galéria megtekintése

"A Fidesz már csak a levegőt nem adóztatja"

9 komment

MTI

Az MSZP rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményez annak érdekében, hogy még karácsony előtt kiderüljön, ki támogatja és ki ellenzi az M0-s és a bevezető autópálya-szakaszok fizetőssé tételét – közölte az ellenzéki párt fővárosi elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő elmondta, azt akarják elérni, hogy azokon az utakon, ahol 2014-ben nem kellett fizetni útdíjat, jövőre se kelljen, és ezt országgyűlési határozati javaslatban is kezdeményezték.

Az ellenzéki képviselő azt mondta, 40 képviselő aláírására van szükség a rendkívüli ülés kezdeményezéséhez, és arra kérik a független, illetve az LMP-s képviselőket, hogy támogassák azt.

Mint mondta, bízik abban, hogy a nap folyamán össze tudják gyűjteni az aláírásokat, és bár a házelnöknek mérlegelési joga van az időpont meghatározásában, reméli, hogy karácsony előtt összeül az Országgyűlés. Megjegyezte, az Országgyűlés elnöke dönthet úgy is, hogy a két ünnep között hívja össze az parlament rendkívüli ülését.

 

Arra a kérdésre, a Jobbikot nem kérik-e meg, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, Kunhalmi Ágnes elmondta, 42 demokratikus ellenzéki képviselő van, és bízik abban, hogy az LMP-s és a független képviselőkkel meglesznek az aláírások.

Értékelése szerint ennek a díjnak a bevezetésére azért van szükség, mert a 2015-ös költségvetés megbukott, ezért "mindenféle dologra" adót kell kivetni. Megjegyezte, a Fidesz már csak a levegőt nem adóztatja.

Kunhalmi Ágnes azt mondta, az M0-s és a bevezető autópálya-szakaszok megadóztatása súlyosan érintené a magyar gazdaságot, különösen Budapest gazdaságát.

Kiss László, az MSZP országgyűlési képviselője közölte, azért szeretnék megakadályozni "a hídvámot és az útsarcot", mert a várhatóan megnövekvő forgalmat nem bírnák el Budapest útjai, mivel Budapesten az elmúlt ciklusban elmaradtak azok a fejlesztések, amelyek kellenének ahhoz, hogy megfelelően lehessen közlekedni. Példaként említette, hogy nem fejezték be az M0-s körgyűrűt, nem épültek P+R parkolók.

Az országgyűlési törvény szerint a köztársasági elnök, a kormány vagy a képviselők egyötödének (negyven) írásbeli kérelmére az Országgyűlést rendkívüli ülésszakra vagy rendkívüli ülésre össze kell hívni. A kérelemben az összehívás indokát, továbbá a javasolt időpontot és napirendet meg kell jelölni. A házelnöknek lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra kell az Országgyűlést összehívnia.

Kérdésre válaszolva Kunhalmi Ágnes elmondta, hogy az MSZP támogatta annak a javaslatnak a napirendre vételét, amely lehetővé tenné, hogy a képviselői üzemanyagkártyával tömegközlekedési bérletet is lehessen venni. Hangsúlyozta ugyanakkor, ez nem jelenti azt, hogy magát a javaslatot is támogatják.

Arra a felvetésre, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök hétfőn nem vett részt a parlamenti szavazásokon, a szocialista politikus azt mondta, ma Magyarországon az egész ellenzéknek egységesen és fegyelmezetten kell a kétharmad ellen küzdeni. Világosan látszik, hogy a Fidesz nem mindig tudja biztosítani a kétharmadot, és hétfőn több törvény elfogadását is meg lehetett volna akadályozni – tette hozzá, megjegyezve, hogy ez közös ellenzéki felelősség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.