Bécs: még tartanak a nyári örömök

Mint egy igazi mediterrán város! - kiáltott fel meglepetten a minap egyik Bécsbe látogató ismerősöm. Nem is elsősorban a kánikulára gondolt, sokkal inkább a virágözönre, a kávéházak és éttermek utcai teraszaira, amelynek színes ernyői alól jókedvűen kávézó, söröző vendégek vidám hangzavara árad az utcákra. Bécs ilyenkor - és még nagyon sokáig, a vénasszonyok nyarába belenyúlva - az utcákon él.

Különleges lehetősége adódik még a strandolásra is, mégpedig természetes körülmények között. Nem is kell hozzá autó, metróval is könnyedén elérhető az Alte Donau, a Duna holtága, közvetlenül az ENSZ-központ után. Körbekerített strandot éppúgy találni itt, mint szabad területet, ahol lehet napozni, heverészni, és persze fürödni, úszni a tójellegű holtágban. A folyó e teljesen állóvizű szakaszán nagy élet van, vitorlásklubok is működnek, s a vízminőség sem ad okot aggodalomra: a főváros illetékesei rendszeresen ellenőrzik, a hínártól, iszaptól megtisztítják. A bécsiek számára a hétköznapokból nyaralást varázsol ez a lehetőség. A szabad strandokon is van persze vécé és valami kis nem túl bonyolult büfé, de a meglehetősen hoszszú szakaszon - mindkét parton - akadnak jóféle kisvendéglők is. Ahogy Bécsben általában, itt sem feledkeznek meg a kutyásokról: míg az egyik oldalon tilos, a másikon megengedett a négylábúak jelenléte. A bennszülöttek tudják, hol számíthatnak kutya fürdőtársra, akit ez zavar, az a másik oldalt választja. Igaz, a kutyáknak kijelölt részről tárul a legizgalmasabb kilátás a szem elé. Aki nem akar a város közepétől eltávolodni, az a Duna-csatornán immár évek óta működő strandhajón mártózhat meg, legalábbis szeptemberig, de Bécs szinte minden kerületében nagyszerű városi fürdők, a külsőbb részeken igazi strandok várják a látogatókat - igaz, elég borsos belépőért.

Még az építők, az alapítók számára is meglepetés, milyen népszerűvé vált a Múzeumi Negyed belső udvara. Az egykori császári lovarda, és a mellette felépített modern múzeumok - a Leopold és a Modern -, illetve a gyermeklétesítmények és az építészeti központ közé 2003 óta fura formájú hatalmas műanyag fekvő-ülő alkalmatosságokat helyeznek ki, mégpedig évente változó színűeket. Volt már rózsaszín, szürke, türkiz és világoskék, az idei év a liláé. A bécsiek hamar rájöttek, milyen kényelmesek: a nap minden szakában heverésznek rajtuk. Van, aki olvas, közben zenét hallgat, mások laptopjukon kopognak, vagy éppen megosztják a helyet és beszélgetnek - a lényeg, hogy a téren mindig van élet, délben megtelnek a hangulatos kisvendéglők, a múzeumokból kifelé tartók is elidőznek egy kicsit. A Zoom gyermekmúzeum és a gyermekszínház saját kisebb udvarral rendelkezik, ott szellemes eszközökkel felszerelt játszótér áll rendelkezésre.

Az esték aztán újabb örömöt hoznak. Évről évre szaporodnak a szabadtéri mozik: a legnépszerűbb és legszebb a Városháza előtti tér, ahol nemcsak a csipkés épületre kitett vászonra vetített remek komolyzenei filmek okoznak örömet, hanem a jókora étteremváros is. A kínálat nemzetközi, a látvány remek, bár mindig sokan vannak, és az árak nem éppen alacsonyak. Sötétedéskor indul a http://www. wienevent.at/ honlapon. De csaknem egyidős, 17 éves a Mozi a csillagok alatt, az Augartenben, és újabban még a Központi Könyvtár izgalmas épületének tetején is van filmelőadás, nem beszélve sok kisebb-nagyobb, köztük eldugott kastély kertjéről. A legteljesebb programot a www.falter.at nyújtja.

A nyár Bécsben most már hagyományosan a modern tánc időszaka: a gazdag programot az ImPulsTanz fesztivál biztosítja (http://www.impulstanz.com) világhírű táncosokkal, produkciókkal.

Top cikkek