Bécs: még tartanak a nyári örömök

Mint egy igazi mediterrán város! - kiáltott fel meglepetten a minap egyik Bécsbe látogató ismerősöm.

Kötelező lehet a sisak viselése az Ausztriában síelőknek

Több osztrák tartomány vezetése is mérlegeli a védősisak használatának kötelezővé tételét a sípályákon. Hozzávetőleg 60-65 ezer síelő szorult kisebb-nagyobb sérülések miatt kórházi ápolásra a 2007/08-as évadban.

Varázshegy

A magyarok közül sokan drágának, puccosnak tartják, az osztrákok is gyakran legyintenek, mondván kissé lekezelően, sok ott a "bécsi", a Semmering vitathatatlanul egyedi az osztrák síterepek palettáján.

KRESZ a sípályákon

Március elsejével ugyan beköszöntött a meteorológiai tavasz, de még nyomokban itt a tél, a magas hegyekben pedig javában tart a síszezon, ami mágnesként vonzza az alpesi sportok szerelmeseit.

Baden, a Bécsi-erdő szívében

Egyre több bécsi barátom invitál új otthonába - a fővárostól 25 kilométerre, Badenbe.

 

Hochkar: drága, de a hó biztos

Már csak az hiányzik, hogy az osztrák szállásadónő magyarul üdvözölje az embert Ausztriában. Az osztrák mini-síparadicsom, Hochkar környékén az ember már semmin sem lepődik meg: a helyi központnak számító Göstling an der Ybbs falucska uszodájában magyarul olvashatók a viselkedési (jobban mondva vetkőzési szabályok), a közeli Mariazell főterének éttermében magyar étlapról, magyar pincértől rendelünk vacsorát.

A Budapesttől 430 kilométerre fekvő alsó-ausztriai Hochkart ott-jártunkkor elárasztották a magyar síelők. Nem csoda, hiszen síelős berkekben ezt tartják a legközelebbi hóbiztos terepnek, dacára annak, hogy a csúcs csupán 1770 méter magas, ám fekvésének köszönhetően a völgy sokáig megtartja hóborítását. Hochkar nem pályarengeteg, de az összesen 18 kilométer hosszú, kilenc felvonóval felszerelt pályarendszer és az ugratókkal ellátott funpark a nem túl vérmes síelőknek elég terepet biztosít. A merészebbek felderíthetik a felvonók alatti buckásokat, vagy a fenyőfák közti vadregényesebb terepet is - és merészekből elég sok van, hiszen a nap végére keresztül-kasul karistolják a hegyet.

E sport elengedhetetlen része a hüttézés: a menedékházak előtt jó idő esetén akár nyugágyakban kortyolhatjuk a forralt bort és kanalazhatjuk a gulyást vagy a szalonnás lencsét, édesszájúak kipróbálhatják a helyi specialitást, a germknödelt (szilvalekvárral töltött gombócot) mákkal és vaníliaszósszal. A síelés nem olcsó mulatság: egy szolidabb ebéd 5-8 euróba kerül, hozzá a három euró körüli forralt bor, puncs vagy a hasonló áron mért sör. A síbérlet naponta személyenként 30 euró, de nincs túl nagy kedvezmény akkor sem, ha több napra váltjuk (négy napra például 99 euró). Hochkar egyik nagy hátránya - de ez a legtöbb osztrák sítereppel így van -, hogy nincs pályaszállás: nem lehet délután "besíelni" a házba vagy hazaugrani ebédelni, hiszen a közeli falvakból 10-20 kilométert autózva lehet csak megközelíteni.

A legtöbben bázisnak az Ybbs folyó menti Göstling falucskát (illetve annak környékét) választják. A falu központjában kevés a kiadó szoba, az osztrákok inkább a faluszélen, vagy a dombok tetején fekvő parasztházaikat adják ki. A szállás minőségével azonban nem szokott gond lenni: az apartmanok tágasak, jól felszereltek és gyerekbarátok. A legtöbb helyen kérhetünk gyerekágyat, sőt e sorok írójának még babakocsit is szerzett a szállásadónője. Gyerekeknek óriási élményt jelenthetnek a parasztházaknál tartott állatok, a teheneket, kutyákat, macskákat meg is simogathatjuk, már, ha hagyják magukat. Aki apartman helyett beéri szobával is, annak általában bőséges reggeli is dukál, nemegyszer saját lekvárral, sajttal, péksüteménnyel.

Göstling nem a világ közepe, egy templomon, egy uszodán/szaunán, egy hipermarketen és néhány sportbolton kívül sok látnivalója nincs, de egy egész napos síelés után nem is vágyik ilyenre az ember. A 32 fokos uszodavíz és a különféle szaunák viszont jól ellazítják az izmokat - és könynyítenek a pénztárcánkon is. Az uszodabelépő ugyanis öt euró, de ha a szaunát is igénybe akarjuk venni, az már kilenc eurót kóstál: utóbbiba szigorúan fürdőruha nélkül léphetünk csak be, így a szégyenlősebbeket az első sokk az öltözőben éri, ahol pőrén flangál fiatal és idős.

Ha mégis lenne erőnk és energiánk egy kis városnézésre, akkor elruccanhatunk a 40 kilométerre fekvő Mariazellbe, a híres zarándokhelyre. A barokk bazilika ezüstszobrai lenyűgözőek, a gigantikus oltár meghökkentő, és megerősíti az ember hitét - ha másban nem, a katolikus egyház gazdagságában. Az esti élet nem jellemző az osztrákokra: mintha sötétedés után mindenki visszabújna a kuckójába, az utcák elnéptelenednek, még a magyar turisták is inkább otthon pihenik a fáradalmaikat. Elvégre reggel fél kilenckor már nyitnak a síliftek.

Info

Szállások Göstlingben:

apartmanok 60-80 euró/éjszaka (önellátás).

Szobák 20-30 euró/éjszaka (reggelivel).

Hotel félpanzióval:

60-80 euró/fő/éj.

Napfényes síelés a Hochkaron
Napfényes síelés a Hochkaron
Top cikkek