galéria megtekintése

Hiába vár segítséget a magyar bíróságtól

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 05. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Miközben a magyar ügyészség azzal vádolja a francia állampolgárságú S. I. Lee-t, hogy közös gyermekükkel zsarolva rabságban tartja Bora Bora szigetén válófélben lévő hitvesét, Nyíri-Kovács Patríciát, a polgári bíróság nem hajlandó Magyarországon elválasztani őket egymástól, mert a nő nem itt lakik.

S. I. Lee francia állampolgárságú, koreai származású férfi 2007-ben New Yorkban találkozott Nyíri-Kovács Patríciával, másfél évre rá összeházasodtak. 2009-ben kisfiuk született, aki a jog szerint magyar-francia kettős állampolgár. Három év sem telt el, és a házasságuk végérvényesen megromlott. Nyíri-Kovács Patrícia korábbi nyilatkozataiban férje féltékenységével és mind gyakrabban tettlegességbe torkolló erőszakosságával magyarázta, hogy véget akart vetni a kapcsolatnak.

Nyíri-Kovács Patrícia a kisfiával
Nyíri-Kovács Patrícia a kisfiával

S. I. Lee azonban – állítása szerint – feltörte e-mail postafiókját és megtudta, hogy válni készült. Könyörgött, hogy ne tegye, és felajánlotta, utazzanak el pár hétre Bora Bora szigetére, és próbálják meg rendezni kapcsolatukat. A tőlünk 17 ezer kilométerre lévő Bora Bora francia felségterület, ahol a francia jog szerint ítélkeznek a bíróságok. Miután házasságukat az üdülőparadicsomban sem sikerült megmenteni, Nyíri-Kovács Patrícia a válás mellett döntött. Férje azonban elvette az asszony és a gyerek útlevelét.

 

A férfi 2012 tavaszán egy meghamisított, és emiatt a helyi közigazgatási hatóságok által később érvénytelenített letelepedési engedélyre hivatkozva a válási procedúra megindításának engedélyezését kezdeményezte. Nyíri-Kovács Patrícia viszont Magyarországon adta be válási keresetét a II.-III. kerületi bíróságra. Ott azonban a fent említett hamis tartózkodási engedélyre hivatkozva azt állapították meg, hogy a bíróság nem illetékes. Patrícia ugyanis életvitelszerűen Bora Borán él.

Másodfokon helybenhagyták a döntést. Nyíri-Kovács Patrícia ugyan jogi képviselői útján jelezte a bíróságnak, hogy ő nem önként tartózkodik Bora Borán, hanem azért, mert ha hazajönne, soha nem láthatná többé a fiát. Ez a magyar bíróság előtt nem számított. Csak a hamis papír. Nyíri-Kovács Patrícia jogi képviselője a Kúriához fordult jogorvoslatért. Döntés az elmúlt hónapokban nem született, bár állítólag sürgősséggel döntenek a kérdésben.

A magyar ügyészség tavaly személyi szabadságmegsértés és más súlyos bűncselekmények miatt vádat emelt a férj ellen. Az ügy érdekessége, hogy a Bora Bora-i bíróságon több olyan magyar bírósági iratot is felhasznált S. I. Lee ottani ügyvédje, amelyet hivatalosan még át sem vettek. Ezzel kapcsolatos kérdéseinkre a Fővárosi Törvényszék csak annyit közölt: semmiféle szabálytalanság nem történt az ügyben.

Annak ellenére sem, hogy a felülvizsgálati eljárás megindítása épp azért húzódott el, mert amíg a magyar bíróság illetéktelenségét kimondó jogerős végzését S. I. Lee nem vette át, szó sem lehetett a jogorvoslati eljárás megindításáról. Más kérdés, hogy az át nem vett iratot S. I. Lee védője benyújtotta egy francia és helyi bíróságnak is. Nyíri-Kovács Patrícia attól tart, a francia joghatóság alatt álló Bora Bora-i bíróság a férjének ítéli közös gyermeküket.

Jánó Christopher, a férj ügyvédje szerint a francia jog is inkább a nőknek kedvez az ilyen ügyekben, még akkor is, ha külföldiekről van szó. Szerinte nem az ő védence húzza az időt, hanem Patrícia azzal, hogy Magyarországra akarja hozatni a válópert.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.