Kétéltű buszok Amszterdamban

Kétéltű városnéző buszokat indít Amszterdamban egy holland turisztikai cég: a jármű a nemzetközi repülőtérről egyenesen a város híres csatornarendszerére viszi az érdeklődőket, és ott egy vízi körúttal folytatódik a látogatás.

Spirituális nyüzsgés és időtlen csend az indiai Tehénfülben

Tudta Síva isten, hol kell megtestesülnie. A hagyomány szerint India nyugati partvidékén bújt elő a tehén alakját öltő Pritvi istennő füléből. Azóta a helyet Gokarnának (Tehénfülnek) hívják, és az egyik legfontosabb hindu zarándokhely.

Göteborg, a park- és iparváros

Göteborg, a második legnagyobb svéd város fekvésénél fogva remek "központi tábora" lehet annak, aki Délnyugat-Skandináviát veszi célba.

Burgasz, a Napos-part kapuja

A legtöbb turista csak leszáll a repülőgépről, és átutazik Burgaszon a kedvelt üdülőhelyek, Napos-part, Neszebar vagy Szozopol felé.

Krems és Göttweig - Alsó-Ausztria titkai

Bármerre indulunk el Bécsből, vonattal, autóval, kerékpárral, hajóval, Alsó-Ausztriába jutunk.

 

A holland királynő napja

Április 30-án Amszterdamban van a helyünk. Bár a holland főváros mindig izgalmas úti cél, április utolsó napján különösképpen az lehet. Ekkor van a hollandok egyik leglátványosabb nemzeti ünnepe, a Koninginnedag, azaz a "királynő születésnapja".

Az ünnepi eseményt még Wilhelmina hercegnő alapította 1885-ben. Bár a jelenlegi uralkodónő, Beatrix télen született, tekintettel a hidegre áprilisban ünnepli a születésnapját, illetve 29 évvel ezelőtti megkoronázását. Az ünnepre az egész város a nemzeti narancssárga színbe öltözik, az emberek így fejezik ki az öszszetartozásukat, és tisztelegnek a királyi család előtt. A ruhák, a kalapok és a zászlók mellett az ételek, italok is narancsos színben pompáznak.

A narancsőrület történelmi örökség, az ország függetlenségét kivívó uralkodócsalád színe már a XVI. század óta jelent egyet a szabadsággal és Hollandiával. Az egyébként is kedélyes hollandok az egész várost felpezsdítik, és koncertekre vagy a szabadpiacra igyekvő ünneplőkkel telnek meg a nagyobb terek és utcák. Utóbbi vásár a nap egyik különlegessége. Itt bárki szabadon, engedély és adó nélkül árulhatja termékeit, használt dolgait. Az utcák megtelnek árusokkal, alkudozni kötelező.

Szabad szobát a belvárosban nehezen találni, de metróval könnyen elérhetőek külvárosi szállások. Budapestről autópálya vezet Amszterdamig, de választhatunk a buszok és vonatok, illetve a fapados légitársaságok járatai közül.

Top cikkek