Márton-nap: az újbor és a libasült ünnepe

November 11. dologtiltó nap: a munka helyett a vigasság ideje. Ehhez ajánlunk néhány programot a gazdag kínálatból, többfogásos lakomától a skanzenek programjáig.

Borcsatát vesztett elzászi város

Franciaország elzászi térségében található egy igazi kis középkori borváros, Riquewihr. Itt állították elő mintegy kétszáz éven keresztül a Tokay nevű bort, amíg a borvidékük védelmében kiálló magyar borosgazdák az uniós csatlakozás után el nem érték, hogy a tokaji bor márkanevet ne használhassák más országok.

Keresik a pezsgőkirályt

Szabó Bence olimpiai bajnok kardvívó hétfőn 12 órakor „lenyakazott” egy palack Chateau Vincent Extra Brut pezsgőt, és ezzel a mozdulattal útnak indított egy új internetes játékot, az I.

Kalandra fel - „Winecaching” a Mátrai borvidéken

A geocaching mintájára egyelőre csak néhány ládát helyeztek ki a szervezők, a kezdeményezés azonban máris megtetszett a borvidék főszereplőinek, így hamarosan megindulhat az igazi kincsvadászat.

Megmutatjuk, mire képes Tokaj

A Tarcal szívében található Királyudvar Pincészet évszázadok óta a magyar borászat fellegvára. A hagyomány szerint már a XI. században innen került bor a király asztalára, később pedig egyike volt azon kiemelkedő birtokoknak, amelyek megalapozták Tokaj jó hírnevét és a tokaji bor legendáját.

 

Szüreti programok a hétvégére

Szegeden és Villányban is izgalmas programok várják a borok iránt érdeklődőket a hétvégén: Szegeden a borkészítés rejtelmeivel ismerkedhetünk meg, Villányban pedig a végeredményt kóstolgathatjuk.

Csongrád megye tanyavilága őszi hangulatban elevenedik meg a Móra Ferenc Múzeumban szombaton délelőtt, Akik kedvet éreznek hozzá, kipróbálhatják a szőlőpréselést és a borlopót, vagy éppen friss mustot kóstolhatnak.

A szüreti hangulathoz illeszkedve alkalmi néprajzi kamarakiállítás szemlélteti majd a borkészítés folyamatát és tradicionális eszközeit. A bátrabbak kipróbálhatják a szőlőpréselést és a borlopót is, a nagyobbak részt vehetnek a mustkóstolásban.

A gyermekek bábokat és csuhébabákat készíthetnek a Szeged környéki tanyák őszi terményeiből, lesz kukoricamorzsolás és délre még egy madárijesztőt is összeállítanak. Ekkortól táncház várja az érdeklődőket Hodorog András csángó furulyás, a moldvai magyarok egyik legsokoldalúbb zenészegyénisége közreműködésével.

A Móra Ferenc Múzeum a Társadalmi Megújulás Operatív Program Múzeumok Mindenkinek pályázatán 6,9 millió forint támogatást nyert el a közgyűjtemény oktatási szerepének fejlesztésére. A szombati esemény lesz a több hónapon át tartó program első rendezvénye. l

A hagyományoknak megfelelő kiváló borokkal várja az érdeklődőket a Villányi Vörösbor Fesztivál is, amelyet október 2. és 4. között rendeznek a baranyai kisvárosban.

A háromnapos rendezvényre mintegy harmincezer vendéget várnak, akik harminc pincészet borait, öt pálinkaház termékeit, továbbá vendéglősök főztjeit kóstolhatják meg a központban felállított standoknál. Hozzátette, hogy a résztvevők nemcsak villányi, hanem szekszárdi borokkal is ismerkedhetnek.

A rendezvény csúcspontja a szombat délutáni szüreti felvonulás lesz, amelyen a történelmi borrendek mellett nemzetiségi zenekarok és táncegyüttesek is bemutatkoznak. A városban felállított színpadokon fellép többek között Csepregi Éva, az Apostol, a Showder Band, Daniel Speer Brass és a Peet zenekar

Borospince Villányban - sok borásznak gondot jelent a hitelszűke
Borospince Villányban - sok borásznak gondot jelent a hitelszűke
Top cikkek