Kilencven méteres zuhanást élt túl egy kutya

Kilencven méter magas szikláról zuhant a tengerbe egy kutya, mégis túlélte a balesetet, sőt, még csak nem is szenvedett komoly sérüléseket.

Séfverseny: Széll-lel szemben nem lehet

Újra Széll Tamás, az Onyx étterem konyhafőnök-helyettese nyerte a hazai Hagyomány és evolúció elnevezésű szakácsversenyt

Michelin-kalauz 2010: három csillagot kapott A régi kutak fogadója

Szakértők szerint 180 fokos fordulatnak tekinthető, hogy idén egy különleges dél-franciaországi séf, Gilles Goujon A régi kutak fogadója elnevezésű étterme került be a legkiválóbb éttermek közé. Ezzel 26-ra emelkedett a három Michelin-csillaggal díjazott vendéglátóhelyek száma a gasztronómia hazájában.

Spanyol ízek: a paellától a dulce de leche-ig

A paellának rengeteg változata létezik. A spanyoloknál speciálisan erre a célra kifejlesztett edényben készül. Ez a magyar serpenyős változata.

Olasz ízek: zsályás-sütőtökös rizottó

Az igazi rizottó sűrű és krémes, anélkül, hogy a rizsszemek feladnák önállóságukat.

 

Levédetnék a Yorkshire-pudingot a helyi készítők

Európai védettséget kérnek a Yorkshire-puding, az angol konyha lisztből, tojásból, tejből sütött és marhasültekhez kínált kedvelt körete számára helyi készítői. A brüsszeli bizottság nem tartja valószínűnek, hogy a Yorkshire-puding eredetvédelmet kaphat.

Európai védettséget kérnek a Yorkshire-puding, az angol konyha lisztből, tojásból, tejből sütött és marhasültekhez kínált kedvelt körete számára helyi készítői, de a brüsszeli bizottság illetékese nem tartja valószínűnek, hogy próbálkozásukat siker koronázza.

A vita előzménye, hogy az Európai Bizottság a múlt hónapban elfogadta a yorkshire-i rebarbara eredetvédelméről szóló kérelmet. A növény sajátossága, hogy melegházakban, fénytől elzárva termesztik, és lehetőség szerint gyertyafénynél takarítják be, különben beindul a fotoszintézis, amely megvastagítja és megkeményíti a rostokat, így savasabb aroma képződik.

Az első siker ismeretében a Yorkshire-puding három helyi készítője az egyik térségbeli élelmiszeripari lobbicsoport, a Regional Food Group (RFG) támogatásával úgy döntött, hogy hasonló eljárást kezdeményez terméküknek. Kérelmüket egy XVIII. századi, régi recepttel indokolják.

"Az étel eredetvédelme megakadályozna más készítőket a világ különböző tájain abban, hogy az általuk sütött készítményeket Yorkshire-pudingnak hívják" - hangsúlyozta Sarah Knapper, az RFG kutatási és fejlesztési igazgatónője.

Brüsszel azonban szkeptikus. "Valószínűtlen, hogy a Yorkshire-puding európai eredetvédelmet kapjon" - vélekedett az Európai Bizottság egyik neve elhallgatását kérő tisztségviselője. A lépés Nagy-Britanniában is kiválthatná a Yorkshire-pudingot évek óta sütő, számtalan ellenlábas készítő nemtetszését.

Top cikkek