Tudják, ki gyilkolt Moszkvában

Előrelépés lehet a két éve meggyilkolt Anna Politkovszkaja ügyében: az ügyészség állítólag mégis ismeri a megrendelőt. Ha tudják is, egyelőre titokban tartják. A nyomozati hatóság vezetője az októberben lezárt nyomozás után még azt mondta: megközelítőleg sem tudják, ki volt a megrendelő, és a gyilkost is tovább keresik.

Orosz moratórium iráni rakétákra

Oroszország meghatározatlan időre leállítja a roppant korszerű S-300PMU1 komplex légvédelmi rakétarendszer szállítását Iránnak, tudta meg az Interfax.

48 óra Szentpéterváron

"Észak Velencéjének" is nevezik az egykori Leningrádot, bár az áprilisban a Néván úszó jégtáblák látványa nem hagy kétséget afelől, melyik szélességi fokon tartózkodunk.

Toronyház miatt bukhat a szentpétervári világörökség

A szentpétervári önkormányzat engedélyt adott a Gazpromnak az úgynevezett Ohta központ felépítésére: annak 400 méter magas központi felhőkarcolója a műemléki belváros szinte minden pontjáról látható lesz, és nem kizárt, hogy emiatt a város jelentős része lekerül az UNESCO Világörökség-listájáról.

Tretyjakov: vászon és szalonna

Ha a szalonna nem lett volna kelendő, talán sosem jön létre a Tretyjakov galéria. A kereskedő a festészet egyik nagy támogatója volt. UTAZÁS

 

Kreml-séta politika nélkül

Ha a sajtó azt a szót használja: "Kreml", akkor legtöbbször az orosz kormányt, a hatalom központját érti rajta. A vörös fallal körülvett, sok száz éves erődítmény azonban nem csupán Putyinról és Medvegyevről szól. Az orosz történelem számos emléke és fontos helye található itt meg, amelyek a látogatók előtt is nyitva állnak.

A Kreml helyszíne már az időszámításunk előtti második évezredben is lakott volt, és évszázadokon át volt az orosz birodalom kulturális, politikai és egyházi központja. A palotakomplexum közepét, a Katedrális teret számos templom veszi körül. Itt található a Mennybemenetel-székesegyház, amely évszázadokon át a cárok koronázásainak színhelye volt, de itt iktatták be az ortodox egyház pátriárkáit és a metropolitákat is. Az Angyali Üdvözlet székesegyháza pedig az uralkodók "házi" temploma volt.

A Kreml épületeiben berendezett múzeumokban megismerhetjük Oroszország elmúlt évszázadainak használati tárgyait és mindennapi életét. A Pátriárka palotájában a XVII. századból származó használati tárgyakat láthatunk, és az ortodox egyház akkori vezetőinek ruháit, kellékeit láthatjuk. E palota mellett állították ki a 38 tonnás, díszes cárágyút és a cárharangot is. Az ágyúval ellentétben, amelyet a kutatások szerint legalább egyszer elsütöttek, a harangot sosem használták, mert már az öntés során elrepedt. Csupán a belőle letört darab 11 tonnát nyom.

A Fegyverraktárnak elnevezett épületben pedig a cári uralom gazdagságáról kaphatunk képet: termek sora mutatja be az uralkodók ünnepi ruháit, koronázási díszeit, arany és ezüst étkészleteket. Aki azonban Oroszország igazi gazdagságát szeretné megérezni, egy ajtóval arrébb menjen be a pénzügyminisztérium Állami Gyémántalapjának kiállítótermeibe is. Az orosz állam drágaköveiből és ékszereiből láthatunk itt válogatást. Biztonsági ellenőrzés és minden táska-kabát leadása után léphetünk csak be a tíz centiméter vastag ajtón át az elsötétített terembe. Olyan, mintha a gyémántok szórnák a fényt csupán, és a látogató önkéntelenül is suttogva kezd beszélni. Az első vitrinekben csiszolt és csiszolatlan gyémántok sorakoznak, a kisebbek csupán tálcákra halmozva. A nagyobbaknak azonban külön tartó és név is jár. A legnagyobb csiszolatlan gyémánt a Szovjet Kommunista Párt 26. Kongresszusa, amely bizony még a nem messze elhelyezett Puskinnál is nagyobb. A terem másik oldalán abból kapunk ízelítőt, a drágaköveket hogyan használták fel az ékszerészek - egészen a huszadik századig végigkövethetjük a stílusok változásait.

A kiállítás legérdekesebb darabjai mégis a cári koronázási ékszerek, amelyek a kis különteremben kaptak helyet. A Nagy Katalin számára készített koronát mintha gyémántokból szőtték volna. A közel ötezer kő ragyogása elnyomja a mellette fekvő ékszerekét is. Pedig többnek saját legendája is van. A cári jogarban látható Orlov-gyémánt eredetileg egy hindu templomból származott, talán egy istenszobor szeme lehetett. Kalandos úton került Európába, ahol a - ki tudja, menynyire igaz - legenda szerint azért vásárolta meg Orlov gróf, hogy visszanyerje egykori kedvese, Nagy Katalin cárnő szerelmét, aki ekkor már inkább Patyomkin tábornokot részesítette kegyeiben. Katalin nem tért vissza régi szeretőjéhez, de a gyémántot róla nevezte el, és jogarba foglaltatta. A kiállítás csupán két teremből áll, de ott olyan nagy a gyémánt és más drágakövek koncentrációja, hogy a kifelé útba eső, többkilós aranyrögök már nem is tűnnek olyan érdekesnek.

A vörös fal sok látnivalót takar
A vörös fal sok látnivalót takar
Top cikkek