Hol ér a legtöbbet a turisták pénze?

Horvátországban és Csehországban többet ér az osztrák turisták pénze, mint nálunk - derül ki az Osztrák Szövetségi Statisztikai Hivatal tanulmányából.

A házmester és Pirandello, meg a politika

Miközben Horvátország EU-s csatlakozásának feltételeként az egykori isztriai és dalmáciai olaszok ingatlanjaik visszaszolgáltatását követelik (összesen 350 ezer kárpótlási kérelemmel), a Fiumei Társaság "semleges területen", a Római Magyar Akadémián tartott találkozót a "népek és kultúrák találkozási pontjának" nevezett városról.

Burgasz, a Napos-part kapuja

A legtöbb turista csak leszáll a repülőgépről, és átutazik Burgaszon a kedvelt üdülőhelyek, Napos-part, Neszebar vagy Szozopol felé.

Vrsar: tenger, gitárok, luxus

Giacomo Casanova szerzett először hírnevet az elbűvölő isztriai halászfalucskának.

A Volánbusz nemzetközi üdülőjáratokat indít

A Volánbusz Zrt.

 

Hol nyaralhat ötezerért?

Mikor szeretne egy hetet tengerparton nyaralni, és mennyi pénzt szán rá? Fordított világ van az IBUSZ-irodákban: nem azt kérdik az utazni készülőtől, hogy a világ mely tájára vágyik, hogy azután közöljék az odavezető túra árát, hanem éppen ellenkezőleg. Ha megjelöljük költési hajlandóságunk mértékét, akkor megmondják, hogy melyik ország tengerpartján, milyen típusú szállást, ellátást és egyéb szolgáltatást kaphatunk.

A legújabb akció keretében még olyan kis összeget megjelölni se szégyen, mint a heti ötezer forint, mert ennyiért is elérhető egy szerény szálláshely a görög vagy az olasz partok apartmanjainak egyikében. Igaz, a minimálisan felajánlható ötezerért többet nem kaphatunk, ami annyit tesz, hogy minden egyébről, így az odautazásról és az étkezésekről is magunknak kell gondoskodnunk. De minél magasabbra emeljük a tétet, annál több szolgáltatást kapunk, és a skála széles, egészen a repülős utakig, a sokcsillagos szállodákig terjed.

Ha belemegyünk a játékba, akkor az iroda garantálja, hogy idén eltölthetünk egy hetet a tengerparton, és azért legfeljebb annyit fizetünk, mint amennyi a last minute ára volt tavaly. Pedig ez aztán a legkevésbé sem az utolsó pillanatra halasztott helyfoglalás, hanem a lehető legkorábbi, hiszen az akció kora tavaszi: március 31-ig tart. Bár a kondíciók sorát magunk szabhatjuk meg, az utazásszervező cégek két tekintetben határt szabnak vágyainknak. A nyaralás helyszíne nem lehet más, mint az olasz, a görög, a spanyol, a török, a horvát vagy a bolgár tengerpart, és helyet csak addig kaphatunk, amíg a készlet tart.

Hogy miféle készlet, azt is elmagyarázza Komora Zoltán, az IBUSZ Utazási Irodák Kft. turisztikai igazgatója. Ahhoz, hogy egy utazásszervező vállalkozás időben közzétehesse aktuális programfüzetét, legalább fél évvel az idény előtt bevásárol. Szakemberei felkeresik a megcélzott tájakat, kiválasztják és lefoglalják a szálláshelyeket. A cég előleget fizet értük, vagy garantálja a fizetést, függetlenül attól, hogy utasai igénybe vették-e az ágyakat. Ezt a kockázatot kénytelen vállalni azért, hogy utasainak garantálhassa: a meghirdetett férőhelyek biztosan a rendelkezésükre fognak állni, azokat a szálláshely üzemeltetője másnak, például váratlanul beeső csoportnak már nem adhatja el.

Top cikkek