Njarnjasi, kezdődjön a fesztivál!

Rizsporos parókás, bíborköntösbe öltözött szenátorok adnak engedélyt a Libertas feliratú zászló méltóságteljes felvonására. Augusztus végéig hirdeti majd, hogy Dubrovnik néhány hétre a nemzetközi kultúra fővárosává változott.

Nyitott kapuk Aranyszigete

A helyiek többsége szívesen látja, sőt általában még kávéra is meginvitálja a kíváncsiskodókat. Úgy tekintik, hogy a városuk nyáron egy különleges színház, ahol a turista szíve, joga dönteni: csak néző marad, vagy részt vesz egy kicsit a játékban, azaz érdekli az is, mi történik a kulisszák mögött.

Szélfogó Szent Eufémia

Rendkívüli meleget hozott az idei ősz az Adria mentén.

Vrsar: tenger, gitárok, luxus

Giacomo Casanova szerzett először hírnevet az elbűvölő isztriai halászfalucskának.

Üzemanyagár-robbanás Horvátországban

Szokatlanul nagy mértékben, mintegy 15 százalékkal emelkedett éjféltől az üzemanyagok ára Horvátországban, ez derül ki a legnagyobb forgalmazó, az INA honlapján kedden közzétett árakból.

 

Harminc napig tart a maszkabál az Adria partján

Tea Kik őrzi január végétől egy hónapon át Rijeka város kulcsát. A 22 éves lány arany palástot, koronát és gyűrűt is kapott mellé, ő lett ugyanis az idei karnevál előre megválasztott "felügyelő" királynője, amit vonzó külsejével, ének- és tánctudásával, valamint azzal érdemelt ki, hogy mindent tud a több száz éves hagyományokkal rendelkező horvátországi farsangi mulatság múltjáról.

Mert bár hivatalosan 26. alkalommal vonulnak fel az idén jelmezesek a horvát Adria partján, rossz szellemeket és telet elűző, tavaszköszöntő maskarás vigadalmakat már sokkal korábban is tartottak Rijekában - a Monarchia idején ezekből magyar szervezők és bálozók is kivették a részüket.

Ebben az évben február 25-ig lehet majd farsangolni a tenger mentén, az egy hónapos fesztivál csúcspontja persze az egész napos szabadtéri maszkabál. Február 22-ére közel száz felvonuló csoportot várnak a rijekai főutcára (Korzo), köztük immár hagyományosan lesz egy magyar is, méghozzá Csepelről, a korábbi Fiume testvérvárosából.

Aki csatlakozna hozzájuk, ne feledkezzen el majd "váltani", hiszen a fesztivál hivatalos pénzneme a karnevalus. Jelképe pedig a "morcsics" (mór), azaz egy fehér turbános, fekete fejű figura, a halászok és hajózók védője, aki a rijekai ékszerészek jellegzetes motívuma.

Létezik fülbevaló, gyűrű, medál, bross és nyakkendőtű formájában is. Számos történet szól arról, mi mindentől óvja meg a viselőjét. Az Észak-Adrián úgy tartják például, hogy égből hulló kőzáport küldött egyszer a hódító törökökre, mások esküsznek rá, hogy mágikus ereje van, kivédi a sorscsapásokat. Ideális karneváli szuvenír tehát, a forgatagban pedig biztosan feltűnik majd jó néhány mórnak maszkírozott bálozó is.

Vicces autók felvonulása Rijekában
Vicces autók felvonulása Rijekában

Aki a felvonulás hétvégéjén épp nem érne rá, látogasson el egy héttel korábban Rijekába, február 14-én rajtol ugyanis a Párizs-Bakar roncsderbi, azaz a híres autós-motoros világverseny paródiája, amelyen kidekorált, vicces autók és jelmezes sofőrök a Rijekához közeli tengeröböl körül "száguldoznak".

Másnap, azaz február 15-én golyóscsapágy kerekű járművek mérik össze erejüket Opatija főutcájának lejtős szakaszán. A "balinjerádán" fékezés nélkül zúdulnak le a tengerpartra feldíszített rollerek, és a legkülönbözőbb tárgyakat vagy életképet - például cipőt és komplett fodrászszalont - formázó fura kocsik. A sofőrök védőfelszerelés nélkül, jelmezben versenyeznek. A zsűri egyébként utóbbiak ötletességét díjazza, nem a sebességet.

Rijeka nagyjából 500 kilométerre fekszik Budapesttől, végig autópályán lehet haladni. A pályadíj Horvátországban a határtól a tengerpartig 96 kuna. Egy kunát középárfolyamon 38 forintért vált most a Horvát Nemzeti Bank, Budapesten 40 forintot kell fizetni érte. Egy liter Eurosuper 95-ös üzemanyag 6,59 kunába kerül az INA benzinkutaknál. (Vonattal közvetlenül nem, csak zágrábi átszállással lehet Rijekába eljutni.)

Szállodai szobát fejenként és éjszakánként 60-100 euróért találhatunk a karnevál idején, magánszállásra 40-50 eurót kalkuláljunk. Magyar utazási irodák négynapos utakat is szerveznek 40 ezer forintért, amibe két karneváli forgatag - a velencei és rijekai - megtekintése is belefér.

Top cikkek