Zátonyon

A múl heti vihar miatt Anglia délnyugati partjainál, látótávolságon belül mozgásképtelenné vált teherhajó folyamatosan hullatja fedélzetéről a konténereket, miután a hajót a legénység szándékosan zátonyra futtatta, megelőzendő a vízi jármű elsüllyedését.

Nagy kiterjedésű olajfolt alakult ki Anglia partjainál

Nagy kiterjedésű olajfolt alakult ki hétfő hajnalra Anglia délnyugati partjainál, ahol egy sérült konténerhajóból szivárog az üzemanyag. A brit bejegyzésű Napoli még a múlt csütörtöki hatalmas viharban kapott léket Cornwall grófság partjaitól 80 kilométerre.

Fosztogatás és olajszennyezés

Hétfőn elképesztő felvételeket sugároztak a brit tévétársaságok a devoni tengerpart közelében szándékosan zátonyra futtatott teherszállító hajóról. A brit zászló alatt közlekedő Napoli még a múlt csütörtöki viharban sérült meg.

A Titanic hajógyárában

Észak-Írországról elsőre a legtöbb embernek az IRA és az utcai harcok jutnak eszébe - pedig a helyiek már csak békés megemlékezést tartanak a legvéresebb összecsapás évfordulóján.

Kolompár Laurát névházasság miatt ítélték el a britek

Felfüggesztett börtönre és 150 óra közmunkára ítéltek Nagy-Britanniában egy magyar nőt, aki egy pakisztáni férfival kötött volna névházasságot.

 

Felavatta II. Erzsébet a róla elnevezett luxus óceánjárót

A 16 szintes óceánjáró 2092 utas befogadására képes, a királyi nevet viselő brit óriáshajók közül a második legnagyobb. A belső terek art deco kidolgozása az óceánjárók 1930-as évekbeli fénykorát idézi.

II. Erzsébet brit uralkodó Southampton kikötőjében felavatta az új, róla elnevezett Queen Elisabeth nevű óceánjárót. "Isten áldja a hajót és mindazokat, akik utaznak rajta" - mondta a királynő, majd a szokásoknak megfelelően egy üveg pezsgőt tört szét a 92 ezer tonnás hajó orrán.

Útra kész a Queen Elisabeth
Southampton, 2010. október 12. A Queen Elizabethnek, a Cunard brit hajótársaság új, 92 ezer tonnás óceánjárójának keresztelési ünnepségét tartják Southampton kikötõjében 2010. október 11-én. A luxushajót a brit királynõ avatta fel, mielõtt másnap a Queen Elizabeth elindul elsõ útjára a Kanári-szigetekre. (MTI/EPA)

A névadó ceremóniát megelőzően Chris Wells kapitány megmutatta az uralkodónak a 294 méter hosszú hajó hídját, ahol a 84 éves királynő felfedezte a hajókürtöt és azonnal ki is próbálta - a rakparton összegyűlt több száz vendég nem kis örömére.

A Queen Mary hajó 1934-es megáldása óta a brit uralkodóház tagjai hét királyi nevet viselő hajót avattak fel. A 2092 utas befogadására képes Queen Elisabeth a második legnagyobb hajó, amely a Cunard brit hajózási vállalat számára valaha készült. Ezen csak a Queen Mary 2 tesz túl.

A Queen Elisabeth a társaság információi szerint 416 millió euróba (113 milliárd forintba) került.

A 16 szintes tengerjáró kedden indul első útjára Portugáliába és a Kanári-szigetekre. A kéthetes utazásra szóló jegyek áprilisi megjelenésük után szinte azonnal elkeltek.

A belső terek art deco kidolgozása az óceánjárók 1930-as évekbeli fénykorába repíti vissza az utasokat, akiket egy 800 fő befogadására képes színház is szórakoztatja majd előadásaival.

Top cikkek