiak az eltérések az egyes gyógyszertárakban
Óriásiak az eltérések az egyes gyógyszertárakban
Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

A helyzet visszásságát jellemzi, hogy a Teva-cégcsoportot két éve még azért büntette meg a Gazdasági Versenyhivatal, mert reklámjaiban „ajánlott fogyasztói árral” népszerűsítette a termékét, azt azonban több helyen – éppen a patikák szabad árképzése miatt – csak drágábban lehetett megvenni.

A magas patikai árrés és olvasónk panaszának hírére Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke előbb azt mondta, ha az érintett gyógyszertár valóban a tisztesség határát súroló árrést alkalmazott, etikai eljárást indít, valamint azt ígérte, személyesen jár utána a történetnek. Ez megtörtént, de az etikai eljárás elmarad. Az elnök információja szerint ugyanis az érintett váci gyógyszertár is csak jelentős nagykereskedelmi árréssel jutott a készítményhez, és arra csupán húsz százalékot tett rá, ami nem indokolja az eljárást. A kamara szerint a gyártó tavaly ugyan még valóban 3171 forintért adta ezt a készítményt, idén azonban már 3841 forint volt az ára, és az előzetes jelzések alapján úgy tudják, ez jövőre további 800-900 forinttal emelkedhet.

A Health Capital piackutató cég a közelmúltban százhét gyógyszertár árképzését, 14 ezer vásárlás adatait vizsgálta meg. Kiderült: attól függ, mennyiért kínál a patika egy-egy terméket, hogy milyen a környékén élők vásárlóképessége. Az eligazodást nehezíti, hogy a gyógyszertárakat semmi sem kötelezi arra, hogy az áraikat jól látható módon föltüntessék. Akinek sok patika van a környékén, érdemes körbejárnia, hogy hol, mit és mennyiért kaphat meg.

Néhány termék árát magunk is teszteltük. Tapasztalatunk szerint például a 30 szemes Béres Actival multivitamint 1701 forinttól 2600 forintig kínálják, az Algoflex Forte ára 783, de akár 2250 forint is lehet, az 500 milligrammos Cetebe ára 1403–2564, az 50 szemes Magne B6 vitaminé pedig 1167–2140 forint között mozog.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.