Év végi kalandok a Balatonnál

A Balaton ősszel látványként, vagy hajózva pazar élmény, de nem kell lemondani a fürdőzésről sem.

Kedvezmények a Dunakanyarban

Hosszú nyelű fakanállal, mézzel és répával etetni a barnamacikat a veresegyházi Medveparkban, jelzett turistautakon felkapaszkodni a Börzsöny csúcsára, a 938 méter magas Csóványosra, végigsiklani a téli-nyári bobpályán, lubickolni az esztergomi Aquapark élményfürdőiben, megcsodálni Magyarország első fővárosa, Visegrád műemlékeit, Zoránt, Sebestyén Mártát, Paya Beát és kamarazenét hallgatni a Szentendre Tavaszi Fesztivál estjein - sok más mellett ezek lehetnek a programjaink, ha a közeli hetekben a Dunakanyarba látogatunk.

Hívogat a Szalajka-völgy

A Bükk-hegység négy évszakos turisztikai látványossága a Szalajka-völgy az azonos nevű patakkal, a vízesésekkel, pisztrángokkal és épített nevezetességeivel.

Rejtett kincseink Aggtelektől Vasvárig

Kétszáznál is több, különleges műemlék, kiállítóhely, múzeum nyitja meg kapuit országszerte díjmentesen a látogatók előtt április 18-án, a Műemléki Világnapon - tájékoztatott Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója.

Hazajáró Hétvége: minden, ami falusi

A tiszta, jó levegő, a táj szépsége, a vidéki porták hangulata, a természet közelsége, a háziállatok látványa, a tájegység egyik-másik híres eledele, díszes népviselete, a csend, a nyugalom, a békesség és még számos egyéb körülmény teszi a nagyvárosiak számára különösen vonzóvá a falusi környezetet.

 

Kikelet- köszöntő

E melléklet oldallevonatait lapozgatva tűnt fel, hogy több cikkünk címében is szerepel a tavasz. A hosszúra nyúlt tél utáni tavaszvágyódásunkat fejezik-e ki a címek vagy az utazási irodák is lapoztak egyet a naptáron, nem tudom. Tény, hogy immár nem feltétlenül szükséges a mediterrán Ciprusra utaznunk, közelebb, hazai tájakon is találunk tavaszi programokat.

A Magyar Turizmus Zrt. például tavaszköszöntő kampányának keretében az észak-alföldi régióba csábítja a téli szürkeséget, a rohanó városi életet, a hideg időt megunt utazókat. A fürdőkultúrájáról ismert régió pihentető gyógyvizeivel, melegséget árasztó szaunáival, friss levegőjével várja a kikeletet leső kirándulókat. A mórahalmi Erzsébet fürdő szolgáltatásait ugyan hideg időben is igénybe vehetjük - sőt akkor igazán -, de a vendéglátók már készülnek a külterületi programok indítására is. Lehet majd lovagolni, háziállatokat simogatni, s egy kilátóból megtekinthető a Nagyszéksós-tóhoz telepített bivalygulya dagonyázása is. Mórahalmon már takarítják az erdei iskola termeit, ki tudja, hátha gyorsan melegszik az idő, s a tavaszi szünetben már jönnének a diákok osztálykirándulásra.

Ébredezik a Dunakanyar is. Máris láthatunk kisdiákokat, akik hosszú nyelű fakanállal, mézzel és répával etetik a barnamacikat a veresegyházi Medveparkban, mások felkapaszkodnak a Börzsöny csúcsára, és 938 méterről siklanak lefelé a téli-nyári bobpályán. Megint mások a szentendrei tavaszi fesztivál programját lapozgatják, s várják Zorán, Sebestyén Márta és Paya Bea fellépését. Ám a Dunakanyar szállodásai semmit sem bíznak a véletlenre. Vagy a természetre. Tavaszi kedvcsinálóként ritka akcióval rukkoltak elő: március 1-től május végéig 36 szálláshelyen kínálnak kedvezményt, azaz két éjszaka áráért három éjszakát tölthet szállásán a vendég.

Top cikkek