Taormina görög színháza ma is él

Szicília nem a lusta turistáknak való. Itt mindenért meg kell dolgozni. Felmászni lépcsőn, hegyen, melegben - de megéri. Egyik varázslatos városa a szigetnek Taormina. Nem véletlenül szerelmesedett bele Csontváry.

Görög gyöngyszemek vitorlással

A mitológia szerint Délosz szigetének szikláiba kapaszkodva szülte meg Zeusz gyermekét Létó, aki Héra haragja elől már hosszú ideje vajúdva menekült szigetről szigetre.

Az Indiai-óceán gyöngyszemei

A legenda szerint a féltékeny Héra egy alkalommal annyira feldühödött Zeuszra, hogy letépte nyakláncát és isteni férje fejéhez akarta vágni, de a smaragd, jade, türkiz kövek a tengerbe hullottak.

Thaiföldön most van a főszezon

A magyarországi utazási irodák immár nyugodtan kínálhatják thaiföldi programjaikat.

Karpatosz: szörf és görög tradíciók

Az Égei-tenger déli részén, Rodosz és Kréta között félúton fekszik Karpatosz szigete. A két népszerű turistaparadicsom között fekvő görög sziget ragaszkodik hagyományaihoz és tradicionális életmódjához.

 

Város a fok közelében - Fokváros

Fokváros alighanem bajban lenne, ha nem emelkedne a hátterében a Tábla-hegy. Egy lapos helyen fekvő tengerparti település ugyan önmagában is kedvező adottságokat sejtet, ám így, hogy közvetlenül mögötte egy 1000 méteres átlagmagasságú, ráadásul elképesztő formájú hegy tornyosul, a földkerekség egyik leglenyűgözőbb nagyvárosi kulisszáját adja. Portugálok voltak az első európaiak, akik 1487-ben elérték azt a bizonyos "fokot", s elnevezték a Jóreménység fokának, a települést azonban a hollandok alapították 1652-ben. Tőlük kapta nevét is (afrikaans nyelven Kaapstad, a később megjelent angolok Cape Townnak nevezik, míg az őslakosok - xhosa és zulu - nyelvén iKapa). Szinte minden, a városba érkező utazó első útja a hegyre vezet.

A belvárosból autóbusszal lehet eljutni a lábáig, aztán választhatunk. A legvakmerőbbek a Tábla-hegy 400 millió éves homokkőszikláin juthatnak fel hegymászóként, a fittek és kitartóak használhatják az ösvényeket (erőnléttől függően másfél, két és fél óra), a kényelmeseknek pedig ott van a drótkötélpálya, mely 300 méterről indul, 65 utassal. A kabin aljzata lassan forog, így mindenki élvezheti a panorámát, ugyanakkor a kvázi vertikális és rotáló mozgás az erre hajlamosakat akár arra is késztetheti, hogy megszabaduljanak a reggelijüktől. Még nyár közepén is érdemes széldzsekit és/vagy pulóvert vinnünk, hiszen tengerszintről jutunk 1000 méteres, szeles magasságba, így a hőérzet 10 fokkal is kevesebb lehet a lentihez képest. Fentről nem csupán a kilátás lenyűgöző, hanem maga a 3 kilométer széles hegy is. Csak lentről látszik laposnak, valójában eléggé tagolt. Egy nemzeti park része, ahol 2000 növényfajban gyönyörködhetünk, és tucatjával jelentkeznek be élelemért a szirti borzok (etetni tilos!).

Ha a drótkötélpálya alsó állomásától gyalogosan térünk viszsza a belvárosba, utunk a jobbfajta negyedeken át vezet, nyaranta lila virágzatban pompázó jacarandafák között. Errefelé minden házon ott a "Rendőrségi riasztóval ellátva" tábla. A kereken 3 milliós Fokváros közbiztonsága ugyan messze nem olyan rossz, mint mondjuk Johannesburgé, de nem árt az óvatosság a turistáknak sem. A belvárosban, az üzleti negyed felhőkarcolói szomszédságában nagyon dekoratív, színes, koloniális házakat láthatunk, melyek XIX. századi holland, francia, német stílusjegyeket viselnek.

Hasonlóan színes élményeket kínál a Bo-Kaap negyed, melyet főként a Délkelet-Ázsiából hajdan behurcolt rabszolgák muzulmán leszármazottai laknak. Érdemes felkeresni a parlament épületét is (a galéria még ülésszakok alatt is látogatható és ingyenes); ez teszi Fokvárost a Dél-afrikai Köztársaság "második fővárosává"; a kormány és a minisztériumok Pretoriában székelnek. Fokváros kétségkívül leglátogatottabb negyede a Viktória királynőről és fiáról, Albertről elnevezett dokknegyed, tele éttermekkel, bárokkal, üzletekkel, közelében a Két óceán akváriummal. Innen indulnak a kirándulóhajók a Robben-szigetre is, ahol Nelson Mandela hosszú éveken át raboskodott. Ugyancsak innen érdemes hajókirándulást tenni a Tábla-öbölbe, ahonnan távolról csodálhatjuk a város káprázatos környezetét, de ugyanezt megtehetjük szárazföldről is, a 25 kilométerre lévő Blouberg strandról is, ahol jót fürödhetünk, szörfözhetünk.

Fokváros szűkebb környékén legalább annyi a látnivaló, mint magában a városban. A már említetteken kívül érdemes elbuszozni Simon's Townba, onnan gyalog is elérhető Boulders, ahol nemcsak kiváló strandokat találunk, hanem fenséges sziklás partokat is, valamint pápaszemes pingvineket is láthatunk. Tovább délre elérjük a Jóreménység fokát, de aki abban a hitben igyekszik oda, hogy eljuthat Afrika legdélebbi pontjára, az ne oda menjen, hanem még délkeletebbre, az Agulhas-fokhoz. A Hout-öböl szikláin, hála a megszállott természetvédőknek, medvefókák kolóniáját tekinthetjük meg. Két évtizede, főként az olajszennyeződés, a túlhalászás és a bunkós mészárlás miatt a kihalás szélére kerültek, azóta számuk lassan gyarapszik.

Amióta Dél-Afrika elárasztotta a világot jó minőségű vörösboraival, hosszabb fokvárosi tartózkodásunk során a közeli borvidék felkeresése is kihagyhatatlan program. Stellenbosch, ahol már az 1600-as évek vége óta termelnek szőlőt, egy nap alatt oda-vissza megjárható (vonattal, busszal) Fokvárosból.

Info

A Dél-afrikai Köztársaságba vízum nélkül utazhatunk. Fokvárosba több európai nagyvárosból közvetlenül repülhetünk a South African Airways gépein, de a British Airways, a Lufthansa vagy a KLM járataival is. Az ár illetékkel 200 ezer Ft körüli, de most, a gazdasági válság idején érdemes figyelni az akciókat, sokkal olcsóbban is megúszhatjuk.

Olcsó szállás (youth hostel és hasonló) 80 randtól, közepes 500 randtól elérhető (1 rand kb. 23 Ft).

Utazáshoz a legjobb időszak a déli félteke nyara, novembertől márciusig. Meleg van ugyan, de nem párás.

A városi tömegközlekedés (autóbusz, minibusz) tűrhető, bár a járatsűrűség messze elmarad a budapestitől. Az órával felszerelt taxik biztonságosak (kilométerenként 8-10 rand).

A drótkötélpályaút a Tábla-hegyre 150 rand, hajóút a Robben-szigetre 180 rand.

A Tábla-hegy
A Tábla-hegy
Top cikkek