Csatornacsata Szegeden

Nem lefektették, hanem csak elásták 15 kilométer hosszúságban aszennyvízcsövet - állítja Tápé önkormányzati képviselője. Van, ahol hétszer is fel kellett szedni amár lerakott csöveket.

Meghalt Pénzes Henrietta

Tegnap hajnalban a budapesti Szent István Kórházban meghalt a Makó külterületén július 20-án megerőszakolt, majd felgyújtott magyarcsanádi lány, Pénzes Henrietta.

Magyar csodák: a szegedi Dóm tér együttese

Egészen különleges építészeti egységet sugall a szegedi Dóm tér. Annak ellenére így van ez, hogy épületek más-más korhoz, építői szándékhoz köthetők. A huszadik magyar csoda.

Új oroszlán érkezett a Szegedi Vadasparkba

Bóbita, egy fiatal nőstény személyében új taggal bővült a Szegedi Vadaspark oroszláncsapata.

Kata teve Szeged kedvence

Kata, a kilenc hónapos tevecsikó személyében egy új kedvenc érkezett a Szegedi Vadasparkba.

 

Amuri darvak érkeztek Szegedre

Egy ritka és különleges madárfaj, az amuri daru (Grus vipio) két példánya érkezett a Szegedi Vadasparkba; az akár 140 centiméter magasra is megnövő madárfajnak vadon mindössze 6500, európai állatkertekben 150 egyede él. A most egyéves hím a prágai, a szintén fiatal tojó pedig a müncheni állatkertben született, és az Európai Fajmegmentési Program keretében került Szegedre - közölte csütörtökön az MTI-vel Veprik Róbert igazgató.

Az amuri darvak fészküket sás- és fűfélékből a földre építik. A tojó március végén ebbe rakja vörösen pettyezett, világosbarna tojását. A 28-30 napos kotlási idő után kikelő fiókák fészekhagyók, önállóvá azonban csak 70-75 nap után válnak.

A különleges madárfaj egyedei Mongólia, Oroszország és Kína alacsonyan fekvő vizes területein, folyók menti nedves rétjein költenek, telelni pedig a Koreai-félszigetre, Japánba és Kazahsztánba vonulnak. A mezőgazdasági területek folyamatos növekedése és a folyók köré épített gátak miatt élőhelyük szűkül, ezért számuk gyorsan csökken. Öt-hat kilogrammos testüket szürkés toll borítja, a fiatalok feje és nyaka fahéjszínű. A tojó és a hím között nincs nagy különbség, csak akkor látni, hogy a hím nagyobb termetű, amikor párban vannak.

Násztáncuk során látványosan emelgetik szárnyaikat, a hím minden egyes kiáltására a tojó magas, csengő hangon válaszol. (MTI)

Top cikkek