galéria megtekintése

A fideszes polgármestereknek jók Simicska oszlopai

5 komment


Fekete Gy. Attila

Saját kerületében egyik fideszes polgármester sem bontotta fel a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft.-vel meglévő szerződését. Azok sem, akik a Fővárosi Közgyűlésben tavaly előnytelennek minősítették, majd felmondták a céggel tíz éve kötött és elvileg még 15 évig érvényes szerződést.

Múlt héten az Index írta meg elsőként, hogy Kocsis Máté kerületében 2014-ben, még a választások előtt tíz évvel meghosszabbították a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft. szerződését. Józsefváros azóta nem mondta fel a szerződését.

Pedig tavaly Kocsis Máté volt az egyik kezdeményezője, hogy a Fővárosi Közgyűlés mondja fel a Simicska érdekeltségével még a Demszky-érában kötött oszlopszerződést. Miután megtették, a Mahir bíróságra vitte az ügyet. Ekkor a városatyák rendkívüli közgyűlést hívtak össze és lénye­gében elrendelték a Mahir Cityposter oszlopainak a szinte azonnali bontását. Jó pár tucat oszlopot kiemelt és elszállított a főváros által megbízott cég, mire a bíróság tárgyalni kezdte az ügyet.

Mivel a főváros közpénzből fizetett, de arcukat a nyilvánosság előtt nem vállaló ügyvédei bő három hónappal a szerződésbontás után a tárgyalóteremben nem tudták meghatározni azokat a jogszabályokat, amelyeket a Mahir Cityposter megsértett, s amely jogsértések a szerződésbontáshoz vezettek, a pert elnapolták. Majd a bíró megtiltotta a további oszlopbontást.

 
A Mahir hirdetőoszlopai Budapesten
Szigetváry Zsolt / MTI

Simicska cégének azonban nemcsak a főváros kezelésében lévő területeken voltak, vannak hirdetőoszlopai. Valamivel több mint hétszáz reklámfelület kihelyezéséről kötöttek annak idején szerződést a fővárossal, és közel félezerről a kerületekkel. A fideszes polgármester vezette I. kerület és a PM-es polgármester irányítása alatt álló Zugló kivételével minden kerületben vannak Mahir Cityposter-es hirdetőoszlopok. És még vagy 400 vidéki településeken.

Puskár Anett, a Mahir Cityposter tanácsadója kérdésünkre elmondta: a Fővárosi Közgyűlésen kívül más nem mondta fel a velük kötött szerződést. Azok a fideszes polgármesterek sem, akik a Fővárosi Közgyűlésben minden további nélkül megnyomták az igen gombot, amikor a szerződésbontásról szavaztak. Szűkebb pátriájukban ezek szerint előnyös szerződéseket kötöttek, előnyös szerződések voltak érvényben. Nem úgy, mint a fővárosban.

Nem zárható ki, hogy a Fővárosi Közgyűlés ­kompetenciájába tartozó szerződések előnytelenek vagy előnytelenebbek voltak, mint a kerületiek. Kérdés, erre miért nem figyeltek fel az elmúlt öt évben? Ha ugyanis egy polgármester beleolvas a fővárosi szerződésbe, azonnal látja, ha az rosszabb, előnytelenebb, mint ami az övék a kerületben. Egy felelősen gondolkodó és politizáló fideszes polgármester biztos felhívta volna a főpolgármester vagy a közgyűlés figyelmét az előnytelen rendelkezésekre.

Arra a kérdésre sincs egyelőre válasz, hogy miért csak bő fél évvel Simicska Lajos Orbánt gyalázó megjegyzése után derült ki, hogy az elvileg még 15 évig érvényes szerződés annyira előnytelen a főváros számára, hogy azt azonnal fel kell bontani, és még az előtt el kell tüntetni az oszlopokat az utcákról, mielőtt a bíróság döntene a felmondás jogszerűségéről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.