A lignitügy Brüsszelben?

Az Európai Parlamentig gyűrűzhet a Vas megye nyugati határába tervezett lignitbánya ügye.

Körmendi tárlat a Batthyányakról

"A Batthyányak négy évszázada Körmenden 1605-2005" címmel nagyszabású kiállítást rendeznek augusztus közepétől november végéig, egyidejűleg a nyugat-dunántúli kisvárosban és a Szombathelyi Képtárban.

Aláírták a szerződést a bezenyei óriáskaszinóról

Információink szerint nemrégiben aláírták a Bezenye és Hegyeshalom határába tervezett óriási kaszinóberuházás megkezdéséhez elengedhetetlen 20 plusz 10 évre szóló koncessziós szerződést az Eurovegas Hungary Zrt. és a Pénzügyminisztérium képviselői.

Borbál Kőszegen, Buschenschank Vaskeresztesen

Egységes és helyi borút is összeköti az osztrák határ menti térséget, melynek teljes hossza 30 kilométeres. Most szombaton borbált rendeznek.

Berzsenyi-ház Egyházashetyén

Szerény, falusias otthona volt Berzsenyi Dánielnek a Vas megyei Egyházashetyén.

 

Hajsütő vas Petőfi-kéziratban

Nem nehéz elképzelni, hogy egy fiatalember szemet vet egy csinos lányra, és a Vas megyei Csöngén lévő evangélikus templom karzatáról szemez vele. Csakhogy a történet nem manapság, és nem mással esett meg, hanem Petőfi Sándorral, aki 1839 nyarán vendégeskedett a szomszédos Ostffyasszonyfán. Akkor lett szerelmes a csöngei nyugalmazott huszárőrnagy, Csáfordi Tóth Ferenc lányába, Rózába, és hozzá írta verseit.

Azonban az ifjú hölgy nem tudta igazán értékelni a sorokat, s a legenda szerint hajsütő vasát vonta be a gyöngyszemeket tartalmazó lapokkal, hogy haját bodorítsa.

A néphit szerint a lánglelkű költő a csöngei evangélikus templom orgona menti karzat egyik padjának fedlapjába ezt véste: "Spes confisa Deo nunqam confusa recedit" Róma 5,5 ("Az Istenbe vetett reménység sohasem szégyenít meg".) Az emléket kis táblával örökítették meg a helyiek. A Salkovics-házat, melyben anno Ostffyasszonyfán a költő lakott, emléktábla őrzi. Miként ugyanott, a Ragyogó nevű Rába-hídon is látható egy felirat, mely arról tanúskodik, hogy Petőfi Sándor unokatestvérével, Orlay-Petrich Somával együtt ott szeretett fürödni a folyóban. Ottjártát a ma 880 lelkes ostffyasszonyfai művelődési házban kialakított emlékszoba mutatja be, melyet a Petőfi Irodalmi Múzeum támogatásával 1973-ban alakítottak ki. A tárlat főként azt a három hónapot eleveníti fel, illetve korai költeményeit mutatja be, amikor a költő itt élt.

A szelíd szépségű kemenesháti, ma 480 lelkes Csöngén azonban egy legújabb kori költőóriás, Weöres Sándor is élt feleségével, Károlyi Amy költőnővel. Az 1913-ban Szombathelyen született irodalmi nagyság mégis Csöngét tartotta szülőhelyének, mivel a szülői házban ringott bölcsője, gyermekkorát, ifjúságát és fél életét is ott töltötte. Első verseit a petróleumlámpa fényénél írta, s arról verődtek vissza a galagonyabokrok izzásai. A 15 éves korában írt "Öregek"-re Kodály Zoltán figyelt fel, és meg is zenésítette.

A világot járt, hazai és nemzetközi hírű mesterekkel találkozott Weöres Sándor maga vallotta: minden idegszálával ehhez a tájékhoz tartozott. A szülői házból aztán - 1989. január 22-én történt halála után - 2006-ban lett szépen felújított emlékház, melyet az örökösök által adományozott hagyatékkal rendeztek be. A betérő tehát láthatja a költő házaspár bútorait, íróasztalait, lámpáit, könyvespolcait, világnagyságok által dedikált könyveiket, személyes használati és dísztárgyaikat, kézirataikat. Sőt a megzenésített Weöres-versekből ízelítőt is hallgathatnak fejhallgatók segítségével a látogatók.

A kertben pedig mintegy mosolyogva, könyvvel kezében áll a 2003-ban, Segesdi György szobrászművész által készített Weöres-szobor, mely kedélyesen invitálja az érdeklődőt egyre beljebb, beljebb. Azóta Szombathelyen is lett egy Weöres-szobor, mely a költőt padon ülve ábrázolja kedves cicájával. A városi önkormányzat pedig létrehozta a róla elnevezett hivatásos színtársulatot.

Info

A két település megközelíthető közúton Sárvár, Celldömölk vagy Répcelak irányából. Információ: Csöngei Önkormányzati Hivatal, 9513 Dózsa György u. 23.

T.: 36 (95) 395-001. Baranyai Ernő polgármester, 06 (30) 902-1244,

e-mail: baranyai@cellkabel.hu. Babosné Tatai Ildikó 06 (20) 533-3202, Göltl Andrásné 36 (30) 609-0389 - Ostffyasszonyfai Művelődési Ház, 9512 Kossuth u. 44.
Információ: Gecse József polgármester. T.: 36 (70) 595-3120, e-mail: ostffy@airplanet.hu

Weöres könyvvel a kezében invitál a csöngei emlékházba
Weöres könyvvel a kezében invitál a csöngei emlékházba
Top cikkek