A távoli Kelet közelről

Egy japán számára a gulyásleves, a falusi disznóölés, a szilvapálinka, a kisföldalatti vagy épp a nagyvásárcsarnoki forgatag ugyanannyira különleges és izgalmas, mint számunkra a sintó szentélyek és a cseresznyefa virágzásának ünnepe.

Simón Bolívar szülőháza Caracasban

A mintegy kétezer négyzetkilométeren elterpeszkedő, a külső településeivel együtt hatmillió lakosú Caracas nem sorolható a leglátogatottabb turistaközpontok közé.

Göteborg, a park- és iparváros

Göteborg, a második legnagyobb svéd város fekvésénél fogva remek "központi tábora" lehet annak, aki Délnyugat-Skandináviát veszi célba.

Átszállás Milánóban

Azt olvastam valahol, a turizmus részesedése Milánó gazdasági életében egyre inkább csökken.

Karpatosz: szörf és görög tradíciók

Az Égei-tenger déli részén, Rodosz és Kréta között félúton fekszik Karpatosz szigete. A két népszerű turistaparadicsom között fekvő görög sziget ragaszkodik hagyományaihoz és tradicionális életmódjához.

 

Eszéken landol a Ryanair

Horvát neve, Osijek, a szláv osek azaz akol, lejtő szóból ered, mi pedig, közös múltunkat tisztelve, Eszéknek nevezzük a magyar határtól alig 30 kilométerre fekvő várost, amely évszázadok óta a legfontosabb átkelőhely a Dráván. Legfőbb látványossága pedig a XVII. században épült vár - története nagy harcokban bővelkedik, rómaiak, törökök, osztrákok, magyarok és a kilencvenes évek balkáni háborújában szerbek is csatáztak érte. Ma Európa védett barokk műemlékei közé sorolják be.

De nem csupán történelmi séta csábíthat Szlavónia kereskedelmi és kulturális központjába, ahol a magyar szót manapság már kevesen értik, hanem egy kellemes ebéd is, mondjuk, annak öszszevetésére, miben hasonlít vagy különbözik a helyi csípős halleves a magyar halászlétől, a villányi vörös pedig a helyi tájboroktól.

Horvátország negyedik legnagyobb városába május elejétől immár repülővel is el lehet jutni Németországból. Az Eszéktől 20 kilométernyire fekvő kifutópálya 2500 méter hosszú és 45 méter széles, a terminál évente 120 ezer utast fogad. Az új fapados járatra most még akár 10 euróért is foglalhatunk helyet egy irányba, ami valószínűleg a magyarországi utasoknak is csábító ajánlat.

Aki pedig Eszéken tenne hétvégi látogatást, négycsillagos szállodák és kis családi panziók között is válogathat, azaz könnyen talál szállást éjszakánként 140 euróért épp úgy, mint 40-ért.

Top cikkek