Újlipótváros futurisztikus lépcsőházai

Zárt ajtók mögé pillanthatunk be Bujnovszky Tamás fotográfus és az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény közös tárlatán.

Több ezren csobbantak a Dunába

A kétéltű városnéző busz szeptember 18-i indulása óta több ezer külföldi turistát fogadott fedélzetén. Novembertől minden vasárnap a belföldi turistákat várják.

Incselkedők és a groteszk vízköpő

Meztelen nő incselkedik a járókelőkkel nap mint nap a Ferdinánd híd alatt. Persze a Szigonyos női akt csupán egy szobor, amely alatt ott ékeskedik egy díszkút. Terézvárosban 63 udvari és köztéri díszkút épült: többségük a XIX. században.

Mindenki volt már a Hősök terén?

A Föld lakosságának zöme sohasem volt még Budapesten.

Idén a villamoson is lesz ingyenes idegenvezetés

Buszon, villamoson, kerékpáron és gyalogosan is részt vehetünk budapesti városnézésen az Idegenvezetői Világnapon február 28-án, vasárnap.

 

Még mindig Budapest a legnépszerűbb város

A főváros a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján mind a külföldi, mind a magyar turisták körében megőrizte vezető pozícióját. Az elmúlt évekhez hasonlóan az ezüstérmet Hévíz, a bronzot Hajdúszoboszló szerezte meg.

Budapest továbbra is őrzi vezető pozícióját a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján: a legnépszerűbb magyarországi város mind a külföldi, mind a magyar turisták körében. A KSH előzetes adatai szerint az elmúlt évekhez hasonlóan az ezüstérmet Hévíz, a bronzot Hajdúszoboszló szerezte meg, a 4. és az 5. helyen Siófok és Bük foglaltak helyet. A gazdasági válság évében, 2009-ben a legnépszerűbb tíz település közül Zalakaros és Sárvár esetében bővült a vendégforgalom.

A TOP 10 település között 2009-ben Bük egy helyezést lépett előre. Az egészségturisztikai piacon egyre kedveltebb Sárvár, Debrecent megelőzve a 9. helyre lépett előre a tíz legtöbb vendégéjszakát realizáló hazai város rangsorában (1. táblázat). Összességében a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2009-ben Sárváron több mint 13%-kal emelkedett a külföldi és a belföldi kereslet tekintetében is. Zalakaroson a 3,8%-os növekedés döntően a belföldi kereslet emelkedésének köszönhető. A belföldi vendégéjszakák száma Zalakaros (+9,5%), Balatonfüred (+13,8%) és Sárvár (+13,5%) városában emelkedett. A külföldi vendégforgalom 2009-ben - az előző évhez képest - Hévíz (+4,5%) és Bük (+3,2%) mellett Sárváron (+13,4%) is növekedés mutatott.

A belföldi utazók körében a legnépszerűbb városok között a fővárost Hajdúszoboszló, Siófok és Hévíz követte. A belföldi forgalom tekintetében Balatonfüred és Zalakaros egy-egy helyezést javított pozícióján az elmúlt évben. A 2009. évi előzetes adatok szerint Sárvár bekerült a TOP 10-be, néhány száz vendégéjszakával megelőzve a Vas megyei Bük városát. A belföldi turizmus jelentőségét mutatja, hogy a tíz legnépszerűbb település közül Hajdúszoboszló, Sopron, Zalakaros és Debrecen esetében a vendégéjszakák több mint hattizedét a hazai vendégek adták.

A Magyarországra látogató külföldiek körében Budapest mellett 2009-ben is a gyógyfürdővel rendelkező, illetve a Balaton közeli települések voltak a legnépszerűbbek. Az abszolút első helyezett Budapestet (4,7 millió külföldi vendégéjszaka) Hévíz követte 589 ezer vendégéjszakával. A 2008. évhez képest Hajdúszoboszló és Bük egy-egy helyet javított pozícióján.

 

 

Nem London. Az Országház épülete a meleg idő miatt szokatlan ködbe burkolózott tavaly karácsonykor
Budapest, 2009. december 26. Ködbe burkolózik az Országház épülete, miután az évszakhoz képest szokatlanul meleg időjárás miatt párafelhő alakult ki a Duna felett december 25-én késő délután. Az eddigi, 1983-ban mért, 16,2 Celsius-fokos, országos melegrekordot sokfelé meghaladta a hőmérséklet az országban. A legmelegebbet, 21,2 Celsius-fokot, a Baranya megyei Sellyén mérték. A fővárosban a csúcshőmérséklet délelőtt 12,8 Celsius-fok volt, ez még nem érte el a szintén 1983-ban mért 13,5 fokos rekordot. MTI Fotó: Varga László
Top cikkek