Komp helyett - kétéltű látványosság

Igazi vízibusz, mert úgy néz ki, mint egy busz, de úszni is tud.

Újlipótváros futurisztikus lépcsőházai

Zárt ajtók mögé pillanthatunk be Bujnovszky Tamás fotográfus és az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény közös tárlatán.

Több ezren csobbantak a Dunába

A kétéltű városnéző busz szeptember 18-i indulása óta több ezer külföldi turistát fogadott fedélzetén. Novembertől minden vasárnap a belföldi turistákat várják.

Kisvárosi érdekességek Vépen

–Ha nem nagyvárosi idillre, vidéki természeti környezetre vágysz, netán lovagolni akarsz, vagy jobb időben teniszezni, focizni, pecázni, tekézni, strandröplabdázni, esetleg kipróbálni, milyen egy erdei tornapálya, akkor menj el Vépre – mondta egyszer egy szombathelyi ismerősöm. Így lett a kíváncsiságból örök barátság.

Budapesti a világ leghangulatosabb hostele

A Hostelworld.com látogatónak szavazata alapján a budapesti Carpe Noctem hostel az ötödik lett a HOScar-rangsorban, valamint leghangulatosabb hostel címét is elnyerte.

 

Incselkedők és a groteszk vízköpő

Meztelen nő incselkedik a járókelőkkel nap mint nap a Ferdinánd híd alatt. Persze a Szigonyos női akt csupán egy szobor, amely alatt ott ékeskedik egy díszkút. Terézvárosban 63 udvari és köztéri díszkút épült: többségük a XIX. században.

A legtöbb az egykori sugárúton, a mai Andrássy úton található. Noha a Podmaniczky utcánál pucérkodó Szigonyos női akt arca csúnya, és testét az idő sem kímélte, a francia művész, Louis Michel Victor Mercier anno még nem sejtette, hogy szobra milyen kalandos utat jár majd be fővárosunkban: 1927-ben például áthelyezték a Gellért-hegy vízműtelepére. A második világháború után visszakerült eredeti helyére. Az alatta álló díszkút otthona sokáig egy neoreneszánsz kútház volt, aztán a műremeknek nyoma veszett. A mostani kőmedence már csak másolat.

Terézvárosban számos díszkútra lelhetünk, például a Hunyadi téren álló öntöttvas ivókútra, a Liszt Ferenc tér 10. udvarán található horganyból öntött kútra (1885 Ybl Miklós, Mátrai Lajos) vagy a Nyugati pályaudvar csarnokában méltatlanul elhanyagolt, neoszecessziós, műkőből készült alkotásra.

Ám mégis a terézvárosi plébániatemplom mögött látható Oroszlános kút az, amely a leghíresebb. A névadás mögött semmi ördöngösség nincs: oroszlánfejes vízköpők díszítik a kutat, amelynek tövében gyakran megpihennek a turisták, járókelők. A Kasselik Fidél tervei alapján készült, 1805-ben felállított kút tetejére harminc évvel később szobor is került.

- Sok évvel ezelőtt, 1835-ben Bauer Mihály szobrász megbízást kapott a kútszobor kifaragására, amely majdnem pontos másolata Antonio Canova Béke című szobrának - meséli az építészmérnök, helytörténész, Vízy László.

Canova szárnyas angyala bal kezében lándzsát tart, jobb karjával fatörzsre támaszkodik. Ám a Bauer-féle Béke szobron az angyal jobb kezével nem kőtömböt, hanem vesszőnyalábot, úgynevezett fascest támaszt, amely a rómaiak háborús jelképe - teszi hozzá. A kút a XIX. század végén átkerült a Népligetbe, Bauer Béke szobrát leválasztották róla, amely azóta törött szárnyakkal, megcsonkított karokkal árválkodik a parkban. Az Oroszlános kutat 1998-ban rekonstruálták, és ismét felállították, ám nem a Béke szobor, hanem egy Madarassy-féle változat került fel rá.

- Még szemfülesnek sem kell lennünk ahhoz, hogy észrevegyük: ha az oroszlános vízköpőkkel szemben állunk, a szobor nem ránk, hanem a Zeneakadémia felé néz - mondja Vízy László.

Oroszlános vízköpővel ugyan nem, de régi pompájában tündöklő díszkúttal találkozhatunk az Andrássy úti Krausz-palotában: vízhordó leány nyakát próbálja megcsókolni egy férfi 124 éve. Az Incselkedés című szobor Donáth Gyula alkotása. A zsánerjelenetet ábrázoló dombormű alatt ott díszeleg a kút, amely rég kiszáradt.

A Zeneakadémia ornamentikus motívumai, mozaikfestményei, és frízdíszítményei között 1907 óta áll méltóságteljesen egy szökőkút: a kagylókból, tengeri csigaházakból kirakott groteszk vízköpőből csak néhanapján csordogál a víz. Egyszerre misztikus és hátborzongató a vízköpő szemeibe nézni: úgy érezzük, ha rozsdás szájából folyni kezdene a víz, mérget köpne ránk.

Pedig csupán az életet jelentő vízsugarak törnék meg a Zeneakadémia méla csendjét.

Most éppen nem folyik a víz a Zsolnay-kútból
Top cikkek