Nem csak knédlivel csábít már a cseh konyha
A csehek szóhasználatában az első köztársaság (1918-1938), amelyet Masaryk elnök demokratikus korszaka jelképez, a minőség és a becsületesség szinonimája, amelyet később a konyhaművészet terén is elfelejtettek a kommunizmus négy évtizede alatt. "A cseh gasztronómia újjászületésének időszakát éljük" - mondta Pavel Maurer gasztronómiai szakértő, a Pavel Maurer's Grand Restaurant Guide szerzője. Maurer szerint logikus, hogy erre két évtizedet kellett várni a kommunizmus bukása után. "A bársonyos forradalom óta egzotikus ízek egész áradata szakadt ránk. A gyomrunk viszont otthon maradt."
Az 1916-ban alapított Jan Paukert csemegeüzlete, amely hosszú időn át volt a különféle felvágottak, sajtok és libamájak kedvelőinek paradicsoma, az 1952-es államosítás után szintén nehéz időket élt át. Hana Paukertová, az alapító unokájának felesége szerint a bolt, amely teljes felújítás után nemrégiben nyílt meg újra, "szebb, mint valaha". Jan Paukertet tartják a cseh gasztronómia egyik specialitása, az oblozeny chlebícek, az ezerféleképpen megpakolható vajaskenyér-szeletkék feltalálójának. Maurer szerint az oblozeny chlebícek ritkaság, sehol másutt a világon nem kapható. "Másutt vagy hamburgert, vagy szendvicset árulnak. A klasszikus oblozeny chlebícek - sonkával, főtt tojással és majonézes krumplisalátával - azonban eredeti cseh termék" - mondta.
Zdenek Pohlreich, a Café Imperial, a hasonnevű szálloda kávéházának főnöke és szakácsa szerint az első köztársaság igazi hagyománya az, ha valaminek van saját tulajdonosa, aki becsületesen foglalkozik a céggel, és igyekszik valamilyen tipikusat beleadni. A hely híven tükrözi az ország újkori történelmét: a két világháború közötti időszak luxusszállodája és kávéháza 1939 és 1945 között a nácik törzshelye volt, a háború után államosították, szakszervezeti üdülővé alakították át, lepusztult, elhagyatott lett, majd 1989 után újjáépítették és megnyitották.
A Café Imperial 2007 augusztusa óta ismét működik, de nincs könnyű dolgunk, mert nagy a konkurencia - mondta Pohlreich. Hozzátette: "A cseh konyhára fogadtunk, és ma úgy tűnik, nem volt rossz választás. A dél-csehországi gombás-burgonyás kulajdaleves például igen sikeres." (MTI)