Ferrarival a cédrusokhoz

Libanon a szélsőségek országa, nemcsak vallási, de földrajzi értelemben is.

Coimbra: a szerelmes könnyek városa

A magaslatra épült Coimbra, a középkori királyság fővárosa, az ország első egyetemének városa, a portugál történelem legromantikusabb és legtragikusabb szerelmi históriájának a helyszíne.

Asszuán, Egyiptom déli kapuja

Miért mennek tömegek Egyiptom legdélebbi sivatagába, amikor annyi látnivaló van a kényelmesebben elérhető északon? Itt épült az Asszuáni-gát, a városban érnek véget a nílusi hajóutak, múzeumok várják az érdeklődőket.

Göteborg, a park- és iparváros

Göteborg, a második legnagyobb svéd város fekvésénél fogva remek "központi tábora" lehet annak, aki Délnyugat-Skandináviát veszi célba.

Gyulafehérvár őrzi a magyar Saint-Denist

Ha itthon elkészítenénk az erdélyi utazási célpontok negatív listáját, Gyulafehérvár dobogós helyre számíthatna.

 

Casablanca már nem romantikus

Casablancában felejtsék el Humphrey Bogartot és Ingrid Bergmant. A filmbéli romantika helyett modern épületek, széles sugárutak, hárommillió feletti népesség és hatalmas nyüzsgés határozza meg a város hangulatát.

Az V. Mohammedről elnevezett repülőtér alatt várjuk a vonatot, hogy bevigyen a városba. A pénztáros nagyon büszke arra, hogy a 35 kilométert 35 perc alatt teszi meg a vonat - mily' meglepő, épp 35 dirhamért. A reptér nemrég készült el, a vasúti kocsi emeletes, légkondicionált és halk. Mintha el sem hagytuk volna Európát. Legfeljebb Magyarországot.

Ez az élmény azonban csak a belvárosig tart. Amint kilépünk a pályaudvarról, azonnal elkezdődik a frissen érkezett nyugati turisták és a dörzsölt helyi taxisok örök háborúja, az árat, a célpontot és a szolgáltatást rögzítő ütközetek megvívása, valamint a taxis meggyőzése, hogy nem akarjuk, hogy egész nap furikázzon minket egy kisebb vagyonért. Miután mindent tisztáztunk, végre hátradőlünk. Mivel már nincsenek egymással szemben rendezetlen ügyeink, a taxis mesélni kezd. Megtudjuk tőle, hogy Casablancában minden taxi piros (leggyakrabban Fiat Uno), hogy több mint hárommillióan élnek itt, hogy ez az ország gazdasági központja és Afrika hatodik legnagyobb városa, és hogy itt található a világ legmagasabb minaretje, a II. Hasszánról elnevezett, hatalmas mecsethez csatolva.

A mecset rekordidő, mindössze 7 év alatt épült fel 1993-ra. Hogy biztosan lenyűgözzön minden látogatót, az óceán mellé építették, 210 méteres minarettel, ahonnan éjjelente lézersugár világít Mekka felé. A mecset a modern Marokkó legfontosabb épülete, szinte kizárólag marokkói anyagokból épült: a márványt Agadirból, a cédrust az Atlaszból hozták, és több mint 6000 mesterember és művész munkája áll benne. A kéthektáros mecset belsejében 25 ezren férnek el, és még vagy nyolcvanezren az előtte lévő téren. A belváros felé haladva beleütközünk a medinába, az óvárosba. A hatalmas épületek és a széles utcák kívül maradnak, belül viszont visszautazunk az időben. Egy-két szintes házak között sül a birka, minden talpalatnyi helyen vásárlás, alkudozás zajlik - a mesés Kelet egy kis darabja a távoli nyugaton, még ha nem is annyira lenyűgöző, mint a többi marokkói város, Fez vagy Marrakesh hasonló városrésze.

A korábbi gyarmattartók, a portugálok és a spanyolok épületeit a XVIII. században teljesen elpusztította egy földrengés, ami után az európaiak el is hagyták a várost, így ma már csak a később érkező franciák hatása érvényesül. Casablanca új részeit egy francia építész tervezte újjá art deco stílusban, némi spanyol-mór beütéssel, a központi Egyesült Nemzetek terétől déli irányban. Casablanca minden érdekessége ellenére is fárasztó, nyüzsgő nagyváros. Így, aki az "igazi" Marokkóra kíváncsi, ne hagyja ki a már említett Fezt és Marrakesht sem.

Budapestről Marokkó különböző városaiba 80-100 ezer forint körül van a repülőjegy. Ennél valamivel olcsóbb fapados légitársasággal Milánóba, és onnan egy másikkal Fezbe, illetve ugyanennyi Spanyolországba, és onnan komppal és vonattal. A beutazáshoz vízum nem szükséges. Szállást lehet találni már 20-30 eurótól, az utcai étkezés legfeljebb 1-2 eurónyi dirham.

A szupermodern óriás mecset előtt
A szupermodern óriás mecset előtt
Top cikkek