galéria megtekintése

A kormány új kedvence jól jár, szóval ezerrel építik a Dagályt

7 komment


Szalai Anna

Az ütemtervnél is gyorsabban épül a 2017-es vizes világbajnokság helyszíne, a Dagály Úszóaréna. A nagy összefogás nem csoda: mindenki jól jár, Angyalföld, Budapest és Garancsi István cége is.

Ez egy olyan vizes világbajnokság lesz, amelynél az első rekord a parton születik – büszkélkedett Fürjes Balázs kiemelt budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos a Dagály Úszóaréna tetejének beemelésekor. A 2400 tonnás acélszerkezetet a földön szerelték össze, majd egy Magyarországon eddig nem használt technológiával egyben emelték a helyére, 44 méter magasra.

Micsoda bravúr: helyén a 2400 tonnás tetőszerkezet
Micsoda bravúr: helyén a 2400 tonnás tetőszerkezet
Földi D. Attila / Népszabadság

Ezzel hat héttel megelőzték az ütemtervet, rácáfolva a 2024-es budapesti olimpia hatástanulmányára, amely a jelentős kockázati tényezők közé sorolta az aréna extrém rövid tervezési és megvalósítási idejét, illetve az egyedi megoldású tetőt.

 

A 25 ezer négyzetméter alapterületű uszoda a 2017-es vb után a versenyzők mellett a széles közönség előtt is nyitva áll majd. A létesítményben a versenymedence mellett egy műugró- és egy bemelegítő medencét is elhelyeznek. Készül egy kisebb gyermekmedence és egy 20 fős jakuzzi is a bemelegítéshez.

Az arénában ezerfős öltözőt, ezer négyzetméteres fitneszterületet, high-­tech sportmúzeumot, valamint egy erőnléti termet is kialakítanak. Lesz egy 600 négyzetméteres multifunkcionális tér is, ahol konferenciákat rendezhetnek, hogy legyen miből fenntartani az épületmonstrumot – válaszolta kérdéseinkre a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.

A tempót a XIII. kerületi és a fővárosi önkormányzat, illetve az állami szereplők együttműködésének tudja be a lebonyolító cég. Bár Fürjes kijelentése – a beruházásnak köszönhetően egész Angyalföld megújul – kissé túlzó, kétségtelen, hogy a kerület is nyer a projekttel. Leszámítva a kivágott fákat.

Az aréna mögött egy kilométer hosszú gát épült, míg az M3-as metróvonal Forgách utcai megállójához új sétány vezet majd az úszóarénától. Kár, hogy addigra épp pótlóbuszok hordják majd az utasokat a három szakaszban megújuló metróvonalon. Az új sétány a XIII. kerületi önkormányzat ötlete volt, az állam az előkészítési munkákat vállalta magára. Az építés költsége viszont Angyalföld büdzséjét terheli.

A fővárosnak még mélyebben kell a zsebébe nyúlnia. A vb-hez kapcsolódó fővárosi fejlesztések összértéke 18,2 milliárd forint, ehhez Budapest 8,8 milliárd állami támogatást kap. A Margit-sziget csatornázása 2,7 milliárdot visz el, a Dráva utca felújítása és egy új csomópont összesen 1,8 milliárdba kerül, a Duna menti sétány és a kerékpárút kiépítése 6,2 milliárdba. A pesti rakpart árvízvédelmi művének felújítására viszont nem futja.

A beruházás összköltsége bruttó 48,7 milliárd forint, ami magában foglalja az úszóaréna megvalósítását (ez nettó 24 milliárd), a tízezer néző fogadására alkalmas ideig­lenes nézőtér kialakítását, utak és parkolóhelyek építését, új közművek építését, valamint a gátat. Fürjes további költségnövekedéssel nem számol.

A pénz nagy részét a kormány új kedvence, a Garancsi István érdekkörében lévő Market Építő Zrt. teheti zsebre. Az ügy furcsasága, hogy a megbízást tenderen elnyerő céggel két héttel a kontraktust lehetővé tévő kormányhatározat megjelenése előtt szerződtek, és az alapkövet egy héttel az aláírás után már le is tették. Az Átlátszó.hu szerint a vállalkozó cégei tavaly 46,5 milliárd forint közpénzes megbízást kaptak. A legnagyobb falat a Dagály 38,4 milliárdos kivitelezése.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.