Stockholmba kétszer kell elmenni

Ha igaz egy városra, hogy nyáron és télen más-más arcát mutatja, akkor az Stockholm.

Malmőben senki sem unatkozik

Magyar turisták ritkán jönnek a svédországi Malmőbe.

Göteborg, a park- és iparváros

Göteborg, a második legnagyobb svéd város fekvésénél fogva remek "központi tábora" lehet annak, aki Délnyugat-Skandináviát veszi célba.

Parga: fehér strandok és teljes csend

Egy igazi görög sziget, anélkül, hogy sziget lenne - ez Parga, a bájos északnyugat-görögországi városka.

Bolgár Aranyhomok - nem csak nosztalgia

A bolgár tengerparton lehet mindenről megfeledkezve az aranyló homokon sütkérezni, de lehet utazgatni és váratlan kulturális és gasztronómiai tapasztalatokat szerezni. A nosztalgiautazóval előfordulhat, hogy megtalálja azt a helyet, ahol egykor szakszervezeti beutaltként időzött - négycsillagos szállodává alakítva.

 

Nem csak knédlivel csábít már a cseh konyha

Prága szívébe diadalmasan tért vissza több, a kommunista rendszer idején lepusztult márkás vendéglátóhely, a csehek pedig lelkesen fedezik fel újra a hajdanvolt specialitások ízeit. A nemrégiben újra megnyílt Mysak cukrászdában a "karamelovy pohár", a karamellkehely a sláger, amelyet náluk fogyasztott Csehszlovákia első elnöke, Tomas Garrigue Masaryk is (1850-1937). A különlegesség egy vaníliafagylalt 35 százalékban karamelizált cukorral kevert tejszínhabbal, pirított mandulával díszítve - közölte Pavel Juraska főcukrász.

A csehek szóhasználatában az első köztársaság (1918-1938), amelyet Masaryk elnök demokratikus korszaka jelképez, a minőség és a becsületesség szinonimája, amelyet később a konyhaművészet terén is elfelejtettek a kommunizmus négy évtizede alatt. "A cseh gasztronómia újjászületésének időszakát éljük" - mondta Pavel Maurer gasztronómiai szakértő, a Pavel Maurer's Grand Restaurant Guide szerzője. Maurer szerint logikus, hogy erre két évtizedet kellett várni a kommunizmus bukása után. "A bársonyos forradalom óta egzotikus ízek egész áradata szakadt ránk. A gyomrunk viszont otthon maradt."

Az 1916-ban alapított Jan Paukert csemegeüzlete, amely hosszú időn át volt a különféle felvágottak, sajtok és libamájak kedvelőinek paradicsoma, az 1952-es államosítás után szintén nehéz időket élt át. Hana Paukertová, az alapító unokájának felesége szerint a bolt, amely teljes felújítás után nemrégiben nyílt meg újra, "szebb, mint valaha". Jan Paukertet tartják a cseh gasztronómia egyik specialitása, az oblozeny chlebícek, az ezerféleképpen megpakolható vajaskenyér-szeletkék feltalálójának. Maurer szerint az oblozeny chlebícek ritkaság, sehol másutt a világon nem kapható. "Másutt vagy hamburgert, vagy szendvicset árulnak. A klasszikus oblozeny chlebícek - sonkával, főtt tojással és majonézes krumplisalátával - azonban eredeti cseh termék" - mondta.

Zdenek Pohlreich, a Café Imperial, a hasonnevű szálloda kávéházának főnöke és szakácsa szerint az első köztársaság igazi hagyománya az, ha valaminek van saját tulajdonosa, aki becsületesen foglalkozik a céggel, és igyekszik valamilyen tipikusat beleadni. A hely híven tükrözi az ország újkori történelmét: a két világháború közötti időszak luxusszállodája és kávéháza 1939 és 1945 között a nácik törzshelye volt, a háború után államosították, szakszervezeti üdülővé alakították át, lepusztult, elhagyatott lett, majd 1989 után újjáépítették és megnyitották.

A Café Imperial 2007 augusztusa óta ismét működik, de nincs könnyű dolgunk, mert nagy a konkurencia - mondta Pohlreich. Hozzátette: "A cseh konyhára fogadtunk, és ma úgy tűnik, nem volt rossz választás. A dél-csehországi gombás-burgonyás kulajdaleves például igen sikeres." (MTI)

Cseh klasszikus a vadas knédlivel
Cseh klasszikus a vadas knédlivel
Top cikkek