Nyárutói turistacsalogató a Balatonon

A kamarai védnöki táblával rendelkező Balaton környéki vendéglátóhelyek családi vasárnapot tartanak szeptember 13-án. Mindez annyit jelent: ezen a napon több mint 60 étteremben és cukrászdában fogyaszthatunk 30-50 százalékos kedvezménnyel.

Lecsófesztivál Békéscsabán

Már hetven csapat nevezett a hagyományos lecsófesztivál főzőversenyére. Többek között a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnökének lecsóját is megkóstolhatjuk.

Rejtett kincsek tárulnak fel hétvégén

A Kulturális Örökség Napjai országszerte meglepetéseket tartogatnak, de lesz gasztronómiai parádé és színházi fesztivál is.

Pálinkapromenádra invitálnak Pestre

A pálinka divatossá lett. Lehet pálinkázni, illik megkülönböztetni a főzdéket is. A kisüsti hívei a hét végén pálinkapromenádon is részt vehetnek Budapesten.

Ezernyi jó móri korty

Vajon tartogat-e más érdekességet a turista számára Mór az ezerjón kívül? Természetesen igen.

 

Kőlevesfesztivált rendeznek Szilaspogonyban

A szilaspogonyi Kőleves Fesztivált hét éve a kőleves meséjére alapozva indították el, de az első évek után már nem előírás, hogy a kő benne legyen a bográcsokban, üstökben, viszont azoktól fél méteren belül kell lennie. A kőleves készítésének szabályait hét pontban rögzítették, ezek egyike tartalmazza: "Kőlevest főzni bármiből lehet, egyetlen kötelezően betartandó szabály a főzés kezdetén: a Kiskő-hegy vulkanikus kődarabját, mely a készülő leves névadója, bele kell mártani a még hideg főzővízbe."

Hetedik alkalommal rendezik meg a Kőleves Fesztivált a Nógrád megyei Szilaspogonyban szombaton. A 330 fős faluban tavaly már 2500 emberre főztek. Tavaly helybéli fiatalok az eljegyzésüket tartották a fesztiválon, és a család az eljegyzési ebéddel nyerte meg a főzőversenyt.

A szilaspogonyi Kőleves Fesztivált hét éve a kőleves meséjére alapozva indították el, de az első évek után már nem előírás, hogy a kő benne legyen a bográcsokban, üstökben, viszont azoktól fél méteren belül kell lennie.

A kőleves készítésének szabályait hét pontban rögzítették, ezek egyike tartalmazza: "Kőlevest főzni bármiből lehet, egyetlen kötelezően betartandó szabály a főzés kezdetén: a Kiskő-hegy vulkanikus kődarabját, mely a készülő leves névadója, bele kell mártani a még hideg főzővízbe." A fesztiválon mindenki azt főz, amit szeret, volt már, aki struccot dolgozott fel.

Idén 43 csapat főz majd. A legízletesebb Kis-kőleves főzőjét Szegénylegény-díjjal jutalmazzák, az elismerés egy nagyméretű kupa és egy molnárkalácssütő lesz. Hasonló díjban a részesül "a majdnem első helyezett" is, mert, mint a polgármester mondta, ez a rendezvény nem a díjakról, hanem az együtt töltött időről szól. Visszatérnek ilyenkor Szilaspogonyba az elszármazottak, de az ország több pontjáról érkeznek már résztvevők, idén vannak jelentkezők Dunaújvárosból is.

Amíg a szakácsok főznek, a vendégek 11,5 kilométeres túrát tehetnek a Kis-kőhöz, ahol egy 9 méteres mesterséges barlangot kereshetnek fel. A nap során lesz népmese, zene, tánc, divatbemutató, régi mikrobuszok kiállítása, cigányzene, motoros sárkány- és kaszkadőrbemutató, kocsikázási lehetőség, sörsátor, tábortűz, a sportvetélkedők között pedig gerelyvetés, kőlökés és kötélhúzás.

Top cikkek