A távoli Kelet közelről

Egy japán számára a gulyásleves, a falusi disznóölés, a szilvapálinka, a kisföldalatti vagy épp a nagyvásárcsarnoki forgatag ugyanannyira különleges és izgalmas, mint számunkra a sintó szentélyek és a cseresznyefa virágzásának ünnepe.

Eszéken landol a Ryanair

Horvát neve, Osijek, a szláv osek azaz akol, lejtő szóból ered, mi pedig, közös múltunkat tisztelve, Eszéknek nevezzük a magyar határtól alig 30 kilométerre fekvő várost, amely évszázadok óta a legfontosabb átkelőhely a Dráván.

A szatmári békéről itt tárgyalt a fejedelem

Rákóczi fejedelem emlékét őrzi a vajai várkastély.

Leonardo portréja az arezzói dómban

Leonardo da Vinci élénk színekben pompázó portréját fedezte fel egy olasz kutató az arezzói dóm ólomüvegablakán. Alezzandro Vezzosi, a Museo Ideale igazgatója kutatásairól Leonardo portréi című új könyvében számol be. A múzeum egyébként a toszkánai Vinciben, Leonardo da Vinci szülővárosában látható, ahol a reneszánsz művész 1452-ben látta meg a napvilágot - olvasható a Discovery News hírei között (http://discovery.com) Az ominózus portré egy szeretetreméltó szakállas idős urat ábrázol vörös kalapban.

Portótól Lisszabonig

Portugáliát a legtöbb magyar a történelemkönyvekből ismeri, pedig a hazánkhoz hasonló méretű ország rengeteg meglepetést tartogat. Bár a Portugáliához tartozó szigeteken csodás a nyaralás, valójában a Lisszabontól Portóig vezető útszakasz a legérdekesebb. UTAZÁS TOP 50

 

Átszállás Milánóban

Azt olvastam valahol, a turizmus részesedése Milánó gazdasági életében egyre inkább csökken. A látogatók csak átutaznak a városon, vagy egy gyors tárgyalás után továbbállnak.

Jómagam is ezt a statisztikát erősítettem volna, ha a szomszédos Bergamó és Milánó nemzetközi repülőtere, a Malpensa közötti gyors átszállást nem bővítem másfél napos városnézéssé. Mint utóbb kiderült, megérte. Milánó Olaszország gazdasági központja, iparváros. Mintha ez a jellemzője egy kicsit alacsonyabb polcra helyezné mondjuk Firenze vagy Siena, pláne Róma mellett. Pedig látnivaló akad bőven, ipariközpont-jellegének nyoma sincs a történelmi városrészben - nem úgy, mint a külvárosokban. Egy teljesítményorientált turista akár egy nap alatt is végezhet a főbb látnivalókkal, a város ennél azonban sokkal többet nyújt.

Ott van mindjárt a város leghíresebb épülete, az olasz gótika gyöngyszeme, a dóm, amely a római Szent Péter-bazilika után Olaszország második legnagyobb temploma. Létrejötte a híres katedrálisok építésének végtelen története: amíg a kölni dóm befejezéséhez 600 év kellett, addig a milánóit alig 500 év alatt rakták össze a derék olasz mesterek némi barokk, majd reneszánsz beütéssel, amit a XIX. század végén ismét szépen átvezettek eredeti stílusába, a gótikába. A Dóm téren, a Piazza del Duomón szenegáli karkötőárusok és balkáni koldusok tömegei adják az ellenpontot.

Néhány méterrel odébb már a XIX. századi bevásárlóközpontok prototípusában találjuk magunkat útban a város operaháza, a Scala felé. A bevásárlóközpont nem más, mint egy fedett passzázs. Ez a Galleria Vittorio Emanuele II, amelyet Milánó szalonjának neveznek az itt található luxusboltok miatt. A nagy presztízsű helyen Gucci, Prada vagy éppen Louis Vuitton termékei közül lehet csemegézni, és minden bizonnyal itt található a világ legelegánsabb környezetében lévő amerikai gyorsétterem is.

Innen könnyű eljutni a Castello Sforzescóhoz, a Sforza-kastélyhoz. A XV. században épült hatalmas, négyzet alaprajzú építmény egykoron a milánói hercegek rezidenciája volt, majd a reneszánsz alatt a kor legragyogóbb, legelegánsabb és legművészibben berendezett hercegi székhelyeinek egyike lett. Innen már csak öt perc séta az Utolsó vacsorának otthont adó Santa Maria delle Grazie-templom, és szűkre szabott pár órás belvárosi sétánk vége. Illetve még egy kapucsínó belefér.

Info

Milánóba a legolcsóbban fapados légitársasággal lehet kijutni. Ezek Bergamóban szállnak le, ahonnan 7 euró a buszjegy Milánó központjába.

Milánó nevezetességeinek nagyja a történelmi városrészben található, amin belül kényelmes sétával bármit el lehet érni. A tömegközlekedés kiváló.

A dóm
A dóm
Top cikkek