galéria megtekintése

185 százalékos fizetésemelést követelnek, különben felmondanak

12 komment


Hajba Ferenc

Ügyvédi letétbe helyezte egyszer már visszavont felmondását 15 sebész a győri kórházban. Összjövedelmük 185 százalékos emelését követelik, s március végéig adtak haladékot a megegyezésre. A kórház főigazgató főorvosa szerint erre nincs módja, de nem is volna igazságos, ha egy szűk csoportot külön honorálnának az intézmény 2200 munkatársa közül.

Tamás László János főigazgató a sebészek tavalyi kérésére eddig nem nyilatkozott a konfliktusról és annak hátteréről. A hallgatást nyomásgyakorló nyílt levelükkel a sebészek megszegték, ezért a Petz kórház vezetője ismertette a történteket. E szerint az általános sebészeten dolgozó 20 orvosból tizenöten, egységesen tavaly december végén közölték, hogy amennyiben nem emelik meg jelentősen a bérüket és az ügyeleti díjukat, elhagyják a kórházat.

Indokaik között elsősorban a műtéti szám emelkedése, a terhek növekedése szerepelt. Bérük másfélszeresére, az ügyeleti díj négyszeresére emelését akarták elérni. (Ez most szakorvosok esetében 38 ezer forint.) A főigazgató szerint hangsúlyozottan csak a maguk számára követelték a juttatásokat, sőt kifejezetten kérték, hogy aki nem írta alá a petíciót, az ne kapjon emelést, mint ahogy az őket kiszolgáló szakszemélyzet számára sem „igényelték" a több pénzt.

Alaposan és szakszerűen elemeztük az orvosok érveit, hangsúlyozza Tamás László János. Kiderült, hogy az elmúlt évtizedben soha nem volt ennyi sebész az osztályon, mint most. A járóbeteg-forgalom csökkent. A kórházban 2007-­ben, a Molnár­-reform idején végezték a legkevesebb operációt, de a műtétek száma még mindig kevesebb, mint a 2000 és 2006 közötti években volt. A betegek 9-­10 százalékát területen kívüli páciensként műtötték meg, aminek a kórház tulajdonképpen örül, hiszen munkájuk elismerése, de ezek a beavatkozások veszteségüket növelik. A „külső” betegek nyilván egy­-egy adott orvos iránti bizalom miatt jöttek, de a doktoroknak joguk lett volna visszautasítani őket, ha soknak találták a műtétek számát.

 

Ezekkel a tényekkel januárban szembesítették a 15 sebészt, akik végül visszavonták követelésüket. A kórház vezetői nemrég személyesen is megkérdeztek mindenkit, hogy akar­-e maradni a kórházban, s valamennyien igennel válaszoltak közülük, mondta el a főigazgató. A hétfői nyílt levél ezért mindenkit váratlanul ért. A főigazgatót megviselték a történtek, úgy fogalmazott, „mintha a szívemet hasogatnák, hiszen én is sebész vagyok, s az anyaosztályomról van szó”.

Azt senki sem vitatja – hangsúlyozta Tamás László János –, hogy Magyarországon alacsony az egészségügyben dolgozók bére, az ágazatra szánt forrás rendkívül kevés. Szlovákiában például kétszer annyit keresnek az orvosok, ápolók, mint nálunk. A helyzet megváltoztatásához társadalmi közmegegyezés, a különböző szakmai és érdekvédelmi szervezetek összefogása szükséges. Ezt nem lehet kiváltani 15 sebész különjuttatásával, ráadásul nincs is miből, hangoztatta a főigazgató.

A 15 orvos csak együtt tárgyal, külön nem nyilatkozik. Van egy ügyvéd, aki képviseli őket, de az ő nevét sem a kórház vezetőinek, sem a sajtónak nem árulták el egyelőre. Az általunk megkérdezett, a kórház más osztályain dolgozó orvosok – név nélkül ­ – kijelentették: ha a sebészek megkapják a béremelést, ők is kikövetelik maguknak. A többség szerint kizárólag fenyegetésről, zsarolásról van szó, legfeljebb egy-­két orvos hagyja el a kórházat, ha nem teljesülnek a kéréseik. A győri kórházban egyébként egy szakorvos sebész havi jövedelme bruttó 425 ezer forint.

A kórház vezetői egységesen hajthatatlannak mutatkoznak, s megerősítették: nincs pénz a béremelésre. Ha netalántán valóban fölmondana 15 sebész, akkor nehéz helyzetbe kerülnének, de pótolnák az elmenőket. A mostani nyomásgyakorlás szerintük megingathatja a betegeknek a 15 orvos iránti bizalmát, hiszen a páciensek nem szeretik a bizonytalanságot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.