Az Indiai-óceán gyöngyszemei

A legenda szerint a féltékeny Héra egy alkalommal annyira feldühödött Zeuszra, hogy letépte nyakláncát és isteni férje fejéhez akarta vágni, de a smaragd, jade, türkiz kövek a tengerbe hullottak.

Korzika: vadmalacok a szerpentinen

Napóleon állítólag azt mondta, hogy már az illatáról felismerné Korzikát.

Város a fok közelében - Fokváros

Fokváros alighanem bajban lenne, ha nem emelkedne a hátterében a Tábla-hegy.

Karpatosz: szörf és görög tradíciók

Az Égei-tenger déli részén, Rodosz és Kréta között félúton fekszik Karpatosz szigete. A két népszerű turistaparadicsom között fekvő görög sziget ragaszkodik hagyományaihoz és tradicionális életmódjához.

Mamma Mia! túra

A romantikus görög szigeteket a film bemutatását követően egyre több turista keresi fel, és sokan úgy döntenek, itt házasodnak össze. A filmturisták megkóstolhatják a szigeten termesztett olívabogyót, és Pierce Brosnan kedvenc fetasajtját. UTAZÁS TOP 50

 

Szkopelosz, a legzöldebb sziget

"A legzöldebb görög sziget" - mondják Szkopeloszról, az apró égei-tengeri szigetről, amelynek majdnem teljes egészét erdők és olajfaligetek borítják. Csupán a szinte vakítóan fehér part menti városkák és strandok törik meg a fák zöldjét. A sziget hófehér, apró kavicsos strandjait leginkább nyugalomra vágyók, nászutasok keresik fel, ezért nem kell tartani hangos, éjjelente bulizó turistaáradattól.

A számtalan szebbnél szebb partszakasz közül mindenki megtalálhatja a neki tetszőt: vannak nagyobb, bárok szegélyezte strandok, de kicsi, kevésbé zsúfolt öblök is. Ezek közül néhányat csak csónakkal lehet megközelíteni. A sűrű "növényfal" mögött megbúvó Velanio pedig a sziget (nem hivatalos) nudista strandja. A sziget 45 kilométer hosszú, és legfeljebb ötezren lakják. Nincsenek hatalmas szállodák, és a sziget báját nem rontotta el a tömegturizmus. A szigetnek repülőtere sincs, komppal lehet megközelíteni, amely Szkopelosz város kikötőjébe érkezik. Helyi közlekedésre az autó vagy a robogó a legalkalmasabb - számos ódon, kacskaringós utcát csupán az utóbbi segítségével járhatunk be. Egyik jármű bérlése sem drága.

A szigetet nem árasztják el a turisták, ám egyre többen utaznak el oda, miután látták a Mamma Mia! című filmet a mozikban. A filmet ugyanis Szkopeloszon forgatták, és azóta ezrek szeretnék végigjárni a forgatás helyszíneit, és ugyanott romantikázni, ahol a film szereplői estek szerelembe. Szinte mindenki ellátogat az Agios Ioannis-kápolnába is, ahol a filmbéli esküvő játszódik. Sőt arra is van lehetőség, hogy ott kössön házasságot, aki szeretne. Nem kevés utánajárás szükséges hozzá, de akár magyar párok is kimondhatják Szkopeloszon a boldogító igent. A filmben megörökített kápolnán kívül azonban még 360 templom található a szigeten. A legrégebbi a XI. században épült.

A sziget közel van a szárazföldhöz, ez lehetőséget ad rövid kirándulásokra is. Volosz kikötőjéből busszal Athént vagy a Meteora-kolostorokhoz is könnyedén el lehet érni. A szomszédos Szkiathos szigetét is érdemes megnézni.

Azonban a Szkopelosz is bőven kínál programokat. Lehetőség van búvárkodásra, sőt hajóval eljuthatunk Görögország legnagyobb tengeri parkjába is, amely több ritka delfinfajnak és tengeri élőlénynek is otthont ad.

Egy tapasztalt idegenvezetővel bejárva a várost megismerhetjük a sziget történelmét és különleges építészetét. Természetesen "Mamma Mia!"-túrára is mehetünk, melynek során a filmforgatás helyszíneit járhatjuk végig, miközben sok kulisszatitkot is megtudhatunk arról, mivel töltötték idejüket a sztárok Szkopeloszon.

Az biztos: megkóstolták a görög étel- és italkülönlegességeket. A szigeten készítenek olívaolajat, valódi, kecsketejből készült feta sajtot és bort is. Híres az ott termő szilváról is, amely számtalan helyi ételkülönlegesség elengedhetetlen összetevője - ezt semmiképpen sem szabad kihagyni!

A háromszázhatvan szkopeloszi templom egyike
A háromszázhatvan szkopeloszi templom egyike
Top cikkek