Év végi kalandok a Balatonnál

A Balaton ősszel látványként, vagy hajózva pazar élmény, de nem kell lemondani a fürdőzésről sem.

Bor és poézis a Vértes és a Gerecse lejtőin

Kétezer éves múltja van az Ászár-Neszmélyi borvidék szőlőtermesztésének.

Kedvezmények a Dunakanyarban

Hosszú nyelű fakanállal, mézzel és répával etetni a barnamacikat a veresegyházi Medveparkban, jelzett turistautakon felkapaszkodni a Börzsöny csúcsára, a 938 méter magas Csóványosra, végigsiklani a téli-nyári bobpályán, lubickolni az esztergomi Aquapark élményfürdőiben, megcsodálni Magyarország első fővárosa, Visegrád műemlékeit, Zoránt, Sebestyén Mártát, Paya Beát és kamarazenét hallgatni a Szentendre Tavaszi Fesztivál estjein - sok más mellett ezek lehetnek a programjaink, ha a közeli hetekben a Dunakanyarba látogatunk.

Berzsenyi-ház Egyházashetyén

Szerény, falusias otthona volt Berzsenyi Dánielnek a Vas megyei Egyházashetyén.

Ócsa: védett pincék kontyos frizurája

A Pest megyei, Budapesttől huszonhét kilométernyire fekvő Ócsára már csak az ófalu látványa miatt is érdemes ellátogatni.

 

Pihentető élményekkel gazdag a Tápió-vidék

Sokan lehetnek, akikben a tengersík vidék látványa a Petőfi által megfogalmazott "ott vagyok honn, ott az én világom" érzését kelti. A fővárosból egy-másfél órás autóúttal elérhető Tápió-vidék mégis a honi turizmus fehér foltjai közé tartozik. Bár újabban - nem utolsósorban a Kincsem-túrának köszönhetően - egyre többen szeretnének megismerkedni a természeti értékekben, múzeumokban és faluházakban s gasztronómiai élményekben is bővelkedő tájjal.

Nincs pihentetőbb, mint olyan tájon autózni vagy barangolni, ahol a tekintetnek semmi sem állja útját, legfeljebb a távoli látóhatár. A rendkívüli nyugalomban szinte élményszámba megy, ha a száraz, zörgő, vad dohány kóróiról szanaszét röpködő pihék közül előporoszkál egy hagyományőrző csapat a tápióbicskei határban, s átkel a Than Mór festményéből a helyi baráti kör által a valóságba varázsolt fahídon.

Dusek László - aki e tájról és értékeiről oly sokat tud, hogy 320 oldalas könyvet írt róla, amelynek legújabb, javított kiadása tavaly jelent meg Tápió-vidék (mi más?) címmel - évek óta vezeti az egy- és többnapos túrákat a környéken. Ez idáig kétszáz csoportot kalauzolt a vadnak nem nevezhető vidéken, ahol inkább a csendesebb élményeket keresik a turisták.

Ha valaki csak egy napot szán a kistájjal való megismerkedésre, annak egy tápiószentmártoni sétával kezdődik a program, s folytatódik a szomszédos Tápiószelén, az ország egyetlen, eredeti formájában és szépségében megmaradt kisnemesi kúriájában, a Blaskovich-múzeumban, amelynek gyűjteménye olyan gazdag, hogy önmagában megérne egy teljes napot. De bele kell férnie még az időbe az 1848-as szabadságharc idején lezajlott tápióbicskei csata helyszínére való látogatásnak: ott áll a nevezetes, Than Mór festményéről ismert fahíd is. Az út innen visszakanyarodik Tápiószentmártonba, de már a Kincsem lovaspark - az egykori szovjet katonai bázis - területére, ahol nemcsak az őshonos állatok kertjét lehet megtekinteni, hanem az itt született, mindmáig legeredményesebb versenyló, Kincsem pályafutásának és a hazai fogathajtásnak tisztelgő emlékmúzeumot is. A gyermekjátszótérrel, golfpályákkal, szállodával és étteremmel rendelkező lovaspark a tájék legnagyobb turisztikai vonzerővel rendelkező létesítménye, amelynek területén ott magasodik a sokak szerint gyógyító erővel bíró Attila-domb is.

Élmény és látványosság annyi jut tehát, hogy egy napba alig fér - de a Kiss-féle pincészetben való borkóstolást általában nem szokták kihagyni a látogatók: ott lehet igazán öszszegezni a kirándulás epizódjait. Dusek László a Kincsem-túrákat egyébként is tesztekkel zárja, a Játszva tanuljon - tanulva játsszon! jelszó jegyében. Tapasztalatai szerint a turistáknak - akik a tesztlapok sikeres kitöltésével ajándékokat is nyerhetnek - tetszik az ötlet.

A többnapos túrát választók a fentieken kívül átruccanhatnak Ceglédre, a Kossuth-múzeumba, a termálfürdőbe, valamint az ország egyetlen dobmúzeumába. Meglátogathatják a farmosi, hajdani Matolcsy-kúriában létrehozott Vízparti Élet Házát, amely a vidék természeti értékeit mutatja be. Tápiószelén az Agrobotanikai Intézet - ahol a hazai növényi génbank található - ugyancsak nyitva áll előttük. A tóalmási Andrássy-kastélyt - ahol annak idején a Tizedes meg a többiek című film forgatása zajlott - harminchektáros, védett értékű park övezi.

A kirándulók a túra gazdag kínálatából választhatnak tanösvénybejárást - tíz tanösvény van a környéken - de ellátogathatnak sváb és szlovák tájházakba, helytörténeti kiállításokra is, hogy a látnivalók zárásaképpen kikössenek az újszilvási Bolyhos-féle ágyaspálinkák kóstoló- és bemutatótermében. Amit ezúttal e sorok írója kihagyott volna, arról Dusek László túravezető a (20) 919-0917-es telefonszámon szívesen ad felvilágosítást az érdeklődőknek, akik a www.kincsem.5mp.eu honlapon a Tápió vidékéről bővebben is tájékozódhatnak.

Top cikkek