Tavaszi szigettúra az adriai Mljet-expresszel

Mediterrán dzsungel övezte, különleges belső tórendszer - az Adria legzöldebb szigete Odüsszeuszt hét évre ejtette rabul.

Hol nyaralhat ötezerért?

Mikor szeretne egy hetet tengerparton nyaralni, és mennyi pénzt szán rá? Fordított világ van az IBUSZ-irodákban: nem azt kérdik az utazni készülőtől, hogy a világ mely tájára vágyik, hogy azután közöljék az odavezető túra árát, hanem éppen ellenkezőleg.

Vrsar: tenger, gitárok, luxus

Giacomo Casanova szerzett először hírnevet az elbűvölő isztriai halászfalucskának.

A Volánbusz nemzetközi üdülőjáratokat indít

A Volánbusz Zrt.

Dubrovnik-Durres turistahajó

.

 

Milka, a pásztorlány

A szomszédos Horvátország mélye nem kevésbé bővelkedik csodákban, igaz, a többezernyi barlangból egyelőre mindössze 20 látogatható. Ezek között van a Porectől 8 kilométerre, Rijekától 90-re, Budapesttől pedig épp 600-ra fekvő Baredine-barlang, amelyet az Isztriai-félszigeten, Nova Vas település mellett érdemes keresni.

Hatvan méter mélyben fekvő öt terme 40 perces sétával fedezhető fel, főszezonban reggel fél 9-től este hatig indulnak csoportok, tavasszal azonban csak előzetes egyeztetés után. "Emberhal" itt is van, sőt, a XIII. századból fennmaradt legenda szerint két szerelmes szelleme is bolyong a mélyben. Történt állítólag, hogy egy poreci nemes, Gabriel, beleszeretett Milkába, a pásztorlánykába. Gabriel anyja nem nézte jó szemmel a kapcsolatukat, ezért lefizetett három rablót, hogy öljék meg Milkát. Ők elvitték a barlang bejáratához a lányt, és bedobták a mélybe. Amikor Gabriel erről tudomást szerzett, lóra kapott, és elvágtatott a barlang szája felé - többé senki nem látta viszont. Aki nem hiszi, járjon utána: a helybeliek büszkén mutogatják Milka kővé vált testét Baredine mélyén...

A Porec vagy Rovinj környékén nyaralók egyébként "barlangkutatással" is hűsölhetnek a nyári napokon, a poreci Proteus egyesület profi barlangászai ugyanis rendszeresen szerveznek túrákat lelkes amatőröknek, akiket biztosan elvisznek a tavaly ősszel megnyitott Mramornica-barlangba, Brtoniglához közel.

A futballpálya nagyságú, 10 ezer éves, 1770-ben felfedezett föld alatti teremben 13 méter magas, fantasztikus cseppkőszobrok közé a gyerekek 25, a felnőttek 50 kunáért léphetnek be.

Az európai régészek számára a legizgalmasabb horvát barlang Trogir mellett, a hét kastély öblében található. A Mujinában olyan 50 ezer éves kőeszközökre bukkantak ugyanis, amelyeket a Neander-völgyi emberek használtak. Ez a barlang azonban egyelőre még zárva marad a nagyközönség előtt, ám a dubrovniki reptér alatt fekvőbe, amelyet a terület egykori tulajdonosáról Durovicának neveztek el, néhány hónapja már szabad a bejárás.

A legalább ötezer éves barlangot 1913-ban Karel Absolon cseh kutató fedezte fel, ám 1962-ben egyszerűen bebetonozták a bejáratát, mivel útban volt a repülőteret építőknek. Hét évvel ezelőtt kezdték feltárni újra.

A 10 méter magas és 25 méter mélyre futó, 200 méteres járatban különleges mikroklíma uralkodik, így a látogatók számát napi öt, egyenként legfeljebb 25 fős csoportban maximalizálták. Aki kimarad, azért nem marad le teljesen a csodáról, hiszen a repülőtéren legalább egy multimédiás bemutatót megtekinthet róla.

Top cikkek