galéria megtekintése

Dübörög az autópiac, a Suzuki lenyomta az Opelt

0 komment


Boros Jenő

Egyre gyorsabban száguld az autópiac, ami jó. Az viszont már kevésbé, hogy az idei első fél évben is több használtat helyeztek forgalomba, ráadásul a 46 ezer új személykocsiból is minden tizedik külföldre ment, hála a nyugat-európainál alacsonyabb magyarországi nettó átadási áraknak.

Ennél is árnyaltabb a fogyasztási kép, mert az új személykocsi-eladásokból csak 20 százalékkal részesedtek a magánvásárlók. Ezzel együtt örülni lehet annak, hogy az első hat hónapban 24 százalékos, csak júniusban 32 százalékos volt a növekedés mértéke a tavalyi év azonos időszakához képest.

Új modelljének, a Vitara sikerének köszönhetően ismét piacvezető a Suzuki, amely a carinfo adatai szerint idén 5241 autót adott el, ami 82 százalékos növekedést jelent, így alaposan elhúzott az Opel és a Skoda előtt, amelytől csak 71 darabbal maradt el a Ford. Legalábbis a személyautóknál, mert a kishaszonjárműveknél továbbra is tartja vezető helyét: a közel háromezer darab majdnem negyvenszázalékos bővülést jelent egy év alatt.

 

A növekedés mértékében a Land Rover (+298%) vezet, majd a Jaguar (+225%), a Hyundai (+92,5%), a Honda (+90%) és a Toyota (+44%) következik. Négy százalékkal csökkent, de továbbra is a legnépszerűbb szegmens a kompaktoké: az alsó középkategória adja az új személyautó-eladások 31 százalékát, majd a jelentősen bővülő és immár 29 százalékos SUV-modellek következnek, miközben stagnál a kiskocsik (15%) részaránya.

Vitara húzta csúcsra a Suzukit
Vitara húzta csúcsra a Suzukit

A kishaszonjárműveknél a Ford (2965 db, +39%) vezet, majd a FIAT, a Renault, a Citroen és a Peugeot következik.

Az idei évben, január–június időszakban 91 elektromos autót értékesített a piacvezető Nissan, ebből 68 volt Leaf, a többi e-NV200-as és furgon, ez több mint ötszöröse a tavalyi mennyiségnek. A BMW 54 darab villanyautónál tart, ebből 46 volt az ­i3-as és nyolc az i8-as sportkocsi. Teslából idén nyolc kelt el itthon fél év alatt, ami nyolcszoros növekedést jelent.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.