galéria megtekintése

A Fidesz beáll a gyerekek drogtesztje mögé

25 komment

NOL/MTI

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja fenntartásokkal, „erős pontosításokkal”, de támogatja a Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi polgármester által felvetett drogtesztjavaslatot - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Közlése szerint voltak ellenvélemények a kormánypárti frakcióülésen, de a frakciónak „messze a túlnyomó többsége" támogatta a javaslatot. A frakcióvezető szerint a drogszűrés ellenzői a drogot támogatják.

Kocsis Máté elképzelésének támogatását Rogán Antal azzal indokolta, hogy az általános drogszűréssel harcolni lehet a drogkereskedelem, a szervezett bűnözés ellen, és meg lehet védeni a gyermekeket. A legfontosabb módosítási javaslatuk között említette, hogy a kiskorúak drogtesztjének eredményéről csak a szülő értesülhetne, kiskorúak esetében a teszthez nem párosulhatna jogkövetkezmény. Rogán kijelentette, a drogtesztjavaslat megvalósításához mindent hajlandóak mozgósítani, anyagi forrásokat, technikai eszközöket és megfelelő lebonyolítási menetrendet egyaránt. A vizsgálatokra a kormányt kérték fel, a törvényjavaslat pedig február végére készülhet el.

A VIII. kerületi polgármester szerint a politikusokra és újságírókra is vonatkozó drogtesztről Rogán Antal azt mondta, ez jogi kérdés, arról, hogy a politikusok és az újságírók esetében a teszt hogyan lenne megvalósítható, a fideszes Gulyás Gergely konzultál majd az igazságügyi tárcával, és legkésőbb január végéig véleményt tesz le erről a frakció asztalára. Kérdésre úgy fogalmazott, „várjuk meg a végét" annak, hogy kire terjesztik ki a drogszűrést, de a közoktatásban részt vevő gyermekek esetében tartja a leginkább indokoltnak. A Kocsis Máté által javasolt 12-18 év közötti korosztályról azt mondta, a pontos korosztályt szakemberek bevonásával határozzák majd meg.

 

A frakcióvezető azt is jelezte, hogy szerinte társadalmi konzultációnak kell megelőznie a javaslatot. Példaként említette a szülői szervezeteket és a pedagógusokat. Arra a kérdésre, hogy vizsgálják-e, a drogteszt milyen traumákat okozhat a gyermekeknél, a politikus azt válaszolta, sok orvosi vizsgálat nagyobb traumát jelenthet egy gyermeknek, ezért ezt a kérdést inkább „kekeckedésnek" nevezte. A sajtótájékoztató elején Szabó Tímea, a PM színeiben politizáló független országgyűlési képviselő egy alkoholszonda megfújására kérte Rogánt, aki ezt meg is tette. Az eredmény negatív lett.

Arra az újságírói kérdésre, hogy támogatná-e a képviselők alkoholtesztjét, a Fidesz frakcióvezetője úgy felelt: minden olyannak áll elébe, amit egyébként bárkinek el kell végeznie, aki dolgozik. Szerinte egyébként ez az egész csak azért van, mert az Együttben ülő képviselőtársainak a drog egy nagyon kényes kérdés.

Kocsis a múlt héten a Facebookra tett ki egy bejegyzést, hogy a 12-18 év közöttieknek, a választott politikusoknak és az újságíróknak évenként kötelező drogtesztet írna elő. A polgármester az oldalán azt írta, hogy a drog életveszélyes, „féltjük tőle a gyermekeket és a jövőnket" is. Szerinte ezért érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára.

Futó Barnabás ügyvéd, aki maga is gyakran szerepel különböző tévéműsorokban szakértőként, nem érti, mi alapján szelektált a javaslattevő a különböző társadalmi csoportok között. Futó jogértelmezése szerint Kocsis javaslatának elfogadása esetén jogszabály mondaná ki minden 12–18 éves fiatalról, politikusról és újságíróról, hogy feltehetőleg drogfogyasztó. Ráadásul a képviselőket védi a mentelmi jog. A drogteszt büntető- vagy szabálysértési eljárás megindításához szolgáltat alapot, így még elvégzése előtt ki kell majd kérnie az ellenőrzést végző hatóságnak az illetőt a parlamenttől.

Ellenkező esetben, ahogy az autóvezetők közúti szondáztatásakor a legtöbben teszik, a drogteszt elől is mentelmi joguk mögé bújhatnak a képviselők. Az mindenesetre aligha véletlen, hogy éppen Kocsis állt elő az ötlettel. Ő volt az, aki korábban megvonta a támogatást a Kék Pont Alapítvány tűcsereprogramjától a VIII. kerületben. Ennek a projektnek az volt a lényege, hogy az intravénás droghasználók számára díjmentesen és anonim módon tudják az ambulancián lecserélni az általuk használt injekciós tűket.

Mindent hajlandóak mozgósítani, több tízezer embert kezelve potenciális drogfogyasztóként
Mindent hajlandóak mozgósítani, több tízezer embert kezelve potenciális drogfogyasztóként
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Pelle Andrea ügyvéd szerint viszont a javaslat szakmai, jogi és alapjogi szempontból egyaránt értelmetlen és káros. Nincs olyan alkotmányos érdek, ami igazolná, hogy több tízezer embert potenciális drogfogyasztóként kezeljenek pusztán életkora vagy foglalkozása alapján. Ráadásul ha előre bejelentett időpontba kell majd megjelenni a szűrésen, azok, akik tényleg fogyasztanak drogot, előre ki tudják majd számolni, mikor kell leállniuk a szerrel, hogy a vizsgálaton tisztának találják őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.