galéria megtekintése

Másfél milliárdos kártérítés bagolylepkékért?

5 komment


Doros Judit

Másfél milliárdos kártérítést akartak kifizettetni vele, most viszont az ügyészség fizethet.

Magyarországon eddig példátlan, másfél milliárd forintos kártérítést kellett volna megfizetnie egy magánszemélynek, a Hajdú-Bihar megyei Kokadon élő Gabnai Ernőnek, amiért a saját földjén, az erdészeti hatóság engedélyével, s a Hortobágyi Nemzeti Parknak is bejelentve rekettyefűzfákat, kökénybokrokat, galagonyát, s egyéb „susnyást" vágott ki két évvel ezelőtt. A vádirat szerint ezzel hatezer keleti lápi bagolylepke élőhelyét tette tönkre, ami miatt egyedenként 250 ezer forint kártérítés megfizetését követelte tőle polgári peres eljárásban a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

Keleti lápi bagolylepke
Keleti lápi bagolylepke

Az ügyben másik két eljárás is folyik: a főügyészség feljelentése nyomán, s szigorú ellenőrzése mellett az illetékes megyei rendőr-főkapitányság természetkárosítás címén büntetőeljárást indított Gabnai Ernő ellen, amiért – ha bűnösnek találják – akár öt év börtönbüntetéssel is sújthatják. Közigazgatási per is kezdődött ellene: a NÉBIH ugyanis jogsértőnek találta az erdészeti hatóság fakivágási engedélyét, s utólag hatályon kívül helyezte azt. A föld tulajdonosának tehát amiatt is bűnhődnie kellene, hogy az egyik hatóság visszavonta egy másik hatóság engedélyét: a két határozat között egy év telt el, s ő ez idő alatt végezte a fakivágásokat.

 

„Nem kell fizetnie, nem történt károkozás, s az sem állapítható meg, hogy Gabnai Ernő jogellenesen járt volna el" – ezt mondta az egyéves tárgyalássorozat végén, kedden megszületett, első fokú ítéletével a Debreceni Törvényszék, s egyben kötelezték a vádiratot benyújtó főügyészséget a 12 millió forintos perköltség megfizetésére.

Az eljáró bíróság szerint a három legfontosabb kérdésre

a legtekintélyesebb lepkeügyi szakértők sem tudtak válaszolni.

Vagyis: élőhelye volt-e egyáltalán a keleti lápi bagolylepkének az érintett Kék-Kálló völgye, mi a tápnövénye ennek a fajnak, s hol telel egyáltalán? A téma legelismertebb szakértője, dr. Baranyi Tamás is úgy válaszolt e kérdésekre, hogy a jelenlegi tudásunk alapján nem adható konkrét válasz ezekre. Egy másik szakértő érdekes fotóval kívánta bizonyítani, hogy a lepke a rekettyefűz kérgével táplálkozik. Egy lepkékről szóló szakkönyvéből másolták ki a képet, amelynek szerzője később vallomásában elmondta: a fotó évtizedekkel korábban, mesterséges körülmények között, egy hajdúsámsoni lakásban készült, s a lepke csak azért ette ennek a fának a kérgét, mert nem kapott más táplálékot.

Az érintett patakvölgyben a fakivágások után nem találtak egyetlen lepke-, vagy hernyótetemet sem, s más védett faj sem pusztult el. Zeke László, Gabnai Ernő ügyvédje a korábbi tárgyalásokon hangsúlyozta: éppenséggel természetmegóvás történt, a terület természetes jellegének visszaállítása ugyanis csak cserjeirtással, szárzúzással, illetve fakivágással történhetett. A tervezett beavatkozásokról 2012 őszén a föld tulajdonosa tájékoztatta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság illetékes természetvédelmi őrét, akivel bejárták a területet, s akivel megbeszélték a teendőket. A természetvédelmi őr később a bíróságon azt mondta: életében összesen tíz-tizenöt alkalommal látott keleti lápi bagolylepkét, hernyót pedig egyetlen egyet, azt is Újlétán. Vagyis messze a szóban forgó helytől.

– Megkönnyebbültem

– mondta sóhajtva a tárgyalóteremből kilépve Gabnai Ernő. Elmondta: a kilencvenes évek végén vásárolta a harminc hektáros területet, ahol – lévén erdész – fatelepítést tervezett. A nemzeti park azonban erre nem adott engedélyt. A család később állattartásra vállalkozott volna, így az elburjánzott növényeket ki akarták irtani. Ehhez minden engedélyt beszereztek, s 2012-ben meg is történt a terület tisztítása. Egy évvel később villámcsapásként jött az értesítés, hogy másfél milliárd forintra perlik, hatezer darab keleti lápi bagolylepke elpusztítása miatt. Gabnai Ernő a tegnapi, számára kedvező ítélet birtokában sem elégedett maradéktalanul. A nemzeti park csak a harminc hektáros legelő töredékén, négy hektáron engedélyezi az állattartást, erdőtelepítésről pedig hallani sem akarnak. Legalább öt alkalommal felajánlotta, hogy vegyék meg a földet, vagy adjanak helyette másikat, de süket fülekre talált.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.