Száraz időért imádkoznak a Szentháromság téren

Herbie Hancock lesz a húzónév az idei Veszprémi Ünnepi Játékokon, amelyet július 23.

Év végi kalandok a Balatonnál

A Balaton ősszel látványként, vagy hajózva pazar élmény, de nem kell lemondani a fürdőzésről sem.

Balaton7: unatkozni nem fogunk

Mihez kezdjünk a Balatonnál ilyenkor, májusban, amikor nincs strandidő? A programkínálat ezen a tavaszon igazán változatos, és a május 9.

Szentjánosbogár-séta és krumplinap

Június 19-28.

Véget ért a várpalotai álom

Mégsem érkezik olajpénz Várpalotára: visszavonták a dubai emír fiának a sporttelep megvásárlására tett állítólagos ajánlatát.

 

Gizella-napok lesznek Veszprémben

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg május 7. és 10. között a Gizella-napokat Veszprémben. A rendezvénysorozatnak külön aktualitást ad az, hogy 950 évvel ezelőtt halt meg első királyunk, Szent István felesége, Gizella. Május 7-én, Gizella napján a Szent Mihály-székesegyházban tartandó esti hangversennyel kezdődnek az ünnepi programok, majd 8-án egész napos magyarságtudományi konferenciát rendeznek az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottsága székházában.

Az ünnepi főműsorok május 9-én, szombaton zajlanak majd: délelőtt az Óváros téren fogadják a Szent Korona hiteles másolatát, amelyet a várba kísérnek. A veszprémi bazilika altemplomában a közönség számára is megtekinthető lesz aznap 16 óráig a Szent Korona hiteles másolata és Gizella királyné ereklyéje.

Május 9-én a Színházkertben harci bemutatókat, lovagi tornákat, íjászversenyeket rendeznek, majd jelmezes felvonulás indul a várba, ahol középkori forgatagban vehetnek részt az érdeklődők. A várbeli udvarokon színjátékokat adnak elő. Május 10-én, vasárnap az Óváros téren kulturális programok lesznek, a várszínpadon pedig a veszprémi kisebbségi önkormányzatok (németek, cigányok, örmények, lengyelek) mutatkoznak be kulturális műsoraikkal. A négynapos ünnepi programsorozat alatt több kiállítást is megnyitnak a városban. (MTI)

Top cikkek