Daisy után most Bob miatt fagyoskodik Németország

Németországban keddre megszűnt a havazás, de maradt a jég és a fagy. Meteorológusok szerint a Daisy névre keresztelt hóvihar elhagyta az országot, helyette azonban egy újabb hideghullám jön, amely Bob névre hallgat.

Portugáliától Belgiumig pusztított a Xynthia

A Xynthia névre keresztelt szélviharnak Nyugat-Európában legalább 51 halálos áldozata van, Franciaországban 45-en haltak meg. A francia miniszterelnök nemzeti katasztrófának nyilvánította a természeti csapást.

Marad a hó és a szél

Pénteken folytatódik havazás.

Nincs már nap földrengés nélkül

Japán és Indonézia partjainál is erős, 6,5 körüli földrengést mértek. Károkról nincs hír, cunamiriadót nem kellett elrendelni.

Ismét homokvihar tombolt Pekingben

A Mongólia felől érkező por- és homokfelhők hétfő reggel is beterítették Pekinget, a helyi lakók védőmaszkokkal és sálkendőkkel védekeznek a sárga löszpor ellen. Az urbanizáció, az aszály és a túlzásba vitt legeltetés miatt Kínában egyre nagyobb területek válnak sivatagossá: ennek hatására gyakoribbá váltak a homokviharok.

 

Megérkezett a tavasz: virágzanak a cseresznyefák Tokióban

A Japán Meteorológiai Szolgálat hétfőn jelentette be, hogy a fővárosban virágot bontottak a cseresznyefák, ami a természet ébredésének évszázadok óta hagyományos jele a szigetországban.

A legjobb úton van a tavasz: elkezdődött a cseresznyevirágzás Tokióban.

A Japán Meteorológiai Szolgálat hétfőn jelentette be, hogy a fővárosban virágot bontottak a cseresznyefák, ami a természet ébredésének évszázadok óta hagyományos jele a szigetországban. Ilyenkor a japánok csapatostul vonulnak ki a parkokba, elüldögélnek a virágzó fakoronák alatt, amelyek egy hét alatt hullajtják el rózsaszín szirmaikat. Az ország nemzeti jelképeként tisztelt "szakura" fák körül piknikeket rendeznek, és áldomást isznak.

A virágzást egyébként hivatalosan teszik közzé, országszerte vannak olyan kiemelt fák, amelyeket szorgalmasan figyelnek, és ha legalább öt-hat virágot számlálnak rajtuk, abban a körzetben már be lehet jelenteni a cseresznyevirágzás kezdetét. Ha pedig a virágok 80 százaléka kinyílt egy vidéken, azt "virágba borultnak" tekintik.

Idén Tokióban a tavalyihoz képest egy nappal később kezdődött a szezon, ám a történelmi átlaghoz képest hat nappal hamarabb, amit sokan a globális felmelegedés jelének vélnek.

Japán melegebb szigetén, Okinaván a cseresznyefák már december végén virágba borulnak.

 

Itt a tavasz
Visitors take a close look at blooming "Ookanzakura" cherry blossoms at Shinjuku park in Tokyo March 18, 2010. This season, Japan's national obsession with the timing of the flowering of the delicate, pale pink blooms, called "sakura" in Japanese, will depend on private weather companies and their volunteer recruits, after the Meteorological Agency decided to end its official forecasts that began in 1955. To match Reuters Life! JAPAN-CHERRYBLOSSOMS/ REUTERS/Yuriko Nakao (JAPAN - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY)
Top cikkek