galéria megtekintése

Búcsút inthetünk a Quaestor-milliárdoknak

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 24. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Kimenekült Tarsoly Csaba a Quaestor-botrányból. Strómanra bízta a vezérigazgatói teendőket, a tulajdonosi hálózatot pedig úgy alakította át, hogy a már bedőlt, dülöngélő és vélhetőleg bedőlő leánycégek egymásra mutogathatnak, de pénzt nem lehet beszedni sehonnan.

Miközben a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír vezetői előzetes letartóztatásba kerültek, a Quaestor-csoport irányítói és tulajdonosai továbbra is szabadlábon vannak. Tarsoly Csaba élt is a lehetőséggel, a cégbírósági adatok alapján strómanra bízhatta a csoportot összefogó Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. ügyeit. Nehezen értelmezhető másként, hogy Tarsoly és felesége cégvezetői jogosítványait törölte, bizonyos Orgován Béláét pedig bejegyezte a cégbíróság. Az ügyletet március 16-án ütötték nyélbe, a módosítás egyelőre bejegyzés alatt áll.

A pénzt nem lehet beszedni sehonnan
A pénzt nem lehet beszedni sehonnan
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Nem ez volt az egyetlen módosítás, a tulajdonosi szerkezetben is voltak változások, szintén egy hete. A társaság többségi részvénycsomagja Tarsoly és felesége kezéből a Quaestor Hrurira Kft.-hez került, míg a fennmaradó részt továbbra is egy liechtensteini cég, az Insula Management Establishment birtokolja. A Hrurira volt az a cég, amely a Quaestor-csoport kötvénykibocsátásait intézte – legutóbb 60 milliárd forint értékben engedélyezetten,míg további 150 milliárd forint értékben fiktív, nem létező kötvényeket dobott piacra a gyanú szerint.

 

A Hrurira ügyvezetője ugyancsak Tarsoly, akit nem vettek őrizetbe, még csak ki sem hallgatták. Pedig ha valaki tudott ezt-azt a cégről, akkor ő és felesége biztosan tájékozott volt. Tarsoly annyit tett amolyan vezeklésként, hogy lemondott győri díszpolgári címéről. A Blikk szerint ugyanakkor pár napja elérhetetlen, szomszédai pedig teherautókat láttak a háza előtt, amelyekbe serényen pakoltak. Tarsoly tegnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy sem a cégtől, sem az országból nem távozott, valamint továbbra is személyesen vesz részt a reorganizációs munkában a cég székhelyén. A kötvénykibocsátás üzleti modellje az volt (ebben rejlett annak különösen nagy kockázata), hogy a Hrurira kibocsátotta a kötvényeket, a pénzt pedig hitelként odaadta anyacégének, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadónak.

A forgalmazást pedig a Quaestor Értékpapír Zrt.-re bízta – ehhez szállt ki a jegybank és jelölt ki biztost a vállalkozás élére, s ennek a társaságnak az anyacége szintén a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó. A Hrurira csak úgy tudta kifizetni a kötvényeseket, hogy az anyacége visszafizette a hitelt kamatostul, hiszen a Hrurirának nem volt semmilyen vagyona.

Vagyis most az ügyfelek egy olyan cégnél kopogtatnak, a felügyelet pedig egy olyanhoz jelölt ki biztost, amelyek anyavállalatából Tarsoly Csaba egy hete csendben távozott. A Hrurirának ahhoz, hogy a kötvényeseit ki tudja fizetni, az anyacégével szemben kell behajtania a követelést. Logikusan ez úgy történhet meg, hogy a Hrurira ellen felszámolási eljárást indítanak a kötvényesek, s az eljárás során a felszámoló megpróbálja behajtani az anyacégen a tartozást. Csak hát az anyacég többségi tulajdonosa március 16. óta maga a követeléssel előálló Hrurira. A kör így bezárul.

Rogán kárpótlást ígér

Rogán Antal szerint vissza fogja kapni pénze nagy részét az a 22 ezer ember, akinek 6 millió forintnál kisebb összegű befektetése volt a bedőlt pénzügyi vállalkozásoknál. Éppen ennek anyagi alapjait kívánják megteremteni azzal a törvényjavaslattal, amely lehetővé tenné, hogy még a büntetőeljárás befejezése előtt a bíróság zárolhassa a károkozó pénzügyi szervezetek, illetve a tisztségviselők, továbbá érintett könyvvizsgálók személyes vagyonát - közölte a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője.

Addig persze nincs baj, amíg a vállalatnak van elég vagyona a kártalanításra. Ez azonban erősen kétséges – bár csak a 2013-as mérlegadatok állnak rendelkezésre. Aszerint a társaságnak 45 milliárd forint vagyona van ingatlanokban, fejlesztésekben, berendezésekben. A befektetett eszközök értéke 62 milliárd, a forgóeszközöké 39 milliárd forint volt, a források mindösszesen 101 milliárd forintot tettek ki. Csakhogy a cégnek volt 95 milliárd forint hitele is. Nem tudni, mi történt tavaly, akár sokkal jobb állapotok is uralkodhatnak most a cégben – bár ez nem valószínű, tekintettel arra, hogy szinte folyamatosan NAV-végrehajtás alatt állt a vállalkozás.

Tarsoly Csaba egy hete csendben távozott
Tarsoly Csaba egy hete csendben távozott
Szabó Miklós / Népszabadság

Persze az is lehet, hogy ez a mérleg köszönő viszonyban sincs a valósággal – elvégre a kamukibocsátás eredményezte 150 milliárdot ki sem lehetett itt mutatni. Az egyéni vállalkozó könyvvizsgáló – aki a hírek ellenére nem azonos a Buda-Cash és a Hungária könyvvizsgálójával – mindenesetre vérprofi lehetett: 2014. május 29-én kapott megbízást, vagyis két nap alatt tekintette át a beszámolót és bizonyosodott meg annak valóságtartalmáról. A strómantól, Orgován Bélától sokat nem lehet várni. A friss vezérigazgatónak nincs fellelhető céges múltja, van viszont két, januárban alapított vállalkozása. Az egyik az ipari gépekben utazó Konimonika Kft., a másik az ingatlanfejlesztő Onszid-Ma Kft.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.