Albertirsa: két faluból egy kisváros

Albertirsa meleg vizű strandjának köszönhetően - fürdővendégekkel népesül be nyáron.

Lecseréli szürkés színét a Gemenc

Határozottan minden jel azt mutatja, kopogtat a tavasz.

Rejtett kincseink Aggtelektől Vasvárig

Kétszáznál is több, különleges műemlék, kiállítóhely, múzeum nyitja meg kapuit országszerte díjmentesen a látogatók előtt április 18-án, a Műemléki Világnapon - tájékoztatott Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója.

Átszállás Milánóban

Azt olvastam valahol, a turizmus részesedése Milánó gazdasági életében egyre inkább csökken.

Portótól Lisszabonig

Portugáliát a legtöbb magyar a történelemkönyvekből ismeri, pedig a hazánkhoz hasonló méretű ország rengeteg meglepetést tartogat. Bár a Portugáliához tartozó szigeteken csodás a nyaralás, valójában a Lisszabontól Portóig vezető útszakasz a legérdekesebb. UTAZÁS TOP 50

 

Megnyitják a mihályi Dőry-kastélyt

A műemléki világnapon néhány hónapra megnyitották a felújítás alatt álló, a Győr-Moson-Sopron megyei Mihályiban található Dőry-kastélyt, és bemutatják a patinás épület megszépült részeit az érdeklődők előtt. A kastély földszintjén elkészült a látogatói fogadóterem és megújult két kiállítóterem is, ahol azok a műemlékvédelmi munkák tekinthetőek meg, amelyeket a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) készített a Nyugat-Dunántúlon 2008-ban.

Emellett kastélytörténeti és helytörténeti anyag, köztük birtoklevelek, levéltári dokumentumok, továbbá a faluról, az egykor ott élők szokásairól készült fotók is láthatók a tárlaton. A földszinten kialakított információs térben a kastélyról és Mihályi egyéb turisztikai látványosságairól készült kiadványokhoz juthatnak hozzá a vendégek.

Az emeleten is több helyiséget megnyitnak, köztük a Erzsébet Termet, amelynek igazi különlegessége fagerendás mennyezete és a XVIII. század elejéről való mestergerendája.

A két kerek saroktoronnyal díszített épület 2006 óta a KÖH kezelésében van. A többüteműre tervezett rekonstrukció első fázisa, a falszigetelés és a külső közműépítés 2007-ben elkészült. A második ütem eredményei a nyár végéig tekinthetők meg. A tervek szerint ősszel ismét az építők veszik birtokba a kastélyt, és folytatják a felújítást. Hátravan még az étterem, a konyha rendbetétele, a tetőszerkezet rekonstrukciója és bizonyos gépészeti felújítások.

A kastély a XVI. század közepe körül épült, akkor még mind a négy sarkán kerek torony állt. A Rákóczi-szabadságharc idején leégett. 1709-ben akkori tulajdonosa, Niczky György építtette újjá a hátsó szárnyat a jelenlegi késő reneszánsz formájában. Az első szárny valamivel később korai barokk homlokzatot kapott. Egy évszázadra rá a Dőry család gótizáló romantikus stílusban alakíttatta át a patinás épületet, amelynek falai között a későbbiekben működött iskola és továbbképzési központ is. (MTI)

Top cikkek