Zarándokház és Liszt szökőkútjai

Rómában, nem messze a mindig nyüzsgő Trastevere városrésztől van egy csendes domb a budai kerületekre hasonlító utcákkal, középpolgári házakkal és villákkal.

Ránduljunk ki Sopronba

Akár télen, akár nyáron keresünk utazási célpontot, akár semmittevésre, akár aktív időtöltésre vágyunk, Sopronnal jól választunk.

Krems és Göttweig - Alsó-Ausztria titkai

Bármerre indulunk el Bécsből, vonattal, autóval, kerékpárral, hajóval, Alsó-Ausztriába jutunk.

Az osztrák Dunakanyar

A domboldalon teraszos szőlőültetvények lebegnek. A középkori virágos falvak, komor várromok együttese úgy helyezkedik el a Duna két partján, mint valami fejedelmi nyakék.

Európai ritkaságok az Esterházy kincstárban

Fraknó várában nemrég restaurált XVII. századi műremekek várják a látogatókat. Az erődítmény mögött rejtőző kincstárba a magas rangú vendégeknek is csak ritkán engedélyezték a belépést, így nemcsak a kincsek, hanem a termek berendezése, a fekete-arany színekkel díszített, családi címerrel koronázott szekrények is eredeti állapotukban maradtak fenn.

 

Rohonc: kiránduló- és emlékhely

Húsz éve csak a Kőszegi-hegyen lévő Írottkő csúcsán álló kilátóról nézhetett át az átlag magyar. A vasfüggöny lebontása óta az osztrák oldali Rechnitz (Rohonc) könnyen megközelíthető.

Az Alpok varázsa, az Írottkő - Geschriebenstein Natúrpark értékei minden évszakban vonzzák a bakancsos és biciklis turistákat. Májustól még Szombathelyről is fürödni járnak át a Faludi-völgyben épített szép tóhoz. Kellemes kikapcsolódást ígér a déli lankákon lévő szőlőhegy és a határon átnyúló borút.

A fiatalok pedig kiélhetik gyorsaság iránti szenvedélyüket a hatalmas gokartarénában.

A látnivalók közé tartozik a Szent Katalin-plébániatemplom, melyet 1679-ben építtetett Batthyány Kristóf. Előtte a téren az 1700 körüli Mária-oszlop áll Piéta-jelenettel. Közel van hozzá az 1783-ben eredetileg klasszicista stílusban emelt evangélikus templom. Különleges értékű a barokk magtár, mely a XVII. század végén készült.

A ma 3500 lakosú nagyközség létét 1259-től említik oklevelek. Első birtokosai a Ják nemzetség tagjai. Érdekes, hogy 1404-ben Zsigmond király elvette az uradalmat a Németújváriaktól, hogy Garai Miklósnak adományozza. Később III. Frigyes foglalta el, aztán osztrák tulajdonba került, mígnem 1478-ban Mátyás király visszafoglalta. De még abban az évben egy porosz tüzérnek, bizonyos Jakob Margenwerdernek ajándékozta, aki felvette a Rohonzy nevet.

A XV. század végén mezővárossá lett település két részből állt: egyiket Ungarmarktnak, másikat Deutschmarktnak nevezték. A következő században Batthyány Ferenc tulajdonolta. A XVII. században épített kastélyát a Bethlen-hadjárat idején osztrák zsoldosok pusztították el. A később újjáépített hatalmas barokk kastély 1945-ben semmisült meg teljesen.

És ehhez kötődik egy, a holokauszttal kapcsolatos szomorú esemény is, melyről legújabban még ismertebb lett a község. Kutatások szerint 1945. március 24-én Rohoncon, az említett kastélyban Batthyány Margit grófnő estélyén helyi nácivezetők és SS-vendégeik mulatozás közben lemészárolták a pincében raboskodó magyar zsidókat. A tömegsírt még nem találták meg. Aki veszi a fáradságot, hogy megnézze a város szélén álló zsidó kényszermunkás-áldozatok emlékére létrehozott, úgynevezett "Keresztpajta" épületének maradványait, bizonyára eszébe jutnak a soha nem felejthető szenvedések. A csonka épület falára a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség helyezett emléktáblát 2007 márciusában.

Info

Írottkő Natúrparkért Egyesület és Tourinform,
9730 Kőszeg, Rajnis u. 7.

Tel./Fax: 06 36 (94) 563-120,
06 36 (94) 563-121.

E-mail: ine@t-online,
www.naturpark.hu

Top cikkek