galéria megtekintése

A méhésszel házhoz jön a méhraj is

2 komment


Ungár Tamás

Méhraj gátolt meg Pécsett, a kertvárosi lakótelepen egy férfit abban, hogy autójával munkába induljon. A rovarok gyakran ellepik a négyemeletes társasházat, mivel a 15 lakásos épületben egy méhész munkálkodik.

Több mint tíz éve áll vitában a Maléter Pál utca 114-es számú ház tizennégy családja a földszinten lakó méhésszel. Ha az ötvenes éveit taposó férfi beáll a daruskocsijával a ház elé, a jármű és a rajta fuvarozott méhészeti kellékek odavonzzák a csípős rovarokat.

Rajzás
Rajzás a platón
Kozma Zoltán

Két napja a méhész autójával beállt a ház parkolójába, s ennek hatására reggel nyolckor méhraj lepte el a parkolót. Az egyik lakó munkába indult volna autójával, ám járműve körül ezerszámra döngicséltek a méhek, így félt megközelíteni kocsiját.

 

A helyzetet az oldotta meg, hogy egyik lakótársa, Kozma Zoltán kölcsönadta a saját autóját, az ugyanis biztonságos távolságban állt a fenyegető méhrajtól. A buszsofőrként dolgozó Kozma Zoltántól tudom mindezt, aki szavai bizonyságául lefotózta és filmre vette a parkolóban rajzó méheket.

A ház lakói évek óta vitában állnak a méhésszel. Mint elmondták, a méhész a szerszámai egy részét a lakása erkélyén tartja, s azok illata is a házhoz csábítja a méheket. Korábban a méhész gyakran a lakásában pörgette a mézet, ez a tevékenység is méhvonzó volt, emellett a pörgető motorjának morgása zavarta a szomszédokat.

Van a háznak olyan lakója, aki allergiás a méhcsípésre, így számára akár a rovar egyetlen döfése is végzetes lehet.

A lakók panaszkodnak amiatt is, hogy a méhész cipekedése nyomán édes löttyök maradnak a lépcsőházban, amibe nem öröm belelépni.

A ház lakói korábban panaszt tettek a polgármesteri hivatalnál és több hatóságnál, de nem történt változás. Ennek oka az volt, hogy egy 1969-es miniszteri rendelet ugyan tiltja a méhtartást a tömbházakban, ám nem részletezi a tilalmat. Ebből a hivatalnokok azt olvasták ki, hogy kaptár nem állítható fel a ház előtt, de a méhészszerszámok hazacígölése nem jogsértő.

Hitchcocknak bérelt helye lehetne a parkolóban
Hitchcocknak bérelt helye lehetne a parkolóban
Kozma Zoltán

A lakók többször vitába szálltak a méhésszel, aki olyankor mindig megígérte, hogy semmilyen méhészeti tevékenységet nem hoz a házba, ám szavát nem tartotta meg. A két nappal ezelőtti méhraj miatt újra riasztották az illetékesnek gondolt hatóságokat.

Most úgy tűnik, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatal lép az ügyben. A hivatal a már említett rendeletet úgy értelmezi, hogy a méhészet semmilyen résztevékenysége sem folytatható egy tömbházban, hisz a jogszabályalkotó épp azt akarta meggátolni, hogy a lakókra méhek támadjanak.

Fotó: Kozma Zoltán

Váltottam pár szót a Maléter utcai méhésszel, aki azzal védekezett, hogy korábban felvett egy tízmilliós hitelt, azt nyögi, ezért nem tud olyan telephelyet venni, ami minden szempontból megfelelő lenne, és ezért szorul időnként arra, hogy a lakásában végezzen el egyes tevékenységeket. Azt, hogy ezzel kellemetlenségeket okoz lakótársainak, nem vitatta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.