Hintóval, szánnal a Bezerédj-kastélyba

Békés környezet, barátságos táj, kedves fogadtatás, kellemes szállás és remek programok.

Lecseréli szürkés színét a Gemenc

Határozottan minden jel azt mutatja, kopogtat a tavasz.

Átszállás Milánóban

Azt olvastam valahol, a turizmus részesedése Milánó gazdasági életében egyre inkább csökken.

A szatmári békéről itt tárgyalt a fejedelem

Rákóczi fejedelem emlékét őrzi a vajai várkastély.

Az osztrák Dunakanyar

A domboldalon teraszos szőlőültetvények lebegnek. A középkori virágos falvak, komor várromok együttese úgy helyezkedik el a Duna két partján, mint valami fejedelmi nyakék.

 

Egy cseppnyi Toscana Tolnában

A Mezőföld déli sarkában lévő Ozorán egy Magyarországon különlegesnek számító kora reneszánsz kori palota áll, amelyet egy fényes karriert befutó, Itáliából érkezett ember, Ozorai Pipo építtetett.

Ozora felé közeledve messziről feltűnik egy robusztus várkastély. A Sió és a Cinca-patak ölelte dombra a falu központjából, a piactérről hangulatos hidacskán vezet az út az épülethez.

Tizenhárom éves volt az elszegényedett firenzei nemesi családból származó Filippo Scolari, amikor 1382-ben Budára érkezett. Miután egy olasz kereskedőház szolgálatában elsajátította a kor gazdasági, számviteli és pénzügyi ismereteit, Kanizsai Miklós tárnokmester szolgálatába állt. A főúr Simontornyára küldte. A törekvő firenzeinek megtetszett a szomszéd birtokos, Ozorai András leánya, akit 1398-ban feleségül vett. A házassággal megszerezte az Ozorai család birtokait, s magyar nemesként felvette az Ozorai Pipo nevet.

Karrierje meseszerűen alakult. Egyszer az esztergomi érseknél tanácskozó Zsigmond király és Kanizsai János azon tanakodtak, hogy mennyibe kerül a 12 ezer fős sereg hadba állítása. Az urak nem értettek a számoláshoz. Az egykori kereskedősegéd, a főurak ámulatára pillanatok alatt kiszámolta a szükséges összeget. Zsigmondnak megtetszett az okos ifjú, királyi kincstartó, a királyi sókamarák vezetője lett, majd szörényi bánként tagja a király alapította híres sárkányos lovagrendnek. Tizennyolc győztes hadjáratot vezetett a török ellen. Udvarában és kíséretében vált férfivá a híres törökverő, Hunyadi János. Érdemeiért, hűségéért, 1426-ban bekövetkezett halálakor különös kegyben részesült. A magyar királyok temetkezési helyéül szolgáló székesfehérvári bazilikában helyezték örök nyugalomra.

A négyzetes alaprajzú, sarkain kerek tornyokkal és udvarán emeletes főúri pompával kialakított várkastélyt 1416-ban kezdték építeni. A Firenzéből érkezett mesterek itáliai stílusú, kényelmes főnemesi rezidenciát varázsoltak Ozorára. Pipo örököse, özvegye, Borbála aszszony 1438-ban kelt végrendeletében a kastély tulajdonjogát Hédervári Lőrinc nádorra hagyta. Az 1510-ben kezdődött átépítés során bábos-korlátos folyosóvá alakították át az udvari lodzsát, az ablakok kereteit reneszánsz, faragott kövekre cserélték. A boltozatokat több helyen díszes famennyezetekkel váltották fel. Ezekkel az átalakításokkal vált Filippo Scolari várkastélya reneszánsz rezidenciává.

Az épület kuriózum a hazai műemlékek között. A reneszánsz hangulatát tükröző épületek ugyanis csak jelentős átépítésekkel vagy romosan maradtak fenn. Ozorán a barokk korban magtárrá alakított épületből helyreállítható volt a reneszánsz palota, ahol ma igazi középkori hangulat fogadja a látogatókat. A puritán külső mögött igényesen készült belső terek vannak, amelyeket stukkók és a falfestések díszítettek.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága 2007 nyarán múzeumként nyitotta meg a kastélyt, ahol többek között megtekinthető Pipo hitvesének hálószobája, a reneszánsz kandallós trónterem és az ebédlő. A kápolnában freskótöredékek láthatók, és itt őrzik Szent György csontereklyéjét. A termekben megelevenedik Zsigmond korának lovagi kultúrája. A fegyvertermet egyedi fegyvermásolatokkal rendezték be, köztük van Pipo rekonstruált páncélzata. A fából készült lodzsa ma gyógynövénypadlás, a várúrnő gyógyításban betöltött szerepére emlékeztet. A kastélyban XV. századi élményház és reneszánsz konyha is szolgál időtöltésül a látogatóknak. A történelmi látványosságokon kívül a vár falai között talált otthonra a környékbeli Rácegrespusztáról származó Illyés Gyula emlékmúzeuma.

Info

A Budapesttől mintegy 130 kilométerre lévő Ozora a 7-es úton Székesfehérvár, a 6-oson Dunaföldvár érintésével közelíthető meg. Fehérvárról a 63-as úton, Dunaföldvárról a 61-esen Cecén át Simontornyáig kell menni. Itt tábla jelzi az irányt Ozora felé. Autóbusszal Budapestről, Székesfehérvárról, Dunaföldvárról,
Szekszárdról közelíthető meg.

Nyitva tartás: március 16-tól november 5-ig hétfő kivételével naponta 10-18 óráig. November 6-tól március 14-ig péntek, szombat, vasárnap 10-16 óráig.

A belépő ára: 950, diákoknak, nyugdíjasoknak 600 forint.

A kastély udvara
A kastély udvara
Top cikkek