Levédetnék a Yorkshire-pudingot a helyi készítők
Európai védettséget kérnek a Yorkshire-puding, az angol konyha lisztből, tojásból, tejből sütött és marhasültekhez kínált kedvelt körete számára helyi készítői, de a brüsszeli bizottság illetékese nem tartja valószínűnek, hogy próbálkozásukat siker koronázza.
A vita előzménye, hogy az Európai Bizottság a múlt hónapban elfogadta a yorkshire-i rebarbara eredetvédelméről szóló kérelmet. A növény sajátossága, hogy melegházakban, fénytől elzárva termesztik, és lehetőség szerint gyertyafénynél takarítják be, különben beindul a fotoszintézis, amely megvastagítja és megkeményíti a rostokat, így savasabb aroma képződik.
Az első siker ismeretében a Yorkshire-puding három helyi készítője az egyik térségbeli élelmiszeripari lobbicsoport, a Regional Food Group (RFG) támogatásával úgy döntött, hogy hasonló eljárást kezdeményez terméküknek. Kérelmüket egy XVIII. századi, régi recepttel indokolják.
"Az étel eredetvédelme megakadályozna más készítőket a világ különböző tájain abban, hogy az általuk sütött készítményeket Yorkshire-pudingnak hívják" - hangsúlyozta Sarah Knapper, az RFG kutatási és fejlesztési igazgatónője.
Brüsszel azonban szkeptikus. "Valószínűtlen, hogy a Yorkshire-puding európai eredetvédelmet kapjon" - vélekedett az Európai Bizottság egyik neve elhallgatását kérő tisztségviselője. A lépés Nagy-Britanniában is kiválthatná a Yorkshire-pudingot évek óta sütő, számtalan ellenlábas készítő nemtetszését.