Bolgár Aranyhomok - nem csak nosztalgia

A bolgár tengerparton lehet mindenről megfeledkezve az aranyló homokon sütkérezni, de lehet utazgatni és váratlan kulturális és gasztronómiai tapasztalatokat szerezni. A nosztalgiautazóval előfordulhat, hogy megtalálja azt a helyet, ahol egykor szakszervezeti beutaltként időzött - négycsillagos szállodává alakítva.

Ürességtől konganak a hazai szállodák

Megviseli a szállodákat a gazdasági válság.

Mallorca: strandok, sziklák, kolostorok

Ha igazi mediterrán nyaralást akarsz, a legjobb úti cél Mallorca. Azúrkék tenger, fehér homokos strandok, minden kényelemmel felszerelt szállodák.

Dubrovnik-Durres turistahajó

.

Érmindszentre Adyhoz zarándokoltunk

Ha a szellemi térben birokra kelnének a magyar kultúra tájegységei, az Érmellék dobogós helyre számíthatna.

 

Otthonukhoz közelebb nyaralnak az európaiak

Az európaiak a válság miatt egyre inkább saját hazájukban nyaralnak, és ez gondot okoz a nemzetközi utazásoktól függő iparágaknak, mint például a légi közlekedésnek. És a probléma csak mélyülhet, ha valóban kitör a rettegett új influenzajárvány.

Velence idén is tele van turistákkal, de a legtöbbjük olaszul beszél.  Augusztusban, amely a nyári nyaralások, utazások csúcsidőszaka, Európa népszerű üdülőhelyeit inkább a honi turisták lepik el.
Az európaiak a válság miatt egyre inkább saját hazájukban nyaralnak, és ez gondot okoz a nemzetközi utazásoktól függő  iparágaknak, mint például a légi közlekedésnek. És a probléma csak  mélyülhet, ha valóban kitör a rettegett új influenzajárvány.


Franciaországban, amely a világ első számú turistacélpontja,  júniusban 4 százalékkal csökkent a külföldi látogatók száma, és a  szakemberek arra számítanak, hogy a visszaesés akár a 30 százalékot  is elérheti a júliusi és augusztusi eredmények összesítésekor. Az  országban a turizmus adja a GDP 6 százalékát, és az iparág számára  az egyetlen reményt a belföldi turizmus jelenti az idegenforgalmi  hivatal illetékese szerint. 


A nyaralni vágyók most otthonukhoz közelebbi célpontokat  választanak, illetve lejjebb adják igényeiket, négycsillagos helyett  háromcsillagos hotelben szállnak meg, és olcsóbb repülőjegyet  váltanak. A svédek, az osztrákok és az olaszok otthonukhoz közeli  helyeken nyaralnak.


Az olasz szállodatulajdonosok arról számoltak be, hogy már  januárban a munkahelyek 20 százaléka szűnt meg az idegenforgalmi  ágazatban. Görögországban az előrejelzések szerint 19 ezer  idegenforgalomhoz kötődő munkahely szűnik meg idén.


Az ágazat nem kéri a kormányokat olyan beavatkozásra, mint ahogy  teszik az autógyártók, bankok, iparvállalatok esetében. Az  idegenforgalmi ágazat azt mondja, sok módja van annak, hogy a  kormányok segítsenek bennünket okos intézkedésekkel; az adókat  inkább csökkenteni kellene, mint növelni, és az emberek ösztönözni,  semmint elbátortalanítani - mondta el Geoffrey Lipman, a Turisztikai  Világszervezet (UNWTO) főtitkárának helyettese.


Lipman szerint egyedül a légi közlekedésnek lehet szüksége  segítségre, mert nagy veszteségeket szenved el, és úgy tartja  szinten az utaslétszámot, hogy olcsóbb repülőjegyeket kínál.  Spanyolországban, ahol a GDP 11 százaléka az idegenforgalomból  származik, a kormány mentőcsomagot hagyott jóvá az ágazatnak a  válság alatti  megsegítésére.


Szicília elszívta a napimádó nyaralókat a spanyoloktól, és a kis  Montenegró is sok turistát nyert az otthonukhoz közelebb nyaralni  kívánókkal: 4 százalékkal több a látogatójuk. Drámai viszont a  helyzet Horvátországban, ahol az idegenforgalomból rendszerint a GDP  15 százaléka származik, erre az évre csak 4 százalékot jósolnak. 


Az idegenforgalomban a legnagyobb hiányt a britek utazási  kedvének csökkenése okozza: az év első felében 20 százalékkal  csökkent a brit turisták száma Svájcban, Spanyolországban 16  százalékos a visszaesés.Az idegenforgalmi szakemberek mindenesetre optimisták, úgy gondolják, ez az ágazat tér majd először magához a válságból.

 

Top cikkek