Hanzáktól a HafenCityig

Vízpart vagy kultúra? - egy nyári hosszú hétvégét tervezve ki ne morfondírozott volna ezen a dilemmán? A megoldás az 1200 éves Hamburg lehet.

Ahol az Atlanti-óceán találkozik a Balti-tengerrel

A fapados járatok korában ma már nem luxus a skandináviai utazás.

Stockholmba kétszer kell elmenni

Ha igaz egy városra, hogy nyáron és télen más-más arcát mutatja, akkor az Stockholm.

Malmőben senki sem unatkozik

Magyar turisták ritkán jönnek a svédországi Malmőbe.

Krems és Göttweig - Alsó-Ausztria titkai

Bármerre indulunk el Bécsből, vonattal, autóval, kerékpárral, hajóval, Alsó-Ausztriába jutunk.

 

Göteborg, a park- és iparváros

Göteborg Svédország második legnagyobb városa - fekvésénél fogva remek "központi tábora" lehet annak az utazónak, aki Délnyugat-Skandináviát veszi célba, mivel Koppenhága, Stockholm és Oslo egyaránt közel 300 kilométerre esik a várostól.

A félmilliós Göteborg annak ellenére, hogy hatalmas iparral rendelkezik, igazi parkváros. A XIX. század végén épült grandiózus sugárútjain hatalmas paloták, óriási fák sorakoznak, a tengervízzel töltött csatornái pedig különösen kedves hangulatúak, akárcsak a Svédországban ritka villamos is.

Ha déli irányból autóval érkezik, szinte megijed az ember a hatalmas ipar láttán, hogy aztán mosollyal oldja fel a szorongását Liseberg, Európa egyik legremekebb vidámparkja. A városba érve, aztán minden eltűnik, ami az ipari tevékenységre utal. Ez egy igazi élhető, jó levegőjű és nyugodt város!

Érdekes módon maga Göteborg nem igazán szokott külföldi turisták célpontja lenni, sokkal inkább a hatalmas konferenciákra, sporteseményekre, szakmai kiállításokra érkeznek tömegesen látogatók a városba ahol kiváló szállodák, éttermek várják őket és rengeteg rendezvény. Az árak igazán elviselhetőek, sokkal olcsóbb minden, mint Stockholmban, így aztán a legegyszerűbb turista is megengedhet magának egy-egy kikötői kiskocsmában egy kellemes, zenés vacsorát. Göteborg - hatalmas nemzetközi kikötője miatt - meglehetősen kozmopolita város, az emberek nagyon már semmin sem csodálkoznak és sokkal nyitottabbak, mint az ország északi részeiben lévő városokban.

A göteborgi kirándulást ajánlatos otthon kezdeni a http://www.goteborg.com/ vagy a Google "göteborg turistattraktioner" című 13 nyelvű világhálóoldalon. Helyesen teszi, aki utazását a GöteborgsPaketet keretein belül szervezi meg, mert így olcsóbban jut szállodához (bőséges reggelivel) és nagyon kedvezményes múzeumi, operai és színházi belépőkhöz jut, valamint kedvezménnyel veheti igénybe a kihagyhatatlan lisebergi vidámparkot és a spa-szolgáltatásokat is. A városban éppen aktuális rendezvényekről a http://gulasidorna.eniro.se/rubriker/r1001452/turistattraktioner,+utflyktsm%E5l/g%F6teborg oldalon lehet tájékozódni, és itt lehet ingyen térképet is letölteni. A Göteborg Pass a közlekedést és a múzeumi belépőket teszi olcsóbbá, kiváltható a repülőtéren és a helyi Turistbyrban.

Aki szereti a focit, annak kellemes nyári programot és egészen különös hangulatú élményt jelenthet a minden évben az Ulleviben megrendezésre kerülő gyerekfoci-világbajnokság.

Aki viszont a minőségi európai filmeket kedveli, az január végén, február elején jöjjön, mert igazán kedvét lelheti a város nemzetközi, a Guldbagge-ért (Aranybogárért) küzdők filmfesztiváljában.

Amit okvetlenül meg kell nézni, az többek közt a híres Ullevi stadion, a kikötő és a Drottningtorget (Királynő tér), az arborétum, a nagyon szép vasútállomás, és persze Liseberg, valamint a göteborgi szigetvilág (skärgĺrden) és a hajózási múzeum.

Info

Budapestről a legegyszerűbb és a legolcsóbb repülővel Göteborgba utazni. A Malév-jegy ára sem egetverő, de a WizzAirnél már 5000 forintért is kapni menettérti jegyet, ha idejében leköti az ember.

Figyelem! Svédország megtartotta nemzeti valutáját, így ajánlatos még Magyarországon svéd koronát venni.

Kedves hangulatúak a város tengervízzel teli csatornái
Kedves hangulatúak a város tengervízzel teli csatornái
Top cikkek