Túrázzunk a geoparkban!

Izgalmas lehet a húszmillió éve kihűlt vulkánok földjén kirándulni: a közös magyar-szlovák együttműködésben létrejött Novohrad- Nógrád Geopark kiváló úti cél.

Mohács nem csupa busó

Az UNESCO világörökségi listájára felkerült városba nem csak a tél végén érdemes ellátogatni, hogy a busókkal bocsássuk a Dunába a farsangi koporsót. Mohács egész évben programokkal várja a látogatóit.

Szafari a berekben, gályamustra a Csillagvárban

Nem csak a nagy melegek idején, őszi hűvös hétvégéken is van miért a Balatonhoz kirándulni. Falmászás, dzsiptúra vagy játékkiállítás között is válogathatunk.

Mátrai pályák és pályázók

Rejtett udvarok, megbúvó műhelyek, kecses szobrok városa a Mátraalján. Aki itt él, tudja, miben találja meg a szépet.

Poroszlóról indul a Tisza-tavi jégtúra

Speciális felszerelést nem igényel, ám téli túrázásra alkalmas réteges ruházat, vízálló lábbeli, esőkabát és váltóruha azért jól jöhet a január 30-án megrendezett hagyományos jégtúrán.

 

Létrejött Magyarország legújabb natúrparkja

A Hollókő környékén létrejött natúrpark a Cserhát keleti és északi középhegységi illetve dombvidéki jellegű részeit foglalja magában. Célja a turizmus fejlesztése és a térség természeti, táji értékeinek megőrzése.

Huszonkét település közigazgatási területén megalakult a Cserhát Natúrpark. 

"Ausztriában láthattuk korábban, hogy milyen egy natúrpark. Őrzik a hagyományokat, a kulturális értékeket, piacot találnak a helyi termékeknek, mindehhez pedig gyönyörű táj párosul" - mondta a megnyitón Szabó Imre környezetvédelmi miniszter.

"A natúrpark szó egyelőre védjegy, de reméljük, hogy ennek köszönhetően egyre többen látogatnak el ide. Ebben nem kis része lehet a palóc viseletnek és gasztronómiának is" - tette hozzá.

A Cserhát Natúrpark 22 község területét foglalja magában, kiterjedése több mint 38 ezer hektár. A Cserhát Natúrpark a Cserhát keleti és északi középhegységi illetve dombvidéki jellegű részeit foglalja magában. Bővizű források, természetesen kanyargó patakok, évszázados kocsányos tölgyek és elfeledett ízeket kínáló, régi gyümölcsfajták találhatók a területen.

Az új természeti régió nem csak biológiai értékekkel, hanem néprajzi különlegességekkel is rendelkezik. A Hollókőn fennmaradt 17-18. századi hagyományos településforma és építészet tette érdemessé az ófalut és táji környezetét arra, hogy –a hazai helyszínek közül elsőként- 1987-ben felvételt nyerjen az UNESCO világörökségi listájára. Jellegzetes a vidék tájkonyhája is. A natúrpark falvaiban várak, árpádkori templomok, kastélyok, kúriák csalogatják az érdeklődőket. 

Pekár István, a Cserhát Natúrpark Közhasznú Alapítvány elnöke a gyakorlati munkáról szólt, első helyen említve, hogy kig kell táblázni a natúrpark földrajzi határait. "Remélhető, hogy fél éven belül megalakul a Nógrád-Novohrad Geopark is, amely Magyarországon az első lesz. A natúrpark a tizedik a sorban, de a mások tapasztalatait felhasználva előre léphetünk".

Top cikkek