galéria megtekintése

A kormány behülyítette az embereket, nyolc hónapos terhes is fedél nélkül maradhat a csok miatt

A jogszabályok módosítása miatt átmenetileg lényegesen megnőtt a hitelszerződések aláírásához szükséges idő a csokigénylők esetében. Volt, akinek nyolc hónapos terhesen a lakhatása került veszélybe emiatt.

A debreceni Kiss Andrásné Juhász Enikő április 20-ra várja az első babáját, és bár a lakhatásukat próbálták addigra elrendezni, a párjával most mégis kétségbe vannak ­esve.

Attól félnek, hogy a „csokkáosz" ­miatt nem lesz fedél a fejük fölött.

Eddig albérletben laktak, most saját lakásba szeretnének költözni. Az eladóval tavaly novemberben egyeztek meg abban, hogy a kulcsátadás időpontja március 31. lesz. Kifizettek négymillió forintot, és januárban benyújtották hétmilliós hiteligényüket a csokkedvezménnyel együtt. Ügyük azonban jó időre elakadt, és úgy tűnt, március végéig nem fogják tudni kifizetni a lakás árát, így nem tudnak beköltözni. Albérletükbe viszont áprilisban érkeznek az új bérlők.

 

Kiss Andrásné Juhász Enikő azt mondta: normál piaci körülmények között – azaz csok ­igénylése nélkül – a bank egy hónap alatt ­folyósította volna a kölcsönt, ezért úgy számoltak, hogy februárban, legkésőbb március elején meglesz a pénz, ki tudják fizetni az eladót, s beköltözhetnek. De nem így ­történt.

– Január 25-én rögzítették a hiteligényünket, ennek lassan két hónapja, s még mindig várunk

– panaszolta néhány nappal ezelőtti találkozásunkkor Enikő. – A bank munkájával semmi bajunk, kérelmünket három hét alatt elbírálták, így azt hittük, hogy egy-két héten belül küldik a szerződéstervezetet, majd a törvény által kötelezően előírt hét nap elteltével megköthetjük a hitelszerződést – mondta. Februárban azonban a kormány ismét módosította a rendeletet, és hosszú időre minden leállt.

Áprilisban érkezik a baba – és az új bérlők is
Áprilisban érkezik a baba – és az új bérlők is
Konyhás István / Népszabadság

Tovább ­bonyolította a helyzetet, hogy a bankoknak előírták: minden igénylőnek el kell küldeni a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csoktájékoztatóját is. Csakhogy ezt a tájékoztatót a bankok állítólag még meg sem kapták.

Egy pénzügyi szakember, akinek évek óta rálátása van a hiteligényléssel kapcsolatos ügyekre, megkeresésünkre azt mondta: a bankok „azért húzták be a féket", mert a kormány káoszt teremtett a csokkal.

Szerinte a kormány december 30-án „behülyítette" a lakosságot a tízmillió forintos támogatás lehetőségével, mire az emberek január elején elárasztották a bankokat a kérelmeikkel. A pénzintézetek azonban nem tudtak időben felkészülni a rohamra, nem voltak nyomtatványok, s csak január 20. után kezdték befogadni a hiteligényléseket. Ráadásul február 10-én megjelent egy 27 oldalas módosítás, és

azóta még a pozitív elbírálású ügyletek is állnak.

A lapunk által megkérdezett pénzintézeteknél ugyanakkor azt mondták, a rendelet újrafazonírozását követően – amely révén egyébként a szabályozás jóval közérthetőbb és áttekinthetőbb lett – az új igénylőknek nem kell irreálisan hosszú ügyintézési határidővel számolniuk. A kezdtekkor előfordultak csúszások – főleg az új rendelet hatálybalépésekor –, de a csokkérelem benyújtása most már érdemben nem hosszabbítja meg az ügyintézést. Akad olyan pénzintézet, ahol lényegében minden adatot, nyomtatványt be lehet nyújtani elektronikusan, vagyis az ügyintézés annyi időt vesz igénybe, ameddig az ügyfél összeszed minden szükséges dokumentumot. Az ehhez szükséges idő persze egyénenként eltérhet. Növelheti az ügyintézési időt a csokjogosultság elbírá­lása, de a banki tapasztalatok szerint ez sem hosszabbíthatja meg irreálisan az ügyletet.

Ami a debreceni Kiss Andrásnét és párját illeti: csaknem 1 millió 450 ezres csoktámogatásra ­jogosultak, de úgy vélik, jobb lett volna piaci hitelt felvenni, mert akkor már be tudtak volna költözni. Március 10-én egyébként végül ők is megkapták a banktól a szerződéstervezetet.

Sokan érdeklődnek, kevesen lépnek
Egyelőre új építésű ingatlant is nehéz találni
Egyelőre új építésű ingatlant is nehéz találni
Földi Imre / Népszabadság

Bár a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) januártól hatályos szabályozása alaposan felkavarta az ingatlanpiacot – egyebek mellett hatalmas árnövekedést generálva az új építésű nagy lakások körében –, a lapunk által megkérdezett bankok tapasztalatai arról árulkodnak: valójában csak a lakásvásárlók töredéke vállal három gyereket tízmillió forint támogatásért és hitelért cserébe. Az OTP fiókjaiban 30 ezer érdeklődő is megfordult, negyedük kifejezetten a három gyerek után járó kedvezmény miatt. Ám mindebből végül csak 1300 beadott kérelem lett, ezek közül is mindössze 88 a 10+10 milliós konstrukciót igénylő pár – ez a kérelmek kevesebb, mint hét százaléka. Mivel a bank adta a korábbi csokos ügyfelek felét, az OTP azzal számol, hogy ez az arány az új rendszerben is megmarad. Így idén húszezer szerződésre számítanak, vagyis országos szinten összesen 40 ezer csokos szerződés megkötése várható.

Az FHB-nál arra számítanak, hogy a nagy felfutás néhány negyedév múlva várható, hiszen első körben inkább azok léptek, akik eleve terveztek lakáscserét, költözést. A január óta beérkezett néhány száz kérelemből az látszik, hogy az ügyfelek inkább használt lakásban gondolkodnak. A kérelmek 85 százaléka ilyen ingatlanra vonatkozik, s a legtöbb igénylőnek már van két gyermeke. Ugyanakkor harmaduk vállalna újabb gyermeket is. Mindebből arra lehet következtetni, hogy az átlagos támogatási összeg meg sem közelíti majd a tízmillió forintot – egyelőre pedig a kétmilliót sem. Két gyerek után, új lakás vásárlása esetén 2,6 millió forint támogatás jár, reálisan tehát inkább ezt lehet felső értéknek tekinteni, nem a tízmillió forintot.

Becslések szerint az idén a 10+10-es szerződések száma 400-1600 lehet. Valójában ez nem nagy meglepetés, hiszen a megvásárolható lakások szinte el is fogytak, e tekintetben 2017 második negyedéve lesz beszédes, a most induló építési projektek ugyanis akkorra fejeződnek be. Az MKB Bank eddigi tapasztalatai alapján az ügyfelek többsége egyelőre tájékoztatásért fordul munkatársaikhoz. A tényleges igényt benyújtók száma száz alatt van. A többség továbbra is kétgyermekes család, de a háromgyerekes igénylők száma is növekszik. (F. Sz. E.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.