Sárkányhercegnő

Aki töri a magyart, éhkoppon maradhat a simontornyai Fried Kastélyszálló éttermében. Mint az a holland vendég, aki NEM-et akart rendelni, de a pincér meg-megújuló rohama ellenére váltig ismételgette: "nem kérek".

Kedvezmények a Dunakanyarban

Hosszú nyelű fakanállal, mézzel és répával etetni a barnamacikat a veresegyházi Medveparkban, jelzett turistautakon felkapaszkodni a Börzsöny csúcsára, a 938 méter magas Csóványosra, végigsiklani a téli-nyári bobpályán, lubickolni az esztergomi Aquapark élményfürdőiben, megcsodálni Magyarország első fővárosa, Visegrád műemlékeit, Zoránt, Sebestyén Mártát, Paya Beát és kamarazenét hallgatni a Szentendre Tavaszi Fesztivál estjein - sok más mellett ezek lehetnek a programjaink, ha a közeli hetekben a Dunakanyarba látogatunk.

Göteborg, a park- és iparváros

Göteborg, a második legnagyobb svéd város fekvésénél fogva remek "központi tábora" lehet annak, aki Délnyugat-Skandináviát veszi célba.

Rejtett kincseink Aggtelektől Vasvárig

Kétszáznál is több, különleges műemlék, kiállítóhely, múzeum nyitja meg kapuit országszerte díjmentesen a látogatók előtt április 18-án, a Műemléki Világnapon - tájékoztatott Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója.

Újra tésztaszerda!

Idén május 13-án ismét mindenkit a tészták világába invitálnak.

 

Korhatár nélkül utaznak

Tavaly októberben, az Idősek Világnapján a Torkos Csütörtök mintájára megrendezték az első Szenior Szerdát. Ezen a napon Tolnától Baranyáig, az ország mintegy száz pontján szállodák, éttermek, mozgásközpontok és mások 50 százalékos árengedménnyel szolgálták ki az 50 éven felülieket. Közülük - Galambos Róbert szervező elmondása szerint - több tízezren éltek a félárú lehetőséggel.

Más szolgáltatók nem az év egy, hanem mind a 365 napján, folyamatosan kínálnak a nyugdíjasoknak valamilyen turisztikai szolgáltatást kedvezményes áron, például vonatjegyet, szállást, üdülési csekket, maszszázst vagy belépőt fürdőbe, nemzeti parkba, állatkertbe, tájházba. Nem a nyugdíjasstátuszhoz, hanem az életkorhoz köti az időseknek járó kedvezményt az állam, amely a 70 éven felülieket mentesíti az idegenforgalmi adó megfizetése alól.

Ezzel azonban nagyjából ki is merül a turisztikai szolgáltatóknak az a köre, amely a korosaknak kedvez. A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége szóvivője, Molnár Judit a szervezet mintegy 300 tagja közül mindössze egyetlenegy olyan utazási irodát tud megnevezni, amelyik nyújt valamit - árengedményt, életkorhoz kötődő speciális többletszolgáltatást vagy bármi mást - az időseknek. Ez az iroda, a Harmony Tours elsősorban az időseket veszi célba, hozzájuk igazítja az utazások körülményeit.

A cég vezetője, Deák Judit azt mondja: azért koncentrálnak a szeniorokra, mert mások az idősek korosztályát erősen elhanyagolják. A reklámok javarészt a 18-49 év közöttiekhez szólnak, az 50 felettieket szinte csak fogsorragasztók vagy inkontinenciabetétek hirdetéseivel bombázzák. Pedig a szociológusok kimutatták: a fiatalok fogékonyabbak ugyan másoknál, de az emberek szakmai pályafutása általában csak 32-40 éves korukra teljesedik ki, és jellemzően 52-65 éves korukban érik el karrierjük csúcsát. Magyarországon mintegy hárommillió idős ember él, közülük minden másodiknak nincsenek megtakarításai. De másfél millió nyugdíjaskorúnak vannak anyagi tartalékai. Igaz, a megtakarítással rendelkező idősek kétharmada a gyerekeit támogatja, de a fennmaradó egyharmad is félmillió olyan személyt jelent, akinek van pénze és ideje utazni.

Nekik hirdették meg a szeniorutazásokat. Ezek a túrák könnyen megközelíthető helyekre indulnak, programjaik nem zsúfoltak, hagynak időt a pihenésre. A csoportokat orvos kíséri; ha valaki útközben megbetegszik, nem kell idegen országban, ismeretlen kórházban, idegen nyelven magyarázkodnia, s emellett az orvos jelenléte a túrán megnyugtatja az itthon maradó hozzátartozókat is.

Top cikkek